Noordelijk-Territorium

Stap onder een waterval, bezoek het rode centrum en ga op zoek naar Aboriginal art

Outback, outback en nog meer outback: het Noordelijk-Territorium is met zijn meedogenloze woestijn niet voor watjes. Het enorme gebied is 38 keer zo groot als Nederland maar telt slechts 200.000 inwoners. Het woord “leeg” krijgt hier een hele nieuwe betekenis, net als de termen “hitte” en “afgelegen”. Oftewel: niet de plek om zonder extra water en benzine te gaan roadtrippen. Het Noordelijk-Territorium is echter niet overal zo droog en onherbergzaam; rondom Darwin vind je watervallen en billabongs en het territorium maakt elk jaar een regenseizoen mee waarbij hele gebieden onder water komen te staan.

Het Noordelijk-Territorium is ook het gebied van de Aboriginals, die meer dan dertig procent van de bevolking uitmaken. Om deze reden moet je voor sommige gebieden (zoals het enorme Arnhem Land) een vergunning hebben of is het überhaupt niet toegestaan om ernaartoe te reizen. Houd hier rekening mee tijdens het uitstippelen van een roadtrip.

Lees hieronder verder!
 • Litchfield National Park
  anemptytextlline
 • Zoveel stroompjes in Litchfield NP
  anemptytextlline
 • Gave rotsformaties in Nitmiluk National Park
  anemptytextlline
 • Heerlijke horizon in het Noordelijke-Territorium
  anemptytextlline
 • Riviertje in Litchfield National Park
  anemptytextlline
 • De Edith Falls in het Noordelijk-Territorium
  anemptytextlline
 • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van het Noordelijk-Terretorium

Uluru (Ayers Rock) – is misschien wel het bekendste icoon van Australië. Uluru ligt op ongeveer 450 kilometer rijden van Alice Springs, de dichtstbijzijnde plaats. De reusachtige rots is 348 meter hoog en onderdeel van nationaal park Uluru-Kata Tjuta. In het licht van de zonsopgang en –ondergang neemt Uluru steeds verschillende kleuren aan, een spectaculair gezicht in de verder lege outback. Uluru is een belangrijke culturele en religieuze plaats voor de Aboriginals. Houd dit in je achterhoofd als je de rots bezoekt. Het beklimmen van Uluru is voor de oorspronkelijke bewoners van Australië heiligschennis; desondanks maken jaarlijks 300.000 de beklimming naar boven. Uit respect voor de Aboriginals besluiten steeds meer toeristen de rots daarom niet te beklimmen. Een goed alternatief is het maken van een wandeling om de rots heen.

Kata Tjuta (the Olgas) – liggen op ongeveer dertig kilometer van Uluru en maken deel uit van hetzelfde nationale park. Ook deze rotsen lijken in het licht van de ondergaande of opkomende zon van kleur te veranderen en rijzen majestueus op uit de platte outback.

Darwin – de grootste stad van het Noordelijk-Territorium ligt dichterbij Indonesië dan bij Sydney, en als je vanuit de oostkust met de auto bent gekomen voelt Sydney inderdaad heel, heel ver weg. Darwin heeft 125.000 inwoners en staat vooral bekend om het goede (Aziatische) eten, marktjes en de krokodillen, die in en rondom Darwin te bewonderen zijn. Darwin lijkt voor reizigers vooral als startpunt te fungeren voor een trip naar de rest van het Noordelijk-Territorium of een tussenstop naar Azië.

Kakadu National Park – is qua oppervlakte half zo groot als Nederland en daarmee het grootste nationale park van Australië. In Kakadu vind je watervallen, oude rotstekeningen van Aboriginals, rode kliffen, wetlands en de 200-kilometer lange South Alligator River. De mogelijkheden wat betreft 4x4 routes en wandeltochten zijn er werkelijk ongekend. In de plunge pools en gorges kun je een verfrissende duik nemen met de mooiste uitzichten (vraag wel even na of er geen krokodillen kunnen zitten). Het park wordt gezien als een van de hoogtepunten van Australië en kan enorm druk worden in het droge seizoen, wanneer het hoogseizoen is in het noorden van Australië. In de Australische zomer viert het regenseizoen hoogtijdagen in het gebied en worden grote delen van het park onbegaanbaar door overstromingen.

Litchfield National Park – is het knappe kleine broertje van Kakadu, en een goed alternatief als je de drukte van Kakadu wilt vermijden. Ook hier kan je een duik nemen in de kristalheldere plunge pools en douchen onder een van de watervallen, waarvan de Florence Falls en Wangi Falls de bekendste zijn. De dichte bossen bieden genoeg mogelijkheden voor wandeltochten of het rijden van (4x4) routes door het park.

Katherine & omgeving – is een uitstekende tussenstop als je onderweg bent naar Darwin. Katherine zelf is niet erg de moeite waard, maar de omgeving verrast des te meer. Geniet in de hot springs van het leuke dorpje Mataranka, of breng een bezoek aan de Edith Falls in Nitmiluk National Park.

Devils Marbles – enorme ronde stenen tot wel zeven meter in diameter, die vooral bijzonder zijn om te zien door het decor van platte outback eromheen. Je bezoekt de Devils Marbles net als Uluru en Kata Tjuta het best in de ochtend of avond, als de dieprode kleuren extra goed naar voren komen.

Kings Canyon – is een indrukwekkende, 300-meter diepe kloof in nationaal park Watarrka. Volg de Rim Walk voor de mooiste uitzichten over de canyon, en bewonder de uitgesleten lagen van de kloof. Vanuit hier heb je ook zicht op de rotsformaties van de Lost City en de palmbomen in de Garden of Eden. Kings Canyon ligt op een kleine 300 kilometer rijden van Uluru, maar is een absolute aanrader als je al zo ver bent gekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram