Als je met een Working Holiday Visa gaat rondreizen in Australië, zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden voor je aan het werk kan. Misschien niet hetgeen waar je zin in hebt als je net geland bent in Australië, maar het kan je veel gedoe schelen als je hier zo snel mogelijk na aankomst mee begint. Ook als je er voor langere tijd gaat reizen zonder te werken, kan het handig zijn om bijvoorbeeld een Australische bankrekening te openen. De pinkosten die je hiermee bespaart kunnen snel oplopen, waardoor je geld overhoudt voor leukere dingen. We zetten de belangrijkste dingen die je moet regelen na aankomst down under voor je op een rijtje.
Een van de eerste dingen die je moet doen als je gaat werken in Australië, is het aanvragen van een Tax File Number (TFN). Je krijgt dan een persoonsgebonden nummer waarmee je belasting betaalt. De eerste weken kan je meestal zonder TFN werken, maar het is belangrijk om het zo snel mogelijk door te geven aan je werkgever en dus niet te lang te wachten met aanvragen. Heb je geen TFN, dan betaal je meer belasting.
Het aanvragen van een TFN doe je snel en eenvoudig op deze Australische overheidssite. Binnen 28 dagen heb je het TFN binnen (bij ons duurde het ongeveer 1,5 week). Je hebt een adres nodig waar het TFN naartoe kan worden gestuurd. Als je iemand kent in Australië is het handig om het daarnaartoe te laten sturen, aangezien je voor meerdere dingen een adres nodig hebt. Anders is het ook mogelijk het naar het adres van je ho(s)tel, Airbnb of camping te laten sturen, dit is vrij gebruikelijk. Als je niet meer op het adres bent tegen de tijd dat het TFN per post aankomt, kan je de overheid ook bellen en vragen of ze het TFN telefonisch kunnen doorgeven.
Als je gaat werken is het belangrijk om zo snel mogelijk een Australische bankrekening te openen. Ook voor het kopen van een auto kan het handig zijn: je kunt het grote bedrag dan vanuit je Australische rekening overmaken naar de verkoper of het zonder extra kosten in contanten afhalen bij de bank. Op aanraden van anderen en research op internet hebben wij gekozen voor de bank Commonwealth. Commonwealth heeft veel vestigingen en de meeste pinautomaten in het land. Aangezien je in Australië meestal transactiekosten betaalt als je bij een andere bank pint, komt dit goed uit. We hebben geen spijt gehad van onze keus: we hebben nooit problemen gehad met Commonwealth en hebben altijd alles kunnen regelen via hun app. Andere banken waar je als buitenlander een rekening kunt openen zijn ANZ, NAB en Westpac. De laatste kan een goede keuze zijn als je ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, aangezien Westpac ook daar een van de grootste is.
Let op: zorg ervoor dat je binnen zes weken na aankomst een bankrekening opent. Je hebt dan alleen je paspoort en visumpapieren nodig. Bevind je je langer dan zes weken in Australië, dan is het proces een stuk ingewikkelder.
Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Een bankrekening openen gaat vrij gemakkelijk: zoek de dichtstbijzijnde vestiging op en ga er langs met je paspoort en visumpapieren. Ook hier zullen ze weer om een adres vragen, waar ze onder andere je bankpassen naartoe zullen sturen. Meestal heb je ze binnen een week binnen. Tot die tijd kun je (in ieder geval bij Commonwealth) zonder pinpas geld opnemen bij bankautomaten middels een code die je binnenkrijgt in je app. Grotere bedragen kun je na het tonen van je paspoort ophalen bij vestigingen van de bank. Een goed alternatief als je moet wachten op je bankpas maar wel al een auto wilt kopen.
Tip: maak het geld van je Nederlandse rekening over via TransferWise. Je betaalt hier a