Franse Cultuur

Leer de Franse cultuur kennen

Vanaf de 19de eeuw speelt Frankrijk een belangrijke rol in hoge cultuur. Denk hierbij aan kunst, fashion en niet te vergeten de Franse cuisine. Door de jaren heen is de Franse cultuur verder ontwikkelt en heeft een wereldwijde invloed die hedendaags vaak terug te vinden is. Maar hoe zit dat nou in Frankrijk? De Fransman is trots op zijn eigen land, spreekt graag zijn eigen taal en houdt van lekker eten. Met deze Frankrijk cultuurpagina lees je beknopt hoe de Franse cultuur in elkaar zit en wat jij als Nederlander kan doen om punten te scoren bij de Fransman.

Franse tradities en etiquette

De Franse cultuur kent een aantal tradities en etiquette in het dagelijkse leven. Bij het begroeten is het geven van een hand heel gewoon. Bijvoorbeeld in een garage geven de autoverkopers en klanten elkaar een hand tijdens de begroeting. Vrienden en bekenden geven elkaar twee lichte kussen op de wang.

Wanneer je een winkel of restaurant binnenstapt, begroet je de medewerkers met een Bonjour (goedendag) of Bonsoir (goedenavond) gevolgd door Monsieur (meneer) of Madame (mevrouw). En bij het verlaten van de winkel is een Au revoir (tot ziens) gewenst.

Tip: De zin "Bonjournee, au revoir" dat "fijne dag, tot ziens" betekent, doet het goed bij het verlaten van een ruimte.

De Fransen zijn wat gereserveerd en gesteld op hun privacy. De voornamen worden alleen gebruikt door familie en goede vrienden. Wanneer je uitgenodigd wordt door een Fransman is dat een teken dat het gebruik van de voornaam gepast is.

In tegenstelling tot onze Nederlandse klaagcultuur klagen de Fransen weinig. Ze nemen de dingen zoals het is, volgen de regels van de omgangsvormen en werken hard.

Tip: Houdt rekening met de Franse omgangsvormen en denk na voordat er een directe opmerking uit wordt gegooid. Op die manier stoot je geen Fransman voor het hoofd en reageren ze vaak een stuk relaxter op de in hun ogen botte Nederlanders.

Lifestyle

Onthaasten en ergens de tijd voor nemen daar zijn ze in Frankrijk goed in. Even snel boodschappen doen, neemt al snel veel meer tijd in beslag dan in Nederland. Niet alleen door de enorme hoeveelheid aan keuzes in de grote supermarkten, maar ook door de snelheid waarop er gewerkt wordt. Ook al maken de Fransen een werkweek van 40 uur toch zijn veel winkels en bedrijven gesloten tussen half een en half drie. De lange lunchpauze is een must in Frankrijk.

Tip: Bekijk de openingstijden voorafgaand aan een bezoek van een bezienswaardigheid of attractie. Ook zij kennen meestal de sluitingstijd van half een tot half drie.

Tekst gaat hieronder verder!
 • frankrijk tweede wereldoorlog
  Amerikaanse begraafplaats Normandië
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Ingang van de Kathedraal van Rouen
  anemptytextlline
 • Mammoet berg Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Kenmerkend voor Place du Général-de-Gaulle
  anemptytextlline
 • Oneindige kliffen bij Fécamp
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Op naar de Cirque de Gavernie
  anemptytextlline
 • Chapelle Notre-Dame de la Garde, Étretat
  anemptytextlline
 • Romeins aquaduct Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Rotsen beklimmen bij Pointe de Raz
  anemptytextlline
 • Sprookjesachtig kasteel Chateau Martainville
  anemptytextlline
 • Calanques nationaal park
  anemptytextlline
 • Vestingstad Carcassone
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eten

De eetcultuur van Frankrijk is anders dan in Nederland. Zo ontbijten de Fransen klein en nuttigen ze twee warme maaltijden per dag. Verse producten en gezond eten staat centraal. Daarbij nemen ze in Frankrijk de tijd voor het bereiden en nuttigen van de maaltijd. Het diner bestaat uit drie gangen, het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De verse producten zijn goed terug te vinden in het assortiment van de supermarkten. De slager in Nederland is niets bij de vleesafdeling van de grote supermarkten in Frankrijk. Je kijkt er letterlijk je ogen uit.

Frankrijk is een echt wijnland en één van de oudste wijnproductielanden in Europa. De Bordeaux wijn, Bourgogne wijn en Champagne zijn wereldwijd welbekend. De leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol ligt in Frankrijk op 18 jaar.

Tip: De broodcultuur in Frankrijk ligt anders dan in Nederland. Het echte Hollandse brood is in Frankrijk niet te koop. Elke dag een verse baguette kopen hoort bij het dagritme in Frankrijk.

Kunst

Naast de Franse keuken kent het land ook een rijke geschiedenis in kunst. Zo vindt de gotische bouwstijl zijn oorsprong in Frankrijk van waaruit het door heel Europa is verspreid. Grote kunstenaars zoals Claude Monet hebben een stempel gedrukt op de ontwikkeling van de kunst. Het Louvre in Parijs is misschien wel het bekendste museum van de wereld dat parels uit de kunstgeschiedenis tentoonstelt. Naast het Louvre is Frankrijk een land vol met kleine galeries, boetiekjes en musea die een bezoek meer dan waard zijn.

Tip: Frankrijk stimuleert jongeren om kennis te maken met culturele bezienswaardigheden. Op vele plekken is het voor Europeanen tot 26 jaar op vertoon van een identiteitsbewijs gratis toegang.

Taal

Frans is de officiële voertaal van Frankrijk en 88% van de bevolking spreekt Frans. Maar dit is niet de enige taal die de Franse bevolking spreekt. Zo wordt er in het noorden aan de Duitse grens een dialect gesproken met Duitse invloeden, in de buurt van de Belgische grens spreekt men Vlaams en rondom de Pyreneeën wordt er Catalaans gesproken. De overheid stimuleert de Franse taal.

Tip: Chauvinisme is niet ongewoon in Frankrijk en daarom spreken ze vaak alleen hun eigen taal. Het wordt dan ook gewaardeerd door de Fransman als je de moeite neemt om hun geliefde Frans te spreken.

Naast de dialecten langs de grensgebieden kent Frankrijk ook regionale verbasteringen zoals het Occitaans of Bretons. Deze verbasteringen zijn zoals in het Bretons compleet anders en de Franse taal is hier niet in te herkennen. Het Bretons komt in de buurt van het Cornish en Welsh. In Bretagne is Bretons goed terug te zien. Op de verkeersborden staan de Franse benamingen met daaronder het Bretons.

Religie in Frankrijk

Frankrijk is een republiek waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Zo ook in de keuze van religie. Verschillende religies leven met elkaar samen zoals; Katholieken, Protestanten, Joden, Moslims, Boeddhisten en Atheïsten.

De Katholieke kerk heeft en speelt nog steeds een belangrijke rol in de Franse cultuur. De meerderheid van de