Centre-Val de Loire

De graanschuur van Frankrijk rijkelijk gevuld met kastelen

Centre-Val de Loire wordt gezien als het middelpunt van het Franse vasteland. Deze opvatting is niet geheel juist, het geometrische middelpunt valt namelijk maar net binnen de regio. En over de exacte locatie is onduidelijkheid, het meest geaccepteerde middelpunt ligt in de buurt van een klein dorpje Saint-Amand Montrond, ten zuiden van Bourges. Waar ze het wel over eens zijn is dat er in Centre-Val de Loire de meeste kastelen van Frankrijk staan. De bekendste plek om je te vergapen aan deze prachtige bouwwerken is de Loire Vallei. Hier staan de mooiste kastelen van heel Frankrijk. Een reden dat hier zo veel kastelen staan is dat de jachtvelden langs de Loire tot de beste van het land behoorde. De gehele Franse adel wilde daar jagen. Tegenwoordig wordt er nog steeds veel gejaagd en staat het gebied bekend als graanschuur van Frankrijk. Graanvelden strekken zover het oog kan zien. Maar de natuur gaat hier nog steeds haar gang. Met La Brenne, het land van de duizend meren en een van de belangrijkste draslanden van Frankrijk, als goed voorbeeld.

Historie van Centre-Val de Loire

Het gebied tussen Parijs en de Loire is altijd het middelpunt van het koninkrijk Frankrijk geweest. Juist in de periodes dat Frankrijk nog verdeeld was in koninkrijken en hertogdommen van onder andere Normandië, Bourgogne, Aquitaine en Anjou. Doordat Centre-Val de Loire onderdeel was van het Franse Koninkrijk wordt deze regio samen met Île-de-France gezien als Frankrijk.
Het midden van de regio wordt gekenmerkt door de laaggelegen valleien van de rivier de Loire en haar zijrivieren. Dit gebied was erg populair bij de koningen van Frankrijk en de hertogen in de Middeleeuwen en de Renaissance. En dat is terug te zien aan de prachtige kastelen die langs de oevers opdoemen. Een aantal populaire kastelen van de Loire zijn: Chambord, Azay-le-Rideau, Blois en Chenonceaux. Sommigen van deze kastelen deden alleen dienst als uitvalsbasis tijdens de jacht, gebieden als La Sologne waren erg populair onder de adel. Vandaag de dag wordt er nog steeds veel gejaagd, maar ook voor natuurliefhebbers en wandelaars is er hier genoeg te ontdekken.

Hoogtepunten van Centre-Val de Loire

De Loire rivier – is een van Europa’s grootste rivieren. Deze brede, rustig stromende, rivier is ideaal om in te vissen. Het is dan ook niet gek dat de rivier aan beide kanten bezaaid is met kleine gezellige dorpen. De oevers zijn ideaal voor een lange vlakke fietstocht.

De kastelen van de Loire – worden in het Frans ook wel aangeduid als Les Châteaux de la Loire. De meeste kastelen zijn gebouwd aan de oevers van een zijrivier van de Loire, enkele van de bekendste zijn Chambord, Chenonceau, Villandry (bekend om zijn tuinen) en Azay le Rideau. Dit zijn maar een handjevol van de kastelen die onder de Loire Vallei zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

La Sologne – is een groot bos gebied ten zuidwesten van Orleans. Dit is het vroegere geliefde jachtgebied van de Franse koningen en de Franse adel. In het gebied zijn een aantal kastelen van de Loire (waaronder de Chambord) terug te vinden.

Bourges – kent een historisch centrum met een gotische kathedraal die bekend staat om de middeleeuwse beelden en glas in lood.

La Brenne –het land van de duizend meren en het is een van de belangrijkste draslanden van Frankrijk. Met 1200 (aangelegde) meren en visvijvers is het een populaire plaats voor vogels.

Tours – is een van de grote steden binnen Centre-Val de Loire. Populair is het historische stadscentrum met oude half houten huizen, de St. Gatien kathedraal en verrassend het kasteel.

Loches – is een klein stadje rondom een schitterend middeleeuws fort en kasteel uit de renaissance. Een prima stop voor liefhebbers van oude stadspoorten en smalle straatjes.

Chartres – staat bekend om de mooiste gotische kathedraal van Frankrijk. Met als hoogtepunt de schitterende middeleeuwse glas in lood ramen.