Île-de-France

Het eiland van Frankrijk, eigenaar van de stad van de liefde Parijs

Île-de-France is Frankrijks kleinste regio en staat bekend als de Parijse regio. Logisch omdat de regio voor een groot gedeelte bestaat uit de stad Parijs. Een andere vormgever van deze regio is de rivier de Seine. De een na langste rivier van Frankrijk die zijn bekendheid dankt aan zijn gang door Parijs maar dat doet de Seine toch echt te kort.
Vroeger was Île-de-France het persoonlijke domein van de Franse koning. Het dankt zijn naam aan de manier waarop de rivieren Oise, Seine, Ourcq en Marne een soort van schiereiland creëren. Maar een andere verklaring zou zijn dat de naam een verbastering is van Liddle Franke, wat klein Frankrijk betekend in de Frankische taal.

Historie van Île-de-France

Île-de-France kent een rijke historie doordat dit het centrum was van de Franse macht. De provincie is voornamelijk gericht op Parijs, waar vroeger de koning zetelde. Île-de-France was zijn kroondomein, hier regeerde de koning in tegenstelling tot de andere regio’s van Frankrijk waar hij enkel de leenheer van was.

Hoogtepunten van Île-de-France

Parijs – een van de bekendste steden ter wereld. Met de beste musea en tal van toeristische trekpleisters. Hier kan je makkelijk meerdere dagen doorbrengen zonder een saai moment te hebben.

Versailles – ligt op 20 kilometer van Parijs en heeft een van de grootste kastelen ter wereld, het Kasteel van Versailles. Het kasteel was de voornaamste residentie van de Franse koning alsook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. De stad Versailles is pas later om het kasteel gebouwd.

Forêt de Fontainebleau – een gemengd loofbos dat zestig kilometer ten zuidoosten van Parijs ligt. Het bos is bekend om zijn eigenaardige rots vormen. Zo zijn er rotsen die lijken op een olifant, schildpad of krokodil.

Domaine de Chantilly – is een schitterend kasteel dat grotendeels is gebouwd in Renaissancestijl. Het kasteel wordt omgeven door een middeleeuws landgoed van 8000 hectare.

Kasteel van Thoiry – is ideaal voor een gezinsuitje. Door de grote dierentuin om dit feeërieke kasteel heen is voor zowel jong en oud genoeg te zien en te doen.

Kasteel van Vaux Le Vicomte – een imposant kasteel dat afstamt uit de 17de eeuw. Het is gebouwd in opdracht van de hofmeester van Lodewijk XIV en werd de belangrijkste inspiratiebron voor het Paleis van Versailles.

Parc Naturel Régional de la Chevreuse – is een uitgestrekt regionaal natuurgebied dat door veel dieren thuis wordt genoemd. Perfect voor een wandeling of fietstocht.

Parc du Vexin Français – een groot natuurpark dat wordt doorkruist door de rivieren de Oise, Seine en l’Epte. Hier wisselen bossen en valleien elkaar af. Maar ook de moerasgebieden en kleine dorpjes zijn leuk om te bezoeken.