Openbaar vervoer in Australië

Met de bus, trein of ferry op avontuur down under

Australië wordt gezien als een perfect land om te roadtrippen. Omdat het land zo reusachtig is en veel mooie gebieden ver van de bewoonde wereld liggen, is het lastig om overal te komen zonder eigen vervoer. Dit is ook de reden dat openbaar vervoer niet erg populair is onder de locals. Maar dat wil niet zeggen dat je Australië alleen kunt ontdekken met een auto. In de steden is het openbaar vervoer prima geregeld met trams, bussen en metro, en tussen de steden en bekendere plaatsen kun je reizen per langeafstand bus. En een van ’s werelds langste treinreizen vind je down under. Ook als je wel een auto hebt kan het dat je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer: neem bijvoorbeeld de ferry naar Tasmanië.

Met de bus door Australië

Het oosten van Australië is prima bereisbaar per bus, en veel reizigers maken er dan ook gebruik van. De bussen stoppen in de grote steden en bij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, waardoor je ondanks het gebrek aan een auto niet veel hoeft te missen. De grootste busmaatschappij in Australië is Greyhound. Vooral aan de oostkust hebben zij een grote vloot en is het gemakkelijk om aan buskaartjes te komen. Hier (PDF) vind je een kaart waar alle bestemmingen van Greyhound opstaan. Let erop dat Greyhound geen verbinding met Perth heeft: de Nullarbor zal je met de Greyhound dus niet kunnen overbruggen. De busroutes stoppen in het zuiden bij Adelaide en beginnen in het noorden van West-Australië in Broome. Andere busmaatschappijen zijn Premier, Firefly Express, V/Line en Integrity Coach Lines. De laatste brengt je van Broome naar Perth, waar Greyhound niet komt. Voor alle maatschappijen geldt dat ze het meest uitgebreide netwerk aan de oostkust zullen hebben, en dat het duur of zelfs onmogelijk zal zijn de westkust ermee te bereizen.

Tip: ben je van plan een groot deel van het land per bus te ontdekken? Het kan dan goedkoper zijn een hop-on hop-off pas te kopen. Deze passen geven je flexibiliteit en de mogelijkheid zo vaak uit te stappen als je wilt. Greyhound heeft het meest uitgebreide aanbod. Een pas van Cairns naar Melbourne kost bijvoorbeeld $549 AUD. Met een studentenkaart of YHA-pas is het soms mogelijk om 10% korting te krijgen.

Er zijn ook speciale backpackerbussen in Australië, de bekendste is The Oz Experience. Zij combineren korte tours met de Greyhound. Het voordeel hiervan is dat je ook op plekken komt die met gewone busmaatschappijen moeilijk of niet te bereiken zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • Zoek de natuur op in Stirling Range
  anemptytextlline
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline