Autorijden in Frankrijk

Goed voorbereid de weg op

De grens met Frankrijk is binnen een paar uur overgestoken maar de regelgeving is anders dan die in Nederland. Maar ook de Franse gebruiken in de auto zijn anders dan we gewend zijn. Kom niet voor verrassingen te staan en lees op deze pagina de belangrijkste punten om veilig auto te rijden in Frankrijk.

Verplicht mee in de auto naar Frankrijk

Naast het normale papierwerk dat in de auto aanwezig moet zijn, kent Frankrijk nog enkele dingen die verplicht mee moeten. Sommige logisch, andere wat vergezocht. Maar aangezien de producten niet duurder zijn dan een paar euro per stuk is het slim om de Gendarmerie op die manier te vriend te houden.

Gevarendriehoek

De in Nederland niet onbekende rode reflecterende gevaren driehoek is verplicht om in de auto mee te nemen in Frankrijk. In het geval van pech (of stilstaan op een daar niet voor bedoelde plek) dient de driehoek 30 meter achter het voertuig geplaatst te worden.

Veiligheidshesje

In Frankrijk is de bestuurder verplicht om een reflecterend hesje te dragen in geval van pech of na een ongeval. Het hesje moet in geval van nood direct aan te trekken zijn dus dient het in de auto te liggen en niet in de kofferbak.

Alcoholtester

Dit is een van de vergezochte items, een ongebruikte alcoholtester. Er geldt een maximum promillage van 0,5 en dit moet de bestuurder zelf kunnen testen als daarom gevraagd wordt. Er kan tegenwoordig geen boete meer worden gegeven voor het niet mee hebben, maar voor een paar euro voorkom je een boze Gendarmerie.

Reservelampjes

De bronnen hierover zijn verschillend, maar je komt maar net de Gendarmerie tegen die erg strikt is. Reservelampjes voor de auto (koplampen etc.) horen ook bij de reeks producten die aanwezig moeten zijn in de auto.

Lees hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Kunst in het straatbeeld van Lille
  anemptytextlline
 • Oude bunker in Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bayeux war cemetery
  anemptytextlline
 • Zwemmen bij Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Flitspaalsignalering

Sinds 2011 is flitspaalsignalering in de auto verboden in Frankrijk. Het gaat hier om de apparatuur die is gemaakt om flitspalen te signaleren. Wanneer je gepakt wordt met flitspaalsignalering in de auto kan de boete oplopen tot 1500,- euro. Het apparaat simpelweg uitzetten is niet voldoende. Het dient uit de auto verwijderd te zijn.

Voor navigatiesystemen als TomTom en Garmin is het een ander verhaal, hier is de fabrikant verplicht gesteld de Flitspaalsignalering van de kaarten te halen. Dit is gedaan maar het is aan te raden de laatste kaart update te downloaden voor vertrek naar Frankrijk. Gevaren zones met betrekking tot flitspalen zijn toegestaan. Schrik niet als het navigatiesysteem dit aangeeft, hiermee wordt de wet niet overtreden.

Geldige papieren

Net zoals in Nederland zijn geldige papieren verplicht. Het papierwerk dient aanwezig te zijn in de auto en bestaat uit;

 • een geldig rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;
 • het eigendomsbewijs (kentekenbewijs) van het voertuig. In het Frans wordt dit Carte Grise genoemd;
 • de groene verzekeringskaart waarmee wordt aangetoond dat het voertuig is verzekerd.

Tanken en brandstofprijzen

Tanken in Frankrijk is voor de portemonnee net iets fijner. De prijzen liggen lager dan in Nederland en bij vrijwel elk tankstation kan er met de Nederlandse pinpas betaald worden. De benaming voor diesel is anders namelijk Gasoil. De verschillen in prijs binnen Frankrijk liggen ver uit elkaar. De tankstations van de grote supermarkten zijn het goedkoopst en scheelt al snel 10 cent per liter met de andere tankstations.

Wegen in Frankrijk

De beruchte tolwegen van Frankrijk zijn te herkennen aan de blauwe borden met vaak het woord Péage. De A wegen (tolwegen) zijn ideaal om grote afstanden af te leggen. De wegen zijn te vergelijken met de Nederlandse snelwegen en lopen niet door dorpjes of steden heen.

Geen zin om tol te betalen maar juist meer van het landschap zien? De gratis hoofdwegen zijn te herkennen aan de groene borden of aan de N of D (National of Departement). Deze wegen lopen dwars door dorpjes heenΠwat veel 50 km zones en rotondes betekend. Geen haast en zin het Franse landschap te bekijken dan zijn de N en D wegen ideaal. Er zijn veel bezienswaardigheden langs deze wegen zoals uitkijkpunten en kerkjes.

Het blijft de vraag wat goedkoper is de tolwegen of de gratis wegen. Maar wil je doorrijden en snel van A naar B komen pak dan de tolwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram