Frankrijk regios

Informatie over de twaalf regio's van Frankrijk

Sinds 2016 bestaat het vasteland van Frankrijk uit twaalf regio’s. Deze regio’s komen overeen met de Nederlandse provincies. Maar die van Frankrijk zijn veel groter en verder onderverdeeld in 95 departementen. Deze departementen zijn qua oppervlakte weer met onze provincies te vergelijken. Om het overzichtelijk te houden wordt er per regio ingegaan op de kenmerken, historie en hoogtepunten die je niet mag missen. Niet alles wordt voorgekauwd, maar het is een goede start om de rest op locatie te ontdekken.

Frankrijk regio's
Frankrijk regio Grand Est

Grand Est

Eigenaar van de Champagnestreek waar de wijngaarden op de kalkrijke bodem is gevestigd. Maar kijk ook niet gek op wanneer je Duitse plaatsnamen tegenkomt want in het gebied rond de grens voelt soms meer Duits aan dan Frans.

Ga op ontdekkingstocht in Grand Est
Frankrijk regio Hauts de France

Hauts de France

Hauts de France wordt vaak overgeslagen als vakantie-bestemming. Gek want naast brede stranden vind je hier veel natuur en schitterende steden. Om nog maar te zwijgen over de geschiedenis, de Eerste Wereldoorlog is hier nooit ver weg.

Ontdek Hauts de France
hoogtepunten per regio Frankrijk
Frankrijk regio Normandië

Normandië

Normandië roept meteen de herinneringen van de Tweede Wereldoorlog op. Langs de kust vertellen (te) veel musea het verhaal. Maar Normandië heeft meer, laat je verrassen door de Mont Saint-Michel of de natuur in de Baai van Somme.

Meer informatie over Normandië
Frankrijk regio Ile de France

Île de France

Dit is de regio waar de koning regeerde. En daardoor het centrum van de vroegere Franse macht. Tegenwoordig staat de regio vooral bekend om de stad van de liefde. Duizenden toeristen bezoeken Parijs voor de prachtige gebouwen en musea.

Ontdek Île de France
Frankrijk hoogtepunten per regio
Frankrijk provincies
Frankrijk regio Bretagne

Bretagne

De inwoners zijn trots op hun Keltische verleden en de daarbij behorende gebruiken en gewoontes. Het landschap is adembenemend, de getijdenverschillen zijn enorm en sommige steden lijken te komen uit sprookjes. De ideale vakantiebestemming.

Lees meer informatie over Bretagne
Frankrijk provincie Pays de la Loire

Pays de la Loire

Het bekendste type zout uit Frankrijk vindt haar oorsprong in de regio Pays de la Loire. Neem ook een kijkje in de stad Nantes. Met een rijke geschiedenis als zeehaven zie je tegenwoordig de vroegere rijkdom goed terug.

Alles over Pays de la Loire
Provincies Frankrijk
Frankrijk provincie Centre-Val de Loire

Centre-Val de Loire

Door de populaire jachtgebieden onder de vroegere koningen en adel heren is deze regio rijkelijk gevuld met kastelen. De ene nog mooier en imposanter dan de andere. Het plaatje van zo een kasteel aan de oevers van de Loire maakt het af.

Ontdek Centre-Val de Loire
Provincie Frankrijk Bourgogne

Bourgogne-Franche-Comté

Lekker op pad in een niet zo toeristisch gebied? Bourgogne-Franche-Comté wordt door veel mensen overgeslagen. Waarom is een raadsel want er zijn genoeg activiteiten en hoogtepunten te beleven.

Meer over Bourgogne-Franche-Comté
Alle frankrijk provincies
Regio Frankrijk Auvergne-Rhône-Alpes
Regio's Frankrijk

Auvergne-Rhône-Alpes

Hou je van kuuroorden en wintersporten dan zit je hier goed. De Alpen lenen zich uitstekend voor actieve winter- of zomervakanties. Liever relaxen en bijkomen? Vichy is gevuld met meerdere spa’s en kuuroorden.

Ga op ontdekkingstocht in Auvergne-Rhône-Alpes
Occitanie regio Frankrijk

Occitanie

Waar uitersten elkaar ontmoeten, deze zin misstaat niet voor de regio Occitantie. Naast de uitermate toeristische stad Carcassonne valt ook prachtige natuur zoals Cirque de Gavarnie en historische hoogstandjes zoals Pont du Gard binnen deze regio.

Alles over Occitanie
Frankrijk regios hoogtepunten
Frankrijk provincie Provance Alpes Cote dazur

Provence-Alpes-Côte-d’Azur

De regio voor de welgestelde onder ons. Met Nice, Saint Tropez en Cannes als populaire vakantie-bestemmingen. Trek je portemonnee want het is hier niet goedkoop. Gelukkig kent de regio meer zoals het moerasgebied, Camargue Nationaal park.

Ontdek Provence-Alpes-Côte-d’Azur
Nouvelle Aquitaine provincie Frankrijk

Nouvelle Aquitaine

Versere oesters, heerlijke wijn en de regio kent veel zonuren, perfecte ingrediënten voor een vakantie. Daarnaast is het kustgebied ideaal voor golfsurfers en de Pyreneeën ultiem voor de bergsporters.

Meer info over Nouvelle Aquitaine
Frankrijk provincies en regios