Centre-Val de Loire

De graanschuur van Frankrijk rijkelijk gevuld met kastelen

Centre-Val de Loire wordt gezien als het middelpunt van het Franse vasteland. Deze opvatting is niet geheel juist, het geometrische middelpunt valt namelijk maar net binnen de regio. En over de exacte locatie is onduidelijkheid, het meest geaccepteerde middelpunt ligt in de buurt van een klein dorpje Saint-Amand Montrond, ten zuiden van Bourges. Waar ze het wel over eens zijn is dat er in Centre-Val de Loire de meeste kastelen van Frankrijk staan. De bekendste plek om je te vergapen aan deze prachtige bouwwerken is de Loire Vallei. Hier staan de mooiste kastelen van heel Frankrijk. Een reden dat hier zo veel kastelen staan is dat de jachtvelden langs de Loire tot de beste van het land behoorde. De gehele Franse adel wilde daar jagen. Tegenwoordig wordt er nog steeds veel gejaagd en staat het gebied bekend als graanschuur van Frankrijk. Graanvelden strekken zover het oog kan zien. Maar de natuur gaat hier nog steeds haar gang. Met La Brenne, het land van de duizend meren en een van de belangrijkste draslanden van Frankrijk, als goed voorbeeld.

Historie van Centre-Val de Loire

Het gebied tussen Parijs en de Loire is altijd het middelpunt van het koninkrijk Frankrijk geweest. Juist in de periodes dat Frankrijk nog verdeeld was in koninkrijken en hertogdommen van onder andere Normandië‚, Bourgogne, Aquitaine en Anjou. Doordat Centre-Val de Loire onderdeel was van het Franse Koninkrijk wordt deze regio samen met île-de-France gezien als Frankrijk.

Het midden van de regio wordt gekenmerkt door de laaggelegen valleien van de rivier de Loire en haar zijrivieren. Dit gebied was erg populair bij de koningen van Frankrijk en de hertogen in de Middeleeuwen en de Renaissance. En dat is terug te zien aan de prachtige kastelen die langs de oevers opdoemen. Een aantal populaire kastelen van de Loire zijn: Chambord, Azay-le-Rideau, Blois en Chenonceaux. Sommigen van deze kastelen deden alleen dienst als uitvalsbasis tijdens de jacht, gebieden als La Sologne waren erg populair onder de adel. Vandaag de dag wordt er nog steeds veel gejaagd, maar ook voor natuurliefhebbers en wandelaars is er hier genoeg te ontdekken.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline