Auto of camper kopen in Australië

Hoe vind je jouw eigen huis op wielen?

Er is geen betere manier om Australië te ontdekken dan met je eigen voertuig. Huren is een optie als je maar kort de tijd hebt, maar het is al snel voordeliger om zelf een auto te kopen. Als je geluk hebt verdien je het aankoopbedrag aan het eind van je reis weer terug, en wat is er nou leuker dan roadtrippen in je eigen auto of camper? Een auto kopen in Australië gaat net iets anders dan in Nederland, wij proberen alvast je belangrijkste vragen te beantwoorden.

Welke auto past bij jouw budget?

Over het algemeen geldt: hoe hoger het comfort, hoe hoger de prijs. Slaap je liever binnen in een busje of zet je net zo lief je tentje op? Het hangt daarnaast van jouw definitie van avontuur af welke auto bij je past: ga je het liefst zoveel mogelijk off-roaden in een 4x4 of vind je het juist spannend om zover mogelijk het land rond te komen in een oude auto van $1000? Globaal gezien zijn er drie categorieën;

1. Gewone auto of stationwagon

Een personenauto of stationwagon is de goedkoopste optie: al voor $1000 kun je een auto op de kop tikken. In vergelijking met 4x4s en busjes verbruiken gewone auto’s het minst. Reparaties zullen vaak iets goedkoper zijn. Het voordeel aan een stationwagon is dat je achterin een matras kunt leggen.

2. Busje of camper

De prijzen voor een fatsoenlijk busje beginnen rond de $2000, maar liggen gemiddeld rond de $4000. Wat bij je past is afhankelijk van je wensen en comfort: wil je een busje waar alles al in is gebouwd, of ga je liever zelf klussen? Let erop dat veel busjes al erg oud zijn, 400.000 kilometer op de teller is geen uitzondering. Onderdelen en reparaties zijn iets duurder dan bij een gewone personenauto. Tweedehands campers zijn lastig te vinden in Australië, tenzij je gaat huren of er erg veel geld voor over hebt.

3. Auto met vierwielaandrijving (4x4)

Een 4x4 is volgens velen de beste manier om Australië te ontdekken, maar ook de duurste optie van de drie. Prijzen beginnen rond de $3000, maar liggen gemiddeld tussen de $5000 á $6000. De prijzen liggen hoger in gebieden waar veel off-road gereden kan worden. Omdat de onderdelen van een 4x4 prijzig zijn en de motor vaak ingewikkeld in elkaar zit, liggen de prijzen van reparaties hoger dan bij personenauto’s of busjes.

Waar vind je jouw droomauto?

De zoektocht naar een auto begint in Australië meestal op Gumtree, de Australische marktplaats. Niet alleen particulieren, maar ook tweedehands autodealers zetten hier hun voertuigen op. Door rond te kijken op Gumtree krijg je een idee van het aanbod en de bijbehorende prijzen, die kunnen verschillen per periode en per gebied. Ook Facebook is een goede optie, al zal je daar vooral auto’s van backpackers tegenkomen. Er zijn een aantal groepen en pagina’s waar veel in gepost wordt, kijk bijvoorbeeld op BCA – Backpacker Cars Australia.

Liever niet digitaal? Dan kun je bij tweedehands autodealers langsgaan. Zij kunnen je soms voorzien van een buy back guarantee, ideaal als je zeker weet dat je terug gaat keren op de plek waar je de auto koopt. Let er wel op dat de prijzen bij dealers hoger liggen dan online. Een andere optie is om bij lokale wasserettes, horeca en supermarkten langs te gaan en te kijken of er advertenties hangen.

Hoe zit het met de regelgeving per staat?

Zodra je zoektocht naar een auto begint, kom je erachter dat elke staat in Australië een ander nummerbord (of registration) heeft, met andere regels. Die regels zijn van belang bij het kopen en verkopen van de auto, maar bepalen ook de hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen. De registratie kan met drie, zes of twaalf maanden verlengd worden. Vaak is de registratie nog geldig op het moment dat je de auto koopt, dit kan je geld en moeite schelen. Voor een uitleg over de verschillende registrations lees je onze blog erover.

Als je je droomauto tegen het lijf loopt zijn er, naast de registratie, nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn dingen waar je zelf op kunt letten, maar je kunt er ook voor kiezen een monteur in te schakelen die de auto grondig checkt.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Lijpe kliffen in Nullarbor
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Lange lege wegen. Welkom in Australië
    anemptytextlline
  • Ook Australië staat vol kerkjes
    anemptytextlline
  • Nationaal park Grampians in Victoria
    anemptytextlline
  • Zoek de natuur op in Stirling Range
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • WC Camping Nationaal Park
    anemptytextlline
  • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
    anemptytextlline
  • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • Chill gratis douches en WCs
    anemptytextlline
  • The Grampians National Park
    anemptytextlline
  • Kamperen in een nationaal park
    anemptytextlline
  • Lege wegen door Grampians NP
    anemptytextlline
  • Over de gravel wegen door Grampians NP
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een auto kopen is best eng: wat als de motor het na een week begeeft? Een garantie heb je nooit, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op een miskoop zo klein mogelijk te houden. Daarnaast leggen we je uit hoe je veilig de weg op gaat down under.

Waar kun je zelf op letten?

Zelfs als je geen verstand hebt van auto’s, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt checken om de kans op een miskoop kleiner te maken. Naast basics als de kilometerstand en de conditie van de auto kun je geld besparen door te letten op de registration van de auto en de uitrusting. Vraag wat de huidige eigenaars aan de auto hebben gedaan en probeer in te schatten of er nog reparaties aan zitten te komen. Reparaties in Australië zijn erg duur vanwege de hoge uurlonen van automonteurs. Reken dit dus mee als je een auto koopt waar nog een reparatie aan moet worden gedaan. De volgende dingen kan je eenvoudig zelf controleren;

  • Doe een online check waarbij je per mail een rapport krijgt over de auto. Hierin kun je zien of er nog boetes openstaan, of de auto gestolen is, wat de kilometerstand is en wat de auto ongeveer zou moeten kosten. Een check kan bijvoorbeeld hier.
  • Vraag wanneer de registration verloopt, dit kan schelen in de kosten. Soms is de verkoper bereid de registratie met een aantal maanden voor je te verlengen. Check hoe duur de rego is en hoe makkelijk je hem kunt verlengen, ook als je in een andere staat bent. Lees onze blog voor meer informatie over de verschillende rego’s.
  • Vraag wanneer de distributieriem (in Australië noemen ze hem timing belt) voor het laatst is vervangen. Dit moet om de 100.000 kilometer of elke vijf jaar. De reparatie is meestal erg duur, het is dus goed om te weten of je hem moet laten vervangen terwijl de auto van jou is.
  • Check het profiel van de banden. Nieuwe banden zitten er zo op, maar zijn niet goedkoop in Australië, vooral niet als je een 4x4 hebt.
  • Vraag of er een service boekje is en of het is bijgehouden.
  • Maak je overweging ook op basis van de uitrusting van de auto: wij kochten bijvoorbeeld een “lege” auto en waren nog $1500 kwijt om onze auto kampeer klaar te maken. Een auto kopen die alles al heeft, kan je veel geld en moeite besparen. Spullen die de waarde extra kunnen verhogen zijn een tweede batterij, een zonnepaneel, een koelkast of een roof top tent.
  • Tot slot: ga op je gevoel af. Meestal voel je het wel als het ‘m is.

Schakel een professional in

Het is altijd verstandig om naast je eigen onderzoek een professional in te schakelen. Zo kan je de auto laten keuren door een onafhankelijke monteur. Het is beter om voor een onafhankelijk persoon te kiezen en niet voor een garage, die zal aan je willen verdienen terwijl een monteur je alleen advies geeft en een rapport voor je opstelt. Wij hebben dit bij onze auto laten doen, waardoor we ongeveer wisten wat voor reparaties ons nog te wachten stonden. Het rapport heeft ons ook geholpen in de prijsonderhandeling, waardoor we de kosten van de keuring weer terug hebben verdiend. Reken op een bedrag vanaf $200. Wil je dit niet betalen maar wel zeker(der) zijn van je zaak, dan kan je ook naar auto’s zoeken met een recent roadworthy certificate, of vraag de verkoper of hij of zij een keuring voor je wil laten doen.

Wat doe je voor je de weg opgaat?

Oké, je hebt je droomauto gevonden. Wat zijn de vervolgstappen?

1. Auto overschrijven bij bureau van transport

Om te beginnen zorg je ervoor dat de registratie op jouw naam komt te staan. Dit doe je door langs te gaan bij een bureau van transport en samen met de verkoper de bijbehorende papieren in te vullen. Als je een registration uit West-Australië hebt kun je dit ook per post doen.

2. Verzekering afsluiten

Je bent via je registration verzekerd als je letselschade veroorzaakt aan anderen, maar niet voor blikschade. Vanwege de dure auto’s waarin de Aussies rondrijden, sloten wij voor de zekerheid een extra verzekering af zodat ook die schade vergoed werd bij een ongeluk. Je kunt je uiteraard ook bijverzekeren voor je eigen voertuig.

3. Lidmaatschap afsluiten bij de wegenwacht

Dit is natuurlijk optioneel, maar onze ervaring is dat veel reizigers zich toch aansloten bij een wegenwacht. Elke staat heeft zijn eigen ANWB, het best is om er een af te sluiten in de staat waar je de meeste tijd zal doorbrengen (al zullen ze je natuurlijk overal komen helpen, afhankelijk van je pakket).

Tip: vaak krijg je met je lidmaatschap korting bij bepaalde tankstations.

4. Maak je auto kampeerklaar

Misschien is je auto of busje al helemaal compleet, maar waarschijnlijk wil je hem toch nog personaliseren met je eigen spulletjes. Goedkope winkels om kampeerspullen in te slaan zijn K-mart, en Target. Wil je iets in je auto bouwen of gaan sleutelen, ga dan naar Bunnings en Supercheap Auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram