Openbaar vervoer in Australië

Met de bus, trein of ferry op avontuur down under

Home » Oceanië » Reizen in Australië » Praktische informatie » Openbaar vervoer in Australië
Australië wordt gezien als een perfect land om te roadtrippen. Omdat het land zo reusachtig is en veel mooie gebieden ver van de bewoonde wereld liggen, is het lastig om overal te komen zonder eigen vervoer. Dit is ook de reden dat openbaar vervoer niet erg populair is onder de locals. Maar dat wil niet zeggen dat je Australië alleen kunt ontdekken met een auto. In de steden is het openbaar vervoer prima geregeld met trams, bussen en metro, en tussen de steden en bekendere plaatsen kun je reizen per langeafstand bus. En een van ’s werelds langste treinreizen vind je down under. Ook als je wel een auto hebt kan het dat je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer: neem bijvoorbeeld de ferry naar Tasmanië.

Met de bus door Australië

Het oosten van Australië is prima bereisbaar per bus, en veel reizigers maken er dan ook gebruik van. De bussen stoppen in de grote steden en bij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, waardoor je ondanks het gebrek aan een auto niet veel hoeft te missen. De grootste busmaatschappij in Australië is Greyhound. Vooral aan de oostkust hebben zij een grote vloot en is het gemakkelijk om aan buskaartjes te komen. Hier (PDF) vind je een kaart waar alle bestemmingen van Greyhound opstaan. Let erop dat Greyhound geen verbinding met Perth heeft: de Nullarbor zal je met de Greyhound dus niet kunnen overbruggen. De busroutes stoppen in het zuiden bij Adelaide en beginnen in het noorden van West-Australië in Broome. Andere busmaatschappijen zijn Premier, Firefly Express, V/Line en Integrity Coach Lines. De laatste brengt je van Broome naar Perth, waar Greyhound niet komt. Voor alle maatschappijen geldt dat ze het meest uitgebreide netwerk aan de oostkust zullen hebben, en dat het duur of zelfs onmogelijk zal zijn de westkust ermee te bereizen.

Tip: ben je van plan een groot deel van het land per bus te ontdekken? Het kan dan goedkoper zijn een hop-on hop-off pas te kopen. Deze passen geven je flexibiliteit en de mogelijkheid zo vaak uit te stappen als je wilt. Greyhound heeft het meest uitgebreide aanbod. Een pas van Cairns naar Melbourne kost bijvoorbeeld $549 AUD. Met een studentenkaart of YHA-pas is het soms mogelijk om 10% korting te krijgen.

Er zijn ook speciale backpackerbussen in Australië, de bekendste is The Oz Experience. Zij combineren korte tours met de Greyhound. Het voordeel hiervan is dat je ook op plekken komt die met gewone busmaatschappijen moeilijk of niet te bereiken zijn.

 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
  anemptytextlline
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Kangaroos is Nationaal park Grampians
  anemptytextlline
 • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • De skyline van Perth
  anemptytextlline
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Ozzie hippies
  anemptytextlline
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • Zoek de natuur op in Stirling Range
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Geniet mee, maar we helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze socials, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Treinreizen down under

Niet veel reizigers zien Australië per trein. De reden hiervoor is dat kaartjes erg prijzig zijn en scenic routes vaak maanden van tevoren al zijn uitverkocht. Maar als je een treinliefhebber bent of Australië op een andere manier wilt beleven, is het een goed alternatief voor auto of bus. De bekendste treinreis down under is de Indian Pacific. Deze trein brengt je van Sydney naar Perth door mijnsteden als Broken Hill en Kalgoorlie, en geeft je drie dagen uitzicht op de outback vanuit je luxe cabine. Voor meer informatie over de Indian Pacific en andere treinroutes in Australië, kijk je hier.

Bootverbindingen in Oz

Sommige delen van Australië zijn alleen te bereiken door het water over te steken. Wist je dat het land wel 8222 eilanden telt?! Een klein deel van deze eilanden kun je per veerboot bereiken, meestal zijn die ook toegankelijk met de auto. Zo kan je met de veerboot naar Tasmanië, Kangaroo Island, Fraser Island en de Whitsunday eilanden. En natuurlijk zijn de veerboten in Sydney een geweldige manier om de stad en omliggende gebieden te leren kennen en bijvoorbeeld een kijkje te gaan nemen bij Manly Beach. Hier vind je meer informatie over de veerdiensten in Sydney, hier een kaart van veerboten in de rest van het land.

Liften

Ben je op zoek naar avontuur, een goedkope manier om het land te bereizen of ga je liever niet met het openbaar vervoer? Dan is liften ook altijd een optie. Houd in je achterhoofd dat Australië reusachtig is en je in the middle of nowhere kunt stranden. Neem altijd genoeg eten en drinken mee en laat mensen weten waar je bent. Chauffeurs van roadtrains kunnen je soms een heel stuk verder brengen, maar hebben niet altijd toestemming van hun baas om lifters mee te nemen. Hostels zijn een goede plek om reizigers te ontmoeten die nog een plekje vrij hebben in hun auto. Vaak hangt er een prikbord waar mensen oproepjes op plaatsen. Ook Facebook-groepen of Gumtree zijn goede plekken om te zoeken of zelf een oproep te plaatsen. Hoewel Australië er op het eerste gezicht niet erg geschikt voor lijkt, zijn er dus genoeg mogelijkheden om het land met het openbaar vervoer te bereizen. Het zal je echter niet snel op de afgelegen en minder toeristische plekken brengen. Ook is het niet altijd goedkoper dan een auto of camper kopen of huren. Als je een lange reis down under op de planning hebt staan, is het dus zeker het overwegen waard om een eigen voertuig aan te schaffen.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *