Reizen per camper door Frankrijk

In alle rust genieten van de landschappen

Frankrijk is een ideaal camperland. De voorzieningen zijn uitstekend en er is altijd een bezienswaardigheid in de buurt. Er is dan ook nooit een moment van verveling. Er zijn verschillende manieren om met een camper te genieten in Frankrijk. Op deze pagina worden ze besproken alsook enkele tips voor het verkennen van Frankrijk met een camper. De meest voor de hand liggende campings worden hier niet beschreven. Informatie daarover is te vinden op de kamperen in Frankrijk pagina.

Camperplaatsen

Veel dorpen en steden hebben aangewezen camperplaatsen waar overnacht mag worden. De kwaliteit hiervan verschilt, van parkeerplaatsen waar gratis gestaan mag worden tot betaalde plekken prachtig gelegen aan de kust of in de natuur. Daarnaast kent Frankrijk steeds meer campings die specifieke camperplekken inrichten waar tegen een gereduceerd tarief overnacht kan worden. Vaak zijn de plekken net buiten de camping maar mag er gebruikt gemaakt worden van alle campingfaciliteiten.

De faciliteiten op camperplaatsen zijn verschillend. De meeste beschikken over een zogenoemde sanizuil. Hier kan het chemisch toilet worden geleegd, het grijswater (vuilwatertank) worden geloosd en blauwwater (schoonwatertank) worden getankt. Sommige sanizuilen beschikken daarnaast over een stroompunt. Bij de meeste sanizuilen moet er een paar euro betaald worden, soms zijn ze gratis te gebruiken.

Tip: Er zijn gidsen (ACSI) die een groot aantal camperplaatsen in kaart hebben gebracht met bijbehorende faciliteiten. De NKC heeft ook een handige app waarin deze allemaal staan, met reacties en beoordelingen van eerdere bezoekers.

France Passion

Een andere manier van overnachten is via France Passion. Via deze organisatie kan er gratis overnacht worden bij aangesloten (vaak) agrarische bedrijven. Middels een vignet, á €29,- voor een jaar, mag er 24 tot 48 uur worden gestaan. Een vereiste is dat je zelfvoorzienend bent. De plekken zijn verschillend, sommige met extra faciliteiten andere lenen zich enkel voor een overnachting. Maar met ruim 1300 plekken door heel Frankrijk is er keuze genoeg. De ontvangst kan verschillend zijn, waar de een enthousiast over zijn bedrijf vertelt, laat de ander je met rust. Leuk is het zeker!

Wild kamperen

Geen zin in campings, camperplekken of bij iemand op zijn terrein? Dan is wild kamperen een mogelijkheid. De regelgeving hierover is niet helemaal duidelijk. Door nationale regelgeving is het niet verboden, maar lokaal verschilt het. Naast verboden voor camper borden (de gehele dag of enkel ’s nachts) staan er ook vaak borden die wijzen op lokale regelgeving voor campers. Deze regelgeving is in te zien bij het gemeentehuis (Maire).

Ook zijn er een aantal nationale regels; kamperen in nationale parken is niet toegestaan net zo min als langs de kust. Over het algemeen wordt er niet moeilijk gedaan zolang je geen regels overtreed of asociaal staat (meerdere parkeerplaatsen, etc.). Overnachten op een parkeerplaats is vaak geen probleem.

Rijden en parkeren

In sommige delen van Frankrijk lijken campers gehaat te worden. Bij elke parkeerplaats staat een verbodsbord voor campers en alternatieven worden niet echt gegeven. Dit is waarschijnlijk veroorzaakt door Franse camperaars. Zij zijn soms erg asociaal. In het laagseizoen wordt het vaak door de vingers gezien als je er toch parkeert, in het hoogseizoen is dit af te raden.

Met een camper rijden door Frankrijk is, afhankelijk van je camper, net even anders dan met de auto. Wel gelden dezelfde regels voor het rijden in Frankrijk. Het wordt erg gewaardeerd als je het snelle verkeer de ruimte geeft door of even te stoppen of iets op de vluchtstrook te rijden. Frankrijk rustig verkennen? Vermijd dan de tolwegen. Liever meters maken? Dan zijn de tolwegen de beste keuze.

Comments

 1. p,m.lingg
  oktober 26th

  ik wil een 2 persoons camper huren,
  in frankrijk.
  in de buurt argentat
  wanneer ?
  Prijs graag een antwoord

  • Dasja
   november 1st

   Hallo!

   Wat leuk dat je naar Frankrijk wilt met een camper. Wij zijn echter geen camperverhuurbedrijf, dus kunnen je hier niet bij helpen.
   Kijk eens bij World Wide Campers zij kunnen je vast verder helpen.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *