Autorijden in Australië

Links rijden, off-roaden en kangoeroes op de weg

Er is geen betere manier om Australië te ontdekken dan met je eigen voertuig. Je kunt overal stoppen waar je wilt en de wegen zijn eindeloos. Highway 1, de ringweg rondom het enorme eiland, is zelfs de langste nationale snelweg ter wereld. Autorijden in Australië is meestal zoals de Australiërs zelf zijn: relaxed en zonder al teveel zorgen. Maar er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden als je de weg op gaat. Zo kun je honderden kilometers geen tankstation tegenkomen, zijn veel wegen nog onverhard en moet je natuurlijk links rijden. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Algemene regelgeving

In Australië rijden ze links. Vooral bij het afslaan op kruispunten is dat in het begin goed opletten, maar waarschijnlijk wen je er zo aan. Let erop dat rechts voorrang krijgt in Australië, net als in Nederland. Daarnaast is het verboden om tegen de rijrichting in te parkeren. Met alcohol zijn ze erg streng: het maximum toegestane promillage in je bloed is 0.05% en ze controleren regelmatig, vooral in de avonden. De straffen zijn niet mals: naast hoge boetes hebben we meerdere Australiërs gesproken die (tijdelijk) hun rijbewijs kwijt waren geraakt omdat ze onder invloed achter het stuur zaten.

Belangrijk om te weten is dat iedere staat andere regels hanteert. Check deze van tevoren goed op de overheidssite van de betreffende staat. Zo mag je in de meeste staten buiten de bebouwde kom maximaal 110 kilometer per uur, maar in het Noordelijk-Terretorium 130 kilometer per uur. Check Wikipedia of de verschillende overheidssites voor de maximumsnelheden per staat. Off-road rijden in Australië mag, en is zelfs verheven tot heuse volksport in de weekenden en vakanties, wanneer hele families er in hun 4x4s op uittrekken om de beste off-road wegen uit te proberen.

Let extra op: in de vakantieperiodes en op feestdagen gelden zogenaamde double demerits – boetes worden dan verdubbeld. De regels verschillen wederom per staat. Hier staan de periodes waarin dubbele boetes gelden in Nieuw-Zuid-Wales op een rijtje.

Internationaal rijbewijs

Als je een auto gaat huren of kopen in Australië, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Het is verstandig om naast je gewone rijbewijs een internationaal rijbewijs mee te nemen. Dit kun je eenvoudig aanvragen en meteen afhalen bij de ANWB en is één jaar geldig. Neem hiervoor een pasfoto en je rijbewijs mee. Let op: het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je gewone rijbewijs. De precieze regels betreffende het type documenten dat je bij je moet hebben, verschillen in Australië per staat. Zo is het in sommige staten verplicht om een internationaal rijbewijs naast je gewone rijbewijs bij je te hebben. In andere staten moet je je gewone rijbewijs met een officiële vertaling naar het Engels bij je hebben. In het internationale rijbewijs staat echter al een vertaling van het Nederlandse rijbewijs; het is dus meer dan voldoende als je het internationale rijbewijs bij je hebt naast het gewone rijbewijs. Bekijk deze website van de Australische overheid voor meer informatie.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • De skyline van Perth
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • Kangaroos is Nationaal park Grampians
  anemptytextlline
 • Ozzie hippies
  anemptytextlline
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline