Grand Est

Het gevoel van meerdere landen binnen een regio

Grand Est is een in 2016 nieuw gevormde regio van Frankrijk en opgebouwd met enkele unieke departementen uit de Franse geschiedenis; Alsace, Lorraine en Champagne-Ardenne. De regio die het meest tot de verbeelding spreekt en wereldwijde faam behaalde is Champagne. De wijngaarde van de bekendste merken liggen op kalkrijke heuvels ten zuidwesten van Reims rondom het stadje Epernay. Dit typische Franse product valt tegenwoordig onder dezelfde regio als de Duits aanvoelende regio's Alsace en Lorraine. Kijk niet gek op als je hier Duitse plaatsnamen tegenkomt of een Duits dialect op straat hoort spreken. Wat dit gebied van Grand Est in Frankrijk uniek maakt zijn de halve houten huizen naar Duits voorbeeld. Vaak geschilderd in een felle kleur.

Historie van Grand Est

De samenvoeging van de departementen tot het huidige Grand Est heeft ervoor gezorgd dat deze regio een rijke geschiedenis kent. De bekendste is die van de Champagnestreek. De bubbel wijn veroverde de wereld en nam de hele streek in zijn kielzog mee. Maar hier voorafgaand staat Karel de Grote. Rond de negende eeuw werd Champagne op de kaart gezet door de agricultuur met grote markten. Het resultaat: de streek werd een van de welvarendste van Frankrijk. Later verschenen monniken uit Zuid-Frankrijk die de methode van wijn maken introduceerden in de Champagnestreek. Al snel kwamen ze erachter dat de kalkrijke grond en het klimaat in Noord-Frankrijk zorgde voor een licht bubbelende wijn, de huidige Champagne. De verdere regio kent een vooral agrarische geschiedenis die is getransformeerd in zware industrie in kool, ijzer en staal. Maar dat betekent niet dat er niets is overgebleven. In Alsace, aan de grens met Duitsland vormen fel geschilderde halfhouten huizen het straatbeeld. Dit stukje land is met regelmaat van eigenaar gewisseld. En juist daardoor is de Duitse invloed goed terug te zien. Vroeger hadden de kleuren van de huizen een betekenis. Zo hadden bakkers, slagers, schoenmakers, etc. allemaal een eigen kleur. Tegenwoordig is dit steeds minder, maar de taal (een dialect van het Duits) hoor je hier nog steeds. Door heel Grand Est zijn herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, van begraafplaatsen tot monumenten en musea.

Lees hieronder verder!
 • frankrijk tweede wereldoorlog
  Amerikaanse begraafplaats Normandië
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Ingang van de Kathedraal van Rouen
  anemptytextlline
 • Mammoet berg Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Kenmerkend voor Place du Général-de-Gaulle
  anemptytextlline
 • Oneindige kliffen bij Fécamp
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Op naar de Cirque de Gavernie
  anemptytextlline
 • Chapelle Notre-Dame de la Garde, Étretat
  anemptytextlline
 • Romeins aquaduct Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Rotsen beklimmen bij Pointe de Raz
  anemptytextlline
 • Sprookjesachtig kasteel Chateau Martainville
  anemptytextlline
 • Calanques nationaal park
  anemptytextlline
 • Vestingstad Carcassone
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Grand Est

Strasbourg - is een universiteitsstad met een historisch centrum. Gelegen aan de Rijn die de grens met Duitsland vormt. Strasbourg, of Straatsburg, is vooral bekend omdat de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hier zijn gevestigd. Maar rondom de kerst komen duizenden dagjestoeristen maar voor één ding; de kerstmarkt.

Colmar - is de eigenaar van het best bewaarde historische centrum van de vroegere regio Alsace. In nog perfecte staat sieren hier de half houten huizen het straatbeeld. Maar ook het Unterlinden museum is met haar collectie een bezoek meer dan waard.

Reims - staat op de kaart om zijn middeleeuwse kathedraal. Deze indrukwekkende verschijning is de plek waar vroeger de Franse koningen werden gekroond. En dat zegt genoeg, het heeft de stad geen windeieren gelegd.

Lac du Der - is met 48kmŒ_ het grootste waterreservoir van Europa. Dit reservoir is aangelegd in 1967 en hedendaags een belangrijke tussenstop voor migrerende watervogels. Onder andere de kraanvogel laat op deze plek zijn vleugels even rusten.

Epernay - staat bekend als de Champagne hoofdstad. Dit kleine stadje, gelegen in de heuvels ten zuiden van Reims is de thuishaven van de grootste Champagne producenten. Voor de echte liefhebbers is hier genoeg te doen.

Langres - een vestingstad in de schitterende heuvels van Grand Est met 3,6 kilometer aan stadsmuren en poorten. Langres is nog niet zo populair bij het grote publiek, en dat is jammer.

Metz - huisvest een van de oudste kerken (Eglise St. Pierre aux Nonnains) maar is met haar musea en architectuur uit de renaissance en middeleeuwen een unieke stad. Bezoek ook het treinstation, want dit treinstation wordt gezien als de mooiste van Frankrijk.

Verdun - was het toneel van de Eerste Wereldoorlog. Rondom de stad zijn honderdduizenden soldaten gesneuveld. Tegenwoordig worden deze herinneringen levend gehouden en de soldaten herdacht door verschillende monumenten.

Nancy - kent een aantal prachtige pleinen die afstammen uit de 18e eeuw. Place Stanislas wordt zelfs als een van de mooiste pleinen van Frankrijk genoemd. Daarnaast zijn de pleinen opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Interesse in de middeleeuwen? Hier vind je genoeg dat nog doet herinneren aan deze tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram