Franse Cultuur

Leer de Franse cultuur kennen

Vanaf de 19de eeuw speelt Frankrijk een belangrijke rol in hoge cultuur. Denk hierbij aan kunst, fashion en niet te vergeten de Franse cuisine. Door de jaren heen is de Franse cultuur verder ontwikkelt en heeft een wereldwijde invloed die hedendaags vaak terug te vinden is. Maar hoe zit dat nou in Frankrijk? De Fransman is trots op zijn eigen land, spreekt graag zijn eigen taal en houdt van lekker eten. Met deze Frankrijk cultuurpagina lees je beknopt hoe de Franse cultuur in elkaar zit en wat jij als Nederlander kan doen om punten te scoren bij de Fransman.

Franse tradities en etiquette

De Franse cultuur kent een aantal tradities en etiquette in het dagelijkse leven. Bij het begroeten is het geven van een hand heel gewoon. Bijvoorbeeld in een garage geven de autoverkopers en klanten elkaar een hand tijdens de begroeting. Vrienden en bekenden geven elkaar twee lichte kussen op de wang.

Wanneer je een winkel of restaurant binnenstapt, begroet je de medewerkers met een Bonjour (goedendag) of Bonsoir (goedenavond) gevolgd door Monsieur (meneer) of Madame (mevrouw). En bij het verlaten van de winkel is een Au revoir (tot ziens) gewenst.

Tip: De zin "Bonjournee, au revoir" dat "fijne dag, tot ziens" betekent, doet het goed bij het verlaten van een ruimte.

De Fransen zijn wat gereserveerd en gesteld op hun privacy. De voornamen worden alleen gebruikt door familie en goede vrienden. Wanneer je uitgenodigd wordt door een Fransman is dat een teken dat het gebruik van de voornaam gepast is.

In tegenstelling tot onze Nederlandse klaagcultuur klagen de Fransen weinig. Ze nemen de dingen zoals het is, volgen de regels van de omgangsvormen en werken hard.

Tip: Houdt rekening met de Franse omgangsvormen en denk na voordat er een directe opmerking uit wordt gegooid. Op die manier stoot je geen Fransman voor het hoofd en reageren ze vaak een stuk relaxter op de in hun ogen botte Nederlanders.

Lifestyle

Onthaasten en ergens de tijd voor nemen daar zijn ze in Frankrijk goed in. Even snel boodschappen doen, neemt al snel veel meer tijd in beslag dan in Nederland. Niet alleen door de enorme hoeveelheid aan keuzes in de grote supermarkten, maar ook door de snelheid waarop er gewerkt wordt. Ook al maken de Fransen een werkweek van 40 uur toch zijn veel winkels en bedrijven gesloten tussen half een en half drie. De lange lunchpauze is een must in Frankrijk.

Tip: Bekijk de openingstijden voorafgaand aan een bezoek van een bezienswaardigheid of attractie. Ook zij kennen meestal de sluitingstijd van half een tot half drie.

Tekst gaat hieronder verder!
 • frankrijk tweede wereldoorlog
  Amerikaanse begraafplaats Normandië
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Ingang van de Kathedraal van Rouen
  anemptytextlline
 • Mammoet berg Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Kenmerkend voor Place du Général-de-Gaulle
  anemptytextlline
 • Oneindige kliffen bij Fécamp
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Op naar de Cirque de Gavernie
  anemptytextlline
 • Chapelle Notre-Dame de la Garde, Étretat