Occitanie

Waar uitersten elkaar ontmoeten

Occitanie is misschien wel de regio van Frankrijk met de grootste diversiteit. Deze regio is groter dan België of Zwitserland maar kent geen sterke eigen identiteit, zoals bijvoorbeeld Bretagne. Door de samenvoeging in 2016 is de regio nog groter geworden en kent het naast het bijzondere landschap van de Pyreneeën ook een heus mediterraan klimaat. Dit mediterraan klimaat vind je terug tussen Montpellier en de Spaanse grens. De combinatie van het bergen klimaat en het zachte Middellandse zeeklimaat zorgen ervoor dat dit de populairste regio is van Frankrijk. Met uiteenlopende hoogtepunten zoals Pont du Gard, Cirque du Gavernie, Carcassonne en Lourdes is er hier voor iedereen wat te doen, op elk moment van het jaar.

Historie van Occitanie

Desondanks het grote oppervlakte van de regio vallen er weinig grote steden binnen. Door het landelijke gebied is er veel landbouw terug te zien. Toch heeft de regio een historie om U tegen te zeggen, bijvoorbeeld rondom Carcassonne.
Carcassonne is een geweldig goed bewaarde middeleeuwse stad en staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De stadsmuren, het kasteel, de wachttorens en ophaalbrug zijn spectaculair en een bezoek zeker waard.
Maar Occitanie heeft meer te bieden, Lourdes bijvoorbeeld dat al sinds 1858 een bedevaartsoort is nadat de heilige maagd Maria er gezien zou zijn. Maar ook Albi aan de Tarn is sinds de middeleeuwen een belangrijke stad met haar verstevigde kathedraal. Het zijn de Romeinen geweest die een groot deel van de historie schreven in deze regio. Voornamelijk in en rondom Nimes. Het meest indrukwekkende bouwwerk dat de Romeinen hebben achtergelaten is de Pont du Gard.

Hoogtepunten van Occitanie

Carcassonne – is een van de bekendste middeleeuwse steden. Waarschijnlijk omdat het nog in perfecte staat is. Met een dubbele stadsmuur en vele verdedigingstorens is dit een ultiem stukje middeleeuwen, waar je je even terug in de tijd waant.

Lourdes – is een katholiek bedevaartsoort en een van de bekendste binnen Europa. Hier is de heilige maagd Maria verschenen in een ‘grot’. Daar heeft zij de opdracht gegeven tot het bouwen van een kerk precies op die plek. De kerk is er gekomen en jaarlijks bezoeken duizenden al niet miljoenen mensen deze voor hun heilige plek.

Pyreneeën – dit bergen gebied heeft veel te bieden, van prachtige wandel- en fietstochten tot unieke skigebieden. Maar loop vooral de Cirque du Gavernie en Pont de Espagne niet mis. Elk moment van het jaar zijn dit machtig mooie plekken om te bezoeken.

Albi – is een historische stad aan de overs van de Tarn. Het hoogtepunt is de middeleeuwse verstevigde kathedraal (opgebouwd uit rode bakstenen) die een belangrijk onderdeel was tijdens de verdediging van de stad. Maar ook de kunstgalerijen en het oude stadscentrum spreken tot de verbeelding. Niet gek dat het opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Montpellier – aan de Middellandse zee gelegen met een ontspannen vibe en een stadscentrum vol oude gebouwen. Ideaal om de strandvakantie te onderbreken voor de nodige dosis kunst en cultuur.

Nimes – was een van de belangrijkste Romeinse steden in Frankrijk. Het Romeinse rijkdom is nog steeds terug te zien in het oude stadscentrum, maar indrukwekkender is de Pont du Gard. Een aquaduct dat water vanuit een bron, 57 kilometer verderop, liet stromen tot in Nimes.