Normandië

Pittoreske dorpjes met een roerige geschiedenis

Normandië‚, vroeger opgedeeld in Haute Normandie en Basse Normandie, is misschien wel een van de bekendste regio's van Frankrijk. Om verschillende redenen, zo zijn de geallieerde hier aan land gekomen tijdens D-Day in de Tweede Wereldoorlog. Maar Normandië‚ is meer dan enkel een herinnering aan die oorlog. Al doet de overvloed aan musea misschien anders geloven. Normandië heeft schitterende natuur- en mens gemaakte wonderen zoals de olifanten rotsen van Etretat en de Mont St. Michel; dé meest bezochte plek in Frankrijk op Parijs na. Om nog niet te spreken over de eindeloze imposante kliffen. Naast de gezellige pittoreske dorpjes heeft Normandië‚ ook prachtige steden, Rouen is waarschijnlijk de mooiste.

Historie van Normandië

De historie van Normandië gaat verder terug dan de Tweede Wereldoorlog. In de middeleeuwen had het hertogdom Normandië evenveel macht en aanzien als het koninkrijk Frankrijk. De Hertogen kregen het zelfs voor elkaar om dezelfde status te verkrijgen als de koningen van Frankrijk. Een rijke geschiedenis dus die helaas wordt overschaduwd door gebeurtenissen in een minder ver verleden, de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig geven sommige steden en dorpen nog steeds een inkijk in deze rijkdommen uit de middeleeuwen. De kastelen zijn waarschijnlijk de beste plek om te duiken in deze periode. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn door heel Normandië te vinden, van de vele musea tot graven en monumenten. Niet gek natuurlijk, want in Normandië begon de bevrijding van Europa.

Lees hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Kunst in het straatbeeld van Lille
  anemptytextlline
 • Oude bunker in Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bayeux war cemetery
  anemptytextlline
 • Zwemmen bij Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Normandië‚

Landingsstranden - de stranden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgedoopt tot Omaha, Juno, Sword, Utah en Gold Beach zullen waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn. Zonder de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog waren het ideale strandvakantie stranden. Nu kleven er indrukwekkende en verschrikkelijke verhalen aan die stranden. In de omgeving zijn boeiende gedenkplaatsen en musea te bezoeken, bijvoorbeeld de Amerikaanse begraafplaats of Pegasus Bridge.

Tip: Geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? De Amerikaanse begraafplaats bij Omaha Beach is een bezoek meer dan waard, in het Visitor Center is de oorlog middels een kleine tentoonstelling erg goed in kaart gebracht.

Etretat - de olifanten bergen van Etretat zijn een natuurlijk fenomeen die al jaren tot de verbeelding spreekt. Of het nu wel of geen olifant is, dat het een geweldig uitzicht is staat vast. Op enkele kilometers van Etretat is Fécamp te vinden. Een mooi vissersdorpje met een aantal unieke gebouwen.

Le Mont Saint-Michel - is, op Parijs na, de toeristische attractie van Frankrijk. Ook onder de Fransen zelf is deze plek erg populair. En dat is niet gek, het klooster en bijbehorende stadje zijn een uniek bouwwerk op een rots net uit de kust. Het is dan ook opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst.

Tip: Hou je net als ons niet van drukte en grote mensen massa's? Ga dan buiten het seizoen naar de Mont Saint-Michel. Op deze dagen zien de straten niet zwart van de mensen en kan je alles op het gemak bekijken en bezoeken. Misschien zijn niet alle winkels open, maar dat zal de pret niet drukken.

Rouen - was de hoofdstad van de voormalige regio Haute Normandie. Het oude centrum laat de bloei van de middeleeuwen goed zien. Ook Rouen kent een rijke historie. Tegenwoordig is de stad uitgebreid aan beide kanten van de Seine. Het is heerlijk ontspannen aan de kade. Enkele hoogtepunten in het oude centrum zijn de kathedraal, het klooster en de gezellige winkelstraatjes. Vooral de antiek buurt is tof. Rouen is ideaal voor een stedentrip!

Caen - was de hoofdstad van de voormalige regio Basse Normandie. De Abbaye aux Dames herinnert de stad nog steeds aan de liefde tussen Willem de Veroveraar en koningin Mathilde tijdens de Honderdjarige Oorlog. De oude stad heeft de Tweede Wereldoorlog helaas niet goed doorstaan, de helft van de stad werd verwoest. Nu herinnert vooral het Mémorial de Caen nog aan deze periode. Een schitterend museum die een vrij compleet verhaal verteld over de oorlog. Van het aan de macht komen van Hitler tot D-Day en daarna.

Le Havre - is de belangrijkste handelshaven van Frankrijk. Het oude stadscentrum is, op verzoek van het communistische stadsbestuur, in 1950 uit beton opgebouwd door architect Auguste Perret, nadat het in de oorlog was verwoest. Nu staat het op de werelderfgoed lijst van UNESCO als voorbeeld van naoorlogse stadsplanning.

Honfleur - heeft waarschijnlijk de meest geschilderde haven ter wereld. Oude meesters kwamen hier graag om de pittoreske stadshaven vast te leggen. En als je de haven ziet, de moderne schepen en luifels van de restaurants weg denkt, snap je direct waarom. Het stadje zelf heeft de sfeer weten te behouden en is een bezoek meer dan waard. Hou je van lijstjes afvinken? Honfleur heeft de grootste houten kerk van Frankrijk; de St Catherines kerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram