Banjat e Benjes, de mooiste plek van Albanië

Te mooi om te delen. Wil je deze plek alsjeblieft nooit bezoeken?

Geschreven door: Mattias

Het is misschien not done om zulke hoge verwachtingen te scheppen, maar voor deze plek kunnen wij niet anders. In een land met zoveel prachtschoon, is dit de kers op de taart. De mooiste plek, en nog relatief rauw en onaangeraakt door toeristische ontwikkeling. Het heet Banjat e Benjes en ligt in het binnenland van Albanië. Laat je meevoeren naar een plek, die eigenlijk door niemand bezocht zou mogen worden.

Wat is Banjat e Benjes

Banjat e Benjes, betekent niets meer dan de badkamers van Benjes, en wordt ook wel Llixha genoemd. De naam is best logisch, het zijn namelijk de natuurlijke warmwaterbronnen van de streek Benje. In feite is het een groot openlucht warmwaterbad. Warmwaterbronnen zijn eigenlijk altijd een bijzondere verschijning, maar de badkamer van Benjes is hierin een overtreffende trap. Dat heeft alles te maken met de adembenemende omgeving waar het in ligt. Een natuurlijk warmwaterbad, te midden van ongelofelijk mooie en ongerepte gebergtes (waar je ook nog eens erg mooi kunt wandelen..!)

Wat maakt deze warmwaterbron zo speciaal

De setting van deze warmwaterbron is eigenlijk te mooi voor woorden. In de uitloper van een bergrivier, die uit een schrikbarend diepe en steile kloof komt blazen. Met uitzicht op een groene vallei. En daarachter, in de verte, witte pieken van een fotogeniek hooggebergte. Je verzint het niet, maar precies op die plek bevindt zich een natuurlijke warmwaterbron. In de vallei sla je makkelijk voor een paar dagen je kamp op, om deze plek eens goed tot je door te laten dringen. Via een prachtige eeuwenoude brug steek je het stroompje over om bij de bronnen te komen. Door de stenen muren is er een mooi diep bad ontstaan, die doen denken aan de populaire infinity pools. Je kunt ook de bergen direct achter de bronnen intrekken. Verschillende wandelingen brengen ja naar grotten met uitzicht over de kloof. En anderen juist dieper in de kloof, met uitzicht op oude boogbruggen, watervallen en cliff drops waar je stijl van achterover slaat.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Binnenland Albanie
    Binnenland van Albanië
    anemptytextlline
  • Unieke regios van albanie
    Gouden uitzichten
    anemptytextlline
  • noordelijke alpen albanie
    De Alpen in Noord Albanië
    anemptytextlline
  • Kust Albanie
    Kust regio
    anemptytextlline
  • mooiste reisroutes door albanie
    Kom Albanië ontdekken
    anemptytextlline
  • widkamperen in albanie
    Wildkamperen met heerlijke uizichten
    anemptytextlline
  • kosten albanie
    Boodschappen doen in Albanië
    anemptytextlline
  • camper naar albanie
    Met de camper door Albanië
    anemptytextlline
  • cultuur en communisme in albanie
    Communisme, het verleden van Albanie
    anemptytextlline
  • Geschiedenis Albanie
    Albanese geschiedenis
    anemptytextlline
  • Butrint Albanie
    Butrint een bezoek waard
    anemptytextlline
  • binnenland van albanie
    Restant van een bunker
    anemptytextlline
  • Tour Albanie
    Bunker in de stad
    anemptytextlline
  • Riviera van albanie
    De Albanese Riviera
    anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips een voor bezoek aan Banjat e Benjes

De warmwaterbronnen kunnen in hoogseizoen best druk worden. Laagseizoen is dus aangenamer, of bijvoorbeeld doordeweeks in plaats van in het weekend. Je kunt met een camper op loopafstand van de bronnen staan. Er is ook een accommodatie en een camping naast de bronnen aanwezig, maar die leken niet erg aantrekkelijk. Voor de wandelingen kun je het beste apps zoals Wikiloc gebruiken. Aan de campingkant van de rivier wandel je langs een oude mijn en richting grotten hoger op de berg (met uitzicht op de klif). Je kunt zelfs terug via de rivier, als het water niet te hoog staat. Aan de bronkant van de rivier wandel je via een dirttrack de bergen in, en via een voetpad kom je zo op een adembenemende plek uit, waar vier kliffen elkaar kruisen (Ongeveer dertien km).

Persoonlijke noot

Op onze reis hebben wij ongelofelijk veel natuurschoon gezien, maar Banjat e Benjes overtrof alles. Vooral de laatstgenoemde wandeling heeft ons op een plek gebracht die niet in woorden of een foto te vangen is. Bezoek je deze plek, let er dan op dat je geen sporen achterlaat, en je afval netjes in de aanwezige containers deponeert.  Een voetnoot is daarnaast, dat wij deze plek in maart (laagseizoen) bezochten. Grote kans dus, dat je in het hoogseizoen meer gezelschap zult hebben.

Geschreven door:
Mattias
vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram