Een roadtrip langs de Great Ocean Road

Surfstranden, twaalf apostelen en de Shipwreck Coast

Geschreven door: Charlotte

Het is een van de meest iconische roadtrips ter wereld, en voor veel reizigers een reden om naar Victoria te komen. The Great Ocean Road is een echte klassieker, een 243-kilometer lange tocht langs de meest bijzondere natuur. Wij nemen je mee op de route vanuit Melbourne, al kan je hem uiteraard ook prima andersom rijden. De route is het hele jaar door mooi, en is in de zomermaanden meestal het drukst.

Van Melbourne tot Torquay

Vanuit Melbourne is het ongeveer een uur rijden naar Torquay, het startpunt van de Great Ocean Road. Het gezellige plaatsje staat vooral bekend om haar surfstranden; het is niet voor niets dat surfmerken als Rip Curl en Quicksilver er ontstaan zijn. In december en januari verdrievoudigt de populatie door de vele vakantiegangers en surfers. Het bekendste strand is Bell’s Beach, een perfecte plek om te zien hoe (professionele) surfers de mooiste golven pakken.

Wist je dat: De Great Ocean Road is aangelegd als permanent oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Met de aanleg van de weg werd dan ook gestart in 1919, door soldaten die terug waren gekomen van de oorlog. Het duurde dertien jaar om de route te voltooien.

Torquay tot Apollo Bay via Lorne

Vanuit Torquay begint je roadtrip en zet je koers in de richting van Apollo Bay. Onderweg kan je stoppen in Lorne, een mooi kustplaatsje waar je goed kan surfen. Rondom Lorne is ook genoeg te zien, binnen een straal van tien kilometer vind je meer dan tien watervallen. Het stuk tussen Lorne en Apollo Bay wordt door velen gezien als een van de mooiste delen van de route, door de steile kliffen en rotsen waar de kustweg langs kronkelt. Onderweg stop je nog in Kennett River om koala’s te spotten. Veel mensen overnachten in of rondom Apollo Bay, omdat het ongeveer op de helft van de route ligt (al is de route ook in één dag te rijden).

Tekst gaat hieronder verder!
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: rijd je de Great Ocean Road in januari? Kijk dan of je op tijd bent om in Lorne de Pier to Pub zwemwedstrijd bij te wonen. Met 1,2 kilometer door woeste oceaan is het de langste oceaan-zwemwedstrijd van de wereld, en elk jaar weer een heel spektakel.

Richting de Twaalf Apostelen

Vanuit Apollo Bay kan je kiezen voor een kleine detour via Cape Otway aan de kust, of The Otways via het noorden. In Cape Otway vind je de oudste vuurtoren van het vasteland van Australië, en natuurlijk prachtige uitzichten op de oceaan. The Otways zijn bekend door Great Otway National Park, waar je kunt genieten van regenwoud, Australische flora en fauna en allerlei avontuurlijke activiteiten, zoals paardrijden, mountainbiken en ziplinen. Als je de Great Ocean Road weer opzoekt, zal je volgende stop waarschijnlijk de Twelve Apostles zijn. Weinig natuurverschijnselen in Australië zijn zo vaak gefotografeerd als deze kalkstenen rotsen, die recht uit de ruige oceaan omhoog toornen. Bereid je voor op veel toeristisch spektakel (overvliegende helikopters bijvoorbeeld), maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het er uiteraard prachtig is.

Woeste zee aan de Shipwreck Coast

Vanaf nu bevind je je op de Shipwreck Coast, waar naar verluidt meer dan zeshonderd schepen zijn gezonken. Het water is hier woester dan woest, dus het was voor ons niet moeilijk om ons voor te stellen wat voor doodsangsten schippers hier vroeger moeten hebben uitgestaan. Op dit deel van de route liggen nog de prachtige London Arch (tot 1990 de Londen Bridge, toen het middenstuk van de “brug” afbrokkelde in zee), Loch Ard Gorge en The Grotto. Stuk voor stuk prachtige lijmstenen creaties, die door de krachten van het water steeds in verandering blijven. Het dorpje Warrnambool is officieel het einde van de route. Vanuit hier kan je nog naar het nabijgelegen Port Fairy of zet je koers richting de Grampians of Zuid-Australië.

Tip: rijd je de Great Ocean Road tussen juni en september? Blijf dan iets langer hangen in Warrnambool, waar rond die tijd van het jaar walvissen te zien zijn. Een magisch gezicht vanuit het strand of vanaf het platform in de duinen, dat speciaal is gemaakt om te walvis-spotten.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram