Halve gebouwen met hangende knuffels

Op roadtrip door Albanië kijk je je ogen uit!

Geschreven door: Anniek

In veel landen in zuidelijk Europa zijn overal halve gebouwen en ruïnes te spotten. Albanië spant de kroon, op elke straathoek staat een half afgebouwd gebouw of een niet te gebruiken bouwwerk. Bovendien hangt er aan elk verlaten onderkomen een knuffel. Wij keken onze ogen uit en probeerden uit te zoeken hoe dit zit.

Een beetje achtergrond

Tijdens het communisme in Albanië was het land erg arm. Mensen hadden honger, leefden in slecht gebouwde huizen en er was amper infrastructuur in het land. Nadat Albanië aan het eind van de 20e eeuw het communisme achter zich liet, verliep de vooruitgang niet vlekkeloos. Veel Albanezen waren hun geld kwijt nadat ze alles hadden geïnvesteerd in onbetrouwbare investeringen. Ze kregen geen geld terug en er ontstonden heftige demonstraties in het land. De overheid kon en wilde niks doen en veel Albanezen waren radeloos. Er kwam net geen burgeroorlog en veel Albanezen waren weer terug bij af. Geen geld, geen vooruitgang, helemaal niks. Mensen vetrokken naar het buitenland of probeerden hun geld op andere manieren terug te verdienen.

Albanezen in het buitenland

De helft van de Albanese bevolking woont tegenwoordig in een land buiten Albanië. Veel van deze Albanezen zijn nog erg verbonden aan het moederland en een aantal zou graag weer terug willen. Het land heeft echter nog niet genoeg te bieden qua werk en economie, dus blijven veel van de Albanezen in de landen waar ze hun nieuwe leven hebben opgebouwd. Een aantal rijkere Albanezen hebben ondertussen wel investeringen gedaan in hun moederland. Maar door de recente economische crisis, zijn veel mensen en bedrijven er financieel op achteruit gegaan. Hierdoor liggen de buitenlandse investeringen in Albanië stil en staan er dus overal half afgebouwde gebouwen. Pas als er weer genoeg geld is kan er weer verder worden gewerkt. Dit is ook te zien aan veel woonhuizen. Vaak is het onderste deel van het huis door de bewoners bewoonbaar gemaakt en is de tweede en derde verdieping van het huis onaangeraakt en onafgemaakt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • kosten albanie
  Boodschappen doen in Albanië
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline