Toeristische labels

Herkenningspunten van een gebied, stad of dorp

Om Frankrijk makkelijker te maken voor toeristen en kwaliteit te waarborgen zijn er labels in het leven geroepen. Een aantal vanuit de Franse regering, andere door belangenverenigingen. Maar alle labels hebben het doel Frankrijk of de beleving van Frankrijk mooier te maken of jou met de mooiste plekjes in aanraking te laten komen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste Franse toeristische labels, die je ongetwijfeld tegen gaat komen wanneer je door Frankrijk rijdt.

Grand Sites de France label

Grand Sites de France

Grand sites zijn uitzonderlijke, kwetsbare en beschermde landschappen die vaak breed bekend en erkend zijn als nationaal erfgoed. Ze worden gezien als de belangrijkste punten in Frankrijk. Het label wordt toegekend door de Franse staat. Momenteel kent Frankrijk 37 Grand Sites. De doelstelling van de Grand Sites de France is om het verhaal van de locatie te vertellen op een duurzame manier en de ervaring van de bezoeker te versterken. Ook wordt er samengewerkt met omwonende om de Grand Site voor toekomstige generaties bewaard te houden. Alle Grand Sites de France zijn te vinden op de website.

Villes et Villages Fleuris label

Villes et Villages Fleuris (Steden en dorpen in bloei)
Door het prominente en opvallende label van Ville et Villages Fleuris op de plaatsnaamborden is dit misschien wel het bekendste label van Frankrijk. Sinds 1959 wordt het landelijke label jaarlijks uitgereikt door het Comité National pour le Fleurissement de la France aan steden en dorpen die hun gemeenschap verbeteren. Dit wordt gedaan met behulp van bloemen om zo een aantrekkelijke en kleurrijke omgeving te creëren. Villes et Villages Fleuris heeft als doel een bijdrage te leveren aan de landschappelijke schoonheid van het land. Er worden één tot vier bloemen toegekend, afhankelijk van het niveau. Alle informatie lees je op de website.

gites de france label

Gîtes de France
Gîtes de France kent 43.000 accommodaties en 56.000 overnachtingsplekken. Dit label is overkoepelend voor (particuliere) vakantiehuisjes en Bed & Breakfasts (chambres d’hôtes). Ze worden beoordeeld met één tot vijf maiskolven. Naast de standaard Gîtes de France zijn er ook specifieke thema's voor natuurliefhebbers, ruiters, families met jonge kinderen, gîtes in skigebieden en gîtes voor vissers. Meer over overnachting in Frankrijk vind je hier of op de website van Gîtes de France.

Les plus beaux villages de France label

Les plus beaux villages de France (De mooiste dorpen van Frankrijk)
Dit label lijkt een beetje op Les plus beaux détours maar is een stukje prestigieuzer en beoordeeld andere eigenschappen. Het grootste verschil is dat voor Les plus beaux villages alleen plattelandsdorpen met minder dan 2.000 inwoners in aanmerking komen. De dorpen moeten hun uitzonderlijke architecturale erfgoed hebben behouden om het label te mogen dragen. Een lastige opgave dus, waar tot nu toe 144 dorpen in zijn geslaagd. Je vindt alle 144 dorpen op de website.

Tekst gaat hieronder verder!
 • frankrijk tweede wereldoorlog
  Amerikaanse begraafplaats Normandië
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Ingang van de Kathedraal van Rouen
  anemptytextlline
 • Mammoet berg Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Kenmerkend voor Place du Général-de-Gaulle
  anemptytextlline
 • Oneindige kliffen bij Fécamp
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline