Provence-Alpes-Côte-d’Azur

De regio die al duizenden jaren mensen trekt van over de hele wereld

Provence-Alpes-Côte-d’Azur spreekt tot de verbeelding. Tot op de dag van vandaag is het één van de bekendste en meest bezochte regio's van Frankrijk. En dat is niet voor niets, alleen al de prachtige kustlijn en het mediterraan klimaat is reden genoeg. Maar er is zoveel meer zoals de lavendelvelden van de Mont Saint Vincent, de olijfboomgaarden, heerlijk ruikende dennenbomen, het natuurgebied Camargue en de steden Marseille en Aix-en-Provence. Ook de rijken onder ons weten Provence-Alpes-Côte-d’Azur te vinden, zij verblijven vaak in Monte Carlo (Monaco), Cannes en Saint Tropez.

Historie van Provence-Alpes-Côte-d’Azur

De Provence was al gesticht nog voordat Frankrijk bestond. De Grieken stichtte 600 v.C. de havenstad Massilia, het huidige Marseille. Deze Griekse kolonie heeft zich flink ontwikkeld toen het eenmaal onder Romeins regime stond. In de tweede eeuw staat het gebied bekend als Gallia Narbonensis, maar omdat het gebied erg belangrijk is (en relatief dicht bij Rome ligt) wordt het in de volksmond Provincia genoemd. En juist die naam is altijd blijven hangen. Het huidige Aix-en-Provence was vroeger de belangrijkste stad en dat is hedendaags nog terug te zien. Niet alleen hier maar in de hele regio is de Romeinse rijkdom te herkennen. Vooral in de vallei van de Rhone zijn veel Romeinse bouwwerken bewaard gebleven. Het heeft tot de vijftiende eeuw geduurd voordat de Provence onderdeel van Frankrijk werd. Tot die tijd is het gebied in handen geweest van verschillende veroveraars zoals de Moren en de Catalanen.

Lees hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Kunst in het straatbeeld van Lille
  anemptytextlline
 • Oude bunker in Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bayeux war cemetery
  anemptytextlline
 • Zwemmen bij Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Provence-Alpes-Côte-d’Azur

Marseille - is een van de oudste steden van Frankrijk en West-Europa. In het oude stadscentrum is dit ouderdom goed te spotten. Door haar origine als havenstad heeft het lang geduurd voordat het (massa) toerisme haar draai heeft gevonden in Marseille. De haven was simpelweg te belangrijk. Niet gek dat dit een van de grootste havens is aan de Middellandse Zee. Genieten van een mooi strand is er niet bij, hiervoor moet je buiten de stad zijn. Casis is populair om haar mooie stranden en rotskust die wordt omschreven als fjorden.

Nice - ligt tussen de Alpen en de Middellandse Zee en kent een mild klimaat. Dit milde klimaat heeft ervoor gezorgd dat Nice een populaire overwinter bestemming is geworden onder Engelse handelaren. De Britse kolonie heeft er mede voor gezorgd dat Nice een noemenswaardige stad is geworden, gericht op toerisme. De grootste trekpleister is het zeven kilometer lange strand, maar ook de oude stad en musea zijn populair. Om nog maar te zwijgen over de unieke keuken, een mix tussen de Franse en Italiaanse keuken dat moet een perfecte combo zijn. Vanaf Nice zijn andere hoogtepunten zoals Cannes en Monte Carlo (Monaco) goed te bereiken.

Saint Tropez - is waarschijnlijk het bekendste Riveira resort en mateloos populair onder de jet-setters en iedereen die zich daaraan wilt vergapen. De afgelegen baai kent een tal van leuke restaurants, cafés, winkels en boetiekjes. Neem een dikke portemonnee mee want het is hier niet goedkoop.

Aix-en-Provence - was de hoofdstad van de Romeinse regio Gallia Narbonensis (toen nog onder de naam Aquae Sextiae). Tegenwoordig is het een gezellige studentenstad met sfeervolle straatjes en alles wat daar bij hoort. Leuke restaurants, zon overgoten terrassen, mooie parken en fonteinen. Maar buiten Aix-en-Provence is ook veel te beleven, van kastelen tot kapellen en prachtige natuur.

Camargue Nationaal park - is een uniek natuurgebied dat jaarlijks wordt overspoeld door trekvogels. Zo noemt de flamingo Camargue zijn thuis. Het is een van de weinige moerasgebieden in Frankrijk en kent een uniek karakter. Dit unieke karakter zorgt voor wildlife dat verder nergens in Frankrijk voorkomt. Camargue staat bekend om zijn half-wilde paarden, een schimmel die in kuddes door het park trekt. Dit is een ideaal gebied voor een actieve vakantie; wandelen, fietsen en paardrijden alles is mogelijk. Het blijft niet alleen bij dit moerasgebied, de lang gerekte stranden zijn ideaal voor een lange wandeling of een lekkere stranddag. Bij harde wind kijk je je ogen uit naar de kitesurfers die voor de kust losgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram