Auvergne-Rhône-Alpes

De hoogste bergtoppen van Frankrijk, perfect voor zomer en winter

De vroegere regio’s Auvergne en Rhône-Alpes zijn samengevoegd tot één regio. Dit is de een van de grootste en welvarende regio’s van Frankrijk. De industriesteden zoals St. Etienne en de farmaceutische industrie in Lyon dragen daaraan bij. Maar ook het toerisme speelt een grote rol, voornamelijk in het voormalige Rhône-Alpes. Hier vind je namelijk de hoogste bergtoppen van Frankrijk, ideaal voor zomer- en wintervakanties. Auvergne is de laatste jaren pas echt in opkomst onder toeristen.

Historie van Auvergne-Rhône-Alpes

Auvergne-Rhône-Alpes is al sinds jaar en dag bewoond, vooral de Rhone vallei is belangrijk geweest in de Europese geschiedenis. De Rhone rivier, Frankrijk binnenkomende in Geneve, is lange tijd de kortste route geweest tussen Noord- en Zuid-Europa. Dankzij de Rhone was het niet noodzakelijk om de Alpen over te steken of er met een grote bocht om heen te gaan. Maar ook om andere redenen, de spa’s in Vichy Le Mont Dore en Chatel Guyon, trekt deze regio al lange tijd bezoekers aan. Vichy, vanwege de vele kuuroorden ook wel bekend als Koningin van de Franse bronsteden, was geliefd onder de hoogste adelen van Frankrijk. Zo kwam onder andere Napoleon III hier graag. De hoogste bergentoppen van Frankrijk zijn uiteraard al lange tijd populair onder wintersporters, minder bekend is het voormalige vulkanische gebied. Ook hier kan prima geskied worden maar dit gebied leent zich ook uitstekend voor (lange) wandelingen.

Hoogtepunten van Auvergne-Rhône-Alpes

Lyon – staat op de UNESCO-wereld erfgoedlijst, de historie van de stad gelegen tussen de Rhone en Saône gaat tot 2.000 jaar terug. Dit is terug te zien in de gebouwen en de vele musea welke Lyon rijk is.

Pont d’Arc – is een natuurlijke brug over de Ardèche rivier. Hierdoor het icoon van de regio.

De Alpen – biedt voor iedereen gepaste activiteit mogelijkheden. Van uitgestrekte skigebieden tot schitterende wandelingen. Chamonix was het eerste skiresort in de Alpen, ondertussen zijn er vele bijgekomen. Het letterlijke hoogtepunt is uiteraard de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa.

Vichy – is vooral bekend geworden dankzij de thermische spa’s die het dorp rijk is. Kuuroorden zijn waar het dorp op draait, al eeuwenlang. Zo kwam de Franse adel hier graag om zich te laten verwennen. Nu is het allemaal toegankelijker, maar nog steeds met dezelfde uitstraling van vroeger.

Monts du Cantal – is een cluster van gedoofde vulkanen. Nu is het een ideaal gebied om te wandelen, skiën en fietsen. Maar ook ideaal voor een roadtrip, hier vind je een aantal van de hoogste bergpassen die met de auto toegankelijk zijn.