Autorijden in Australië

Links rijden, off-roaden en kangoeroes op de weg

Er is geen betere manier om Australië te ontdekken dan met je eigen voertuig. Je kunt overal stoppen waar je wilt en de wegen zijn eindeloos. Highway 1, de ringweg rondom het enorme eiland, is zelfs de langste nationale snelweg ter wereld. Autorijden in Australië is meestal zoals de Australiërs zelf zijn: relaxed en zonder al teveel zorgen. Maar er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden als je de weg op gaat. Zo kun je honderden kilometers geen tankstation tegenkomen, zijn veel wegen nog onverhard en moet je natuurlijk links rijden. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Algemene regelgeving

In Australië rijden ze links. Vooral bij het afslaan op kruispunten is dat in het begin goed opletten, maar waarschijnlijk wen je er zo aan. Let erop dat rechts voorrang krijgt in Australië, net als in Nederland. Daarnaast is het verboden om tegen de rijrichting in te parkeren. Met alcohol zijn ze erg streng: het maximum toegestane promillage in je bloed is 0.05% en ze controleren regelmatig, vooral in de avonden. De straffen zijn niet mals: naast hoge boetes hebben we meerdere Australiërs gesproken die (tijdelijk) hun rijbewijs kwijt waren geraakt omdat ze onder invloed achter het stuur zaten.

Belangrijk om te weten is dat iedere staat andere regels hanteert. Check deze van tevoren goed op de overheidssite van de betreffende staat. Zo mag je in de meeste staten buiten de bebouwde kom maximaal 110 kilometer per uur, maar in het Noordelijk-Terretorium 130 kilometer per uur. Check Wikipedia of de verschillende overheidssites voor de maximumsnelheden per staat. Off-road rijden in Australië mag, en is zelfs verheven tot heuse volksport in de weekenden en vakanties, wanneer hele families er in hun 4x4s op uittrekken om de beste off-road wegen uit te proberen.

Let extra op: in de vakantieperiodes en op feestdagen gelden zogenaamde double demerits – boetes worden dan verdubbeld. De regels verschillen wederom per staat. Hier staan de periodes waarin dubbele boetes gelden in Nieuw-Zuid-Wales op een rijtje.

Internationaal rijbewijs

Als je een auto gaat huren of kopen in Australië, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Het is verstandig om naast je gewone rijbewijs een internationaal rijbewijs mee te nemen. Dit kun je eenvoudig aanvragen en meteen afhalen bij de ANWB en is één jaar geldig. Neem hiervoor een pasfoto en je rijbewijs mee. Let op: het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je gewone rijbewijs. De precieze regels betreffende het type documenten dat je bij je moet hebben, verschillen in Australië per staat. Zo is het in sommige staten verplicht om een internationaal rijbewijs naast je gewone rijbewijs bij je te hebben. In andere staten moet je je gewone rijbewijs met een officiële vertaling naar het Engels bij je hebben. In het internationale rijbewijs staat echter al een vertaling van het Nederlandse rijbewijs; het is dus meer dan voldoende als je het internationale rijbewijs bij je hebt naast het gewone rijbewijs. Bekijk deze website van de Australische overheid voor meer informatie.

Belangrijk: Vergeet naast jouw (internationale) rijbewijs ook niet het e-Visitor visum voor Australië aan te vragen. Deze reistoestemming heb je namelijk nodig om Australië te mogen bezoeken!

Tekst gaat hieronder verder!
  • Kangaroos is Nationaal park Grampians
    anemptytextlline
  • Ozzie hippies
    anemptytextlline
  • De skyline van Perth
    anemptytextlline
  • The Grampians National Park
    anemptytextlline
  • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
    anemptytextlline
  • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
    anemptytextlline
  • Surfen in Margaret River Redgate Beach
    anemptytextlline
  • Heerlijke kustlijn van Point Brown
    anemptytextlline
  • De skyline van Melbourne
    anemptytextlline
  • Zoek de natuur op in Stirling Range
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Het strand is ook een prima weg
    anemptytextlline
  • Avond show in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • South Australia museum in Adelaide
    anemptytextlline
  • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wegen in Australië

Rondom de steden zijn de wegen in Australië zoals we in Nederland gewend zijn. Maar kom je buiten bewoond gebied, dan wordt het al snel een ander verhaal. Veel wegen zijn smal, in slechte conditie of onverhard. Daarnaast hebben ze in Australië bijna geen snelwegen zoals wij die kennen. Zo is de A1 meestal gewoon een tweebaansweg en worden de banen niet van elkaar gescheiden met een middenberm. Wat dit extra spannend maakt zijn de roadtrains, enorme vrachtwagens die inclusief aanhangers wel 50 meter lang kunnen zijn. In tegenstelling tot vrachtwagens in Nederland hebben ze enorm veel power en komen ze meestal met hoge snelheid op je afgedonderd. De ongeschreven regel is: ga aan de kant voor alles dat groter is dan jij. Wil je zelf een roadtrain inhalen? Houd er dan rekening mee dat deze voertuigen extreem lang zijn en het dus een tijd kan duren voordat je ze voorbij bent.

Let extra op: het wordt in Australië sterk afgeraden om in het donker te rijden. De kangoeroes worden dan namelijk wakker en kunnen zomaar onverwacht voor je bumper springen. Daarnaast is het niet ongewoon om emoes, koeien en geiten tegen te komen onderweg (ook overdag). Verder moet je ’s nachts extra opletten omdat er meestal geen straatverlichting is en er veel roadtrains onderweg zijn.

Wijk niet uit voor dieren op de weg: het klinkt grof, maar deze regel is bedoeld om ongelukken (met andere voertuigen) te voorkomen. Het gaat zelfs zo ver dat schade veroorzaakt door het toch uitwijken niet wordt vergoed door verzekeraars. Oppassen dus.

Als je de bewoonde gebieden uitrijdt verdwijnt niet alleen de beschaving, maar vaak ook het asfalt. Zelfs de A1 is in het noorden voor een deel onverhard. Ook naar kampeerplekken zal je bijna altijd het laatste gedeelte over een zandweg of gravelroad moeten afleggen. Dit wil echter niet zeggen dat je er alleen kunt rijden met een goed uitgeruste 4x4; meestal zijn de wegen er goed genoeg aan toe om er ook met een gewone auto of camper te rijden. Je doet er verstandig aan om regelmatig te stoppen bij visitor centers, toeristeninformatiebureaus die in vrijwel elk dorpje te vinden zijn en je veel informatie kunnen geven over wegcondities. Ook tankstations kunnen je voorzien van actuele informatie. Dit is ook belangrijk in verband met weersomstandigheden: wegen kunnen maanden dicht zijn vanwege bijvoorbeeld het regenseizoen. Meestal staat aan het begin van deze wegen aangegeven of ze open of dicht zijn en in wat voor conditie de weg is. Vergeet ook niet dat je in Australië buiten de bewoonde gebieden geen bereik hebt: laat mensen weten waar je heen gaat en neem altijd genoeg water mee. Een ongeschreven regel in Australië is om altijd te stoppen als je iemand langs de weg ziet staan – een fijne gedachte als je in the middle of nowhere stil komt te staan. Zet je motorkap omhoog en er staan binnen no time geheid een paar behulpzame Australiërs langs de weg om je te helpen.

Tanken in Australië

Benzine is in Australië goedkoper dan in Nederland, maar de prijzen verschillen aanzienlijk per gebied. De prijzen variëren van $1,15 tot $2,00 per liter. Over het algemeen is de regel dat hoe afgelegener je komt, hoe duurder het wordt. Om de kosten te drukken kun je een jerrycan meenemen, die je vult op plekken waar de benzine goedkoper is. Het kan overigens nooit kwaad om extra benzine mee te nemen, zeker als je veel op onverharde wegen wilt gaan rijden. Als je de outback ingaat of ver buiten bewoond gebied rijd, kan het zomaar voorkomen dat je honderden kilometers geen tankstation tegenkomt. Tank dus zo vaak mogelijk. Buiten de steden worden tankstations vaak aangeduid als roadhouse. Je kunt er dan niet alleen benzine krijgen, maar ook eten en soms een kampeerplaats of simpele motelkamer.

Tip: op de app Fuelmap kun je niet alleen zien waar tankstations zijn, maar ook hoeveel de benzine er kost. Ideaal voor onderweg, want prijzen tussen nabij gelegen tankstations kunnen aanzienlijk verschillen!

De meest gangbare brandstoffen zijn loodvrije benzine en diesel, die beide goed verkrijgbaar zijn. De prijzen liggen meestal ongeveer gelijk. LPG is minder makkelijk te krijgen. Loodvrije benzine tank je onder de naam unleaded 91, maar je kunt ook voor de premium variant (het duurdere premium unleaded 95) kiezen. Vanwege de problemen in Australië met petrol sniffing (het snuiven van benzine) wordt in sommige gebieden geen unleaded 91 verkocht maar Opal, benzine die arm is aan aromatische stoffen. Dit komt echter zeer zelden voor – we hebben zelf nooit meegemaakt dat we geen unleaded 91 konden tanken. In sommige staten is goedkopere benzine verkrijgbaar die 10% ethanol bevat, onder de naam E10. Deze benzine is niet voor alle voertuigen geschikt, check dit dus voordat je je tank volgooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram