Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een niet te missen litteken

Twee oorlogen volgen elkaar snel op in Frankrijk. Nog maar net bekomen van de Eerste Wereldoorlog en weer werd er oorlog verklaard aan Frankrijk. Tijdens een vakantie in Frankrijk is het haast onmogelijk om niet in aanraking te komen met iets wat hieraan doet herinneren. Om een beter beeld te schetsen van de impact van de Tweede Wereldoorlog op Frankrijk wordt die hier kort samengevat. Voor diepgaande informatie wordt doorverwezen naar andere websites.

De Tweede Wereldoorlog in Frankrijk

Rond 1930 verkeert de wereld in een economische crisis en Duitsland wordt het hardst getroffen. Het land was sterk afhankelijk van export en moest flink betalen voor de Eerste Wereldoorlog waarvan het de schuld kreeg. Door o.a. deze omstandigheden kon Hitler in 1933 de macht grijpen. Door iedereen aan het werk te zetten, wist hij de Duitsers uit de crisis te helpen. Dat al het werk in dienst stond van oorlogsvoering was toen niet duidelijk. Meer over de eerste jaren is hier te vinden.

De Tweede Wereldoorlog begint pas echt als Duitsland een pact sluit met Rusland, waarin beide aangeven elkaar niet aan te vallen. Hierdoor kan Duitsland in september 1939 ongestoord Polen binnenvallen. Nog geen half jaar later, april 1940, valt Duitsland Noorwegen en Denemarken aan. Nu er vanuit het noorden en westen geen gevaar meer is verplaatst het leger zich naar het zuiden en oosten. Op 10 mei 1940 voert Duitsland de zogenoemde Blitzkrieg uit, onverwacht valt het binnen enkele dagen Frankrijk, België‚ en Nederland binnen.

Groot-Brittannië voert een reddingsactie uit wat onder meer aanleiding was voor Italië‚ om de oorlog te verklaren aan Frankrijk en Groot-Brittannië‚.

Frankrijk niet helemaal in Duitse handen

Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, niet heel Frankrijk is veroverd door de Duitsers. Frankrijk heeft zich in 1940 overgegeven maar heeft hierbij een deel uit handen weten te houden van de Duitsers. Al kregen de Duitsers wel het grootste deel (ongeveer drie vijfde; Noord-Frankrijk en de gehele Franse Atlantische kust). Hiermee hoopte de Franse regering de Franse soevereiniteit niet te veel te schaden. De Duitsers stichten een nieuwe regering in Vichy, hierdoor kwam het Duitse gedeelte dan ook snel als Vichy France te boek te staan. In de "nieuwe" Franse staat huist de eigenlijke Franse regering, komt het verzet op (welke een belangrijke rol speelt tijdens D-Day) en hergroepeert Frankrijk zijn legers. De Franse marine had hier zijn grootste basis, dit zorgde bijna voor een oorlog met Groot-Brittannië‚.

Als Hitler in 1941 het non-aggression pact verbreekt door Rusland aan te vallen, wordt ook Rusland betrokken in de Tweede Wereldoorlog. Niet veel later zijnΠook de Verenigde Staten betrokken door een aanval van de Japanners op Pearl Harbor waarna de Italianen en Duitsers ook de VS de oorlog verklaren.

Tip: Er zijn veel boeken (ook romans) geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Wil je hier nog meer over weten? Bekijk dan welke boeken je interesse wekken.

De lessen voorafgaand aan D-Day

In 1942 leren de geallieerde een pijnlijke les tijdens de eerste bevrijdingsactie van Frankrijk. Britse en Canadese troepen proberen de havenstad Dieppe te bevrijden maar lopen zich stuk op de Duitse verdediging. De les die hier is geleerd, komt later tijdens de D-Day landingen van pas. Maar ook de gevechten en overwinningen, in Noord-Afrika leren de geallieerden over de Duitse manier van oorlogvoering. In 1943 wordt de druk op Duitsland opgevoerd als Amerikaanse en Britse bommenwerpers dag en nacht Duitse steden bestoken.

Als de geallieerden voor de tweede keer een invasie opzetten vanuit zee (ook wel een amphibious invasion genoemd) hebben ze meer succes. Sicilië‚ wordt veroverd door Amerikaanse, Canadese en Britse troepen. Dagen daarna wordt het Italiaanse vaste land aangevallen en Italië‚ geeft zich over.

Er worden verschillende benamingen gebruikt om de invasie te omschrijven, D-Day is de dag van de invasie, 6 juni 1944. Operation OVERLORD is de gehele bevrijding van Europa, die begon met D-Day.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline