Halve gebouwen met hangende knuffels

Op roadtrip door Albanië kijk je je ogen uit!

Geschreven door: Anniek

In veel landen in zuidelijk Europa zijn overal halve gebouwen en ruïnes te spotten. Albanië spant de kroon, op elke straathoek staat een half afgebouwd gebouw of een niet te gebruiken bouwwerk. Bovendien hangt er aan elk verlaten onderkomen een knuffel. Wij keken onze ogen uit en probeerden uit te zoeken hoe dit zit.

Een beetje achtergrond

Tijdens het communisme in Albanië was het land erg arm. Mensen hadden honger, leefden in slecht gebouwde huizen en er was amper infrastructuur in het land. Nadat Albanië aan het eind van de 20e eeuw het communisme achter zich liet, verliep de vooruitgang niet vlekkeloos. Veel Albanezen waren hun geld kwijt nadat ze alles hadden geïnvesteerd in onbetrouwbare investeringen. Ze kregen geen geld terug en er ontstonden heftige demonstraties in het land. De overheid kon en wilde niks doen en veel Albanezen waren radeloos. Er kwam net geen burgeroorlog en veel Albanezen waren weer terug bij af. Geen geld, geen vooruitgang, helemaal niks. Mensen vetrokken naar het buitenland of probeerden hun geld op andere manieren terug te verdienen.

Albanezen in het buitenland

De helft van de Albanese bevolking woont tegenwoordig in een land buiten Albanië. Veel van deze Albanezen zijn nog erg verbonden aan het moederland en een aantal zou graag weer terug willen. Het land heeft echter nog niet genoeg te bieden qua werk en economie, dus blijven veel van de Albanezen in de landen waar ze hun nieuwe leven hebben opgebouwd. Een aantal rijkere Albanezen hebben ondertussen wel investeringen gedaan in hun moederland. Maar door de recente economische crisis, zijn veel mensen en bedrijven er financieel op achteruit gegaan. Hierdoor liggen de buitenlandse investeringen in Albanië stil en staan er dus overal half afgebouwde gebouwen. Pas als er weer genoeg geld is kan er weer verder worden gewerkt. Dit is ook te zien aan veel woonhuizen. Vaak is het onderste deel van het huis door de bewoners bewoonbaar gemaakt en is de tweede en derde verdieping van het huis onaangeraakt en onafgemaakt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • kosten albanie
  Boodschappen doen in Albanië
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • Binnenland Albanie
  Binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van. Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vervloekte knuffels

In alle regio’s van Albanië hangen aan al die half afgebouwde gebouwen knuffels. Ja je leest het goed, knuffels. Het zijn allerlei knuffels, van mooie varkentjes tot lelijke oude knuffelberen. Soms hangen ze alleen en soms hangen er een aantal bij elkaar. Best een beetje creepy. Wij wisten niet wat we zagen toen we er op gingen letten. Na enig speurwerk hebben wij het mysterie ontrafeld. Wij zijn erachter gekomen dat het allemaal draait om bijgeloof. Albanezen geloven dat er mensen zijn met slechte krachten die jou, of je huis kunnen vervloeken door alleen al naar je te kijken. Om dit te voorkomen plaatsen ze knuffels zodat alle boze mensen de knuffels vervloeken, in plaats van het gebouw of de familie die er komt te wonen. De lieve knuffels die overal in Albanië hangen, hebben dus eigenlijk een erg zwaar bestaan. Kijk maar niet te lang naar de knuffels, voor je het weet komt de vloek jouw kant op!

Weet jij hier meer van?

Hoe meer je over Albanië weet, hoe interessanter het land wordt. De lelijke halve gebouwen in het prachtige landschap vertellen een verhaal. Na het lezen van dit blog kan je het Albanese landschap en de Albanese cultuur een stukje beter begrijpen. Dit blog is gebaseerd op verhalen die wij hebben gehoord en weten hierdoor niet zeker of het ook echt waar is. Heb jij andere theorieën gehoord over de halve gebouwen en rare knuffels? Laat het ons weten. Want Albanië is een land waar je niet over uitgepraat raakt!

Geschreven door:
Anniek
heeft als grootste hobby nieuwe plekken ontdekken. Nieuwsgierig ronddwalen, vrij zijn en leven met de natuur. Op een langzaam tempo trekt ze als sociaal geograaf de hele wereld over, soms onderzoekend, soms backpackend en soms in een geel busje. In Nederland bouwt ze aan haar eigen Tiny house. Door klein te leven heeft ze genoeg tijd, geld en vrijheid over om op zoek te gaan naar nieuwe plekken en avonturen.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *