Openbaar vervoer in Australië

Met de bus, trein of ferry op avontuur down under

Australië wordt gezien als een perfect land om te roadtrippen. Omdat het land zo reusachtig is en veel mooie gebieden ver van de bewoonde wereld liggen, is het lastig om overal te komen zonder eigen vervoer. Dit is ook de reden dat openbaar vervoer niet erg populair is onder de locals. Maar dat wil niet zeggen dat je Australië alleen kunt ontdekken met een auto. In de steden is het openbaar vervoer prima geregeld met trams, bussen en metro, en tussen de steden en bekendere plaatsen kun je reizen per langeafstand bus. En een van ’s werelds langste treinreizen vind je down under. Ook als je wel een auto hebt kan het dat je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer: neem bijvoorbeeld de ferry naar Tasmanië.

Met de bus door Australië

Het oosten van Australië is prima bereisbaar per bus, en veel reizigers maken er dan ook gebruik van. De bussen stoppen in de grote steden en bij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, waardoor je ondanks het gebrek aan een auto niet veel hoeft te missen. De grootste busmaatschappij in Australië is Greyhound. Vooral aan de oostkust hebben zij een grote vloot en is het gemakkelijk om aan buskaartjes te komen. Hier (PDF) vind je een kaart waar alle bestemmingen van Greyhound opstaan. Let erop dat Greyhound geen verbinding met Perth heeft: de Nullarbor zal je met de Greyhound dus niet kunnen overbruggen. De busroutes stoppen in het zuiden bij Adelaide en beginnen in het noorden van West-Australië in Broome. Andere busmaatschappijen zijn Premier, Firefly Express, V/Line en Integrity Coach Lines. De laatste brengt je van Broome naar Perth, waar Greyhound niet komt. Voor alle maatschappijen geldt dat ze het meest uitgebreide netwerk aan de oostkust zullen hebben, en dat het duur of zelfs onmogelijk zal zijn de westkust ermee te bereizen.

Tip: ben je van plan een groot deel van het land per bus te ontdekken? Het kan dan goedkoper zijn een hop-on hop-off pas te kopen. Deze passen geven je flexibiliteit en de mogelijkheid zo vaak uit te stappen als je wilt. Greyhound heeft het meest uitgebreide aanbod. Een pas van Cairns naar Melbourne kost bijvoorbeeld $549 AUD. Met een studentenkaart of YHA-pas is het soms mogelijk om 10% korting te krijgen.

Er zijn ook speciale backpackerbussen in Australië, de bekendste is The Oz Experience. Zij combineren korte tours met de Greyhound. Het voordeel hiervan is dat je ook op plekken komt die met gewone busmaatschappijen moeilijk of niet te bereiken zijn.

Lees hieronder verder!
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • Zoek de natuur op in Stirling Range
  anemptytextlline
 • De skyline van Perth
  anemptytextlline
 • Kangaroos is Nationaal park Grampians
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline
 • Ozzie hippies
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Treinreizen down under

Niet veel reizigers zien Australië per trein. De reden hiervoor is dat kaartjes erg prijzig zijn en scenic routes vaak maanden van tevoren al zijn uitverkocht. Maar als je een treinliefhebber bent of Australië op een andere manier wilt beleven, is het een goed alternatief voor auto of bus. De bekendste treinreis down under is de Indian Pacific. Deze trein brengt je van Sydney naar Perth door mijnsteden als Broken Hill en Kalgoorlie, en geeft je drie dagen uitzicht op de outback vanuit je luxe cabine. Voor meer informatie over de Indian Pacific en andere treinroutes in Australië, kijk je hier.

Bootverbindingen in Oz

Sommige delen van Australië zijn alleen te bereiken door het water over te steken. Wist je dat het land wel 8222 eilanden telt?! Een klein deel van deze eilanden kun je per veerboot bereiken, meestal zijn die ook toegankelijk met de auto. Zo kan je met de veerboot naar Tasmanië, Kangaroo Island, Fraser Island en de Whitsunday eilanden. En natuurlijk zijn de veerboten in Sydney een geweldige manier om de stad en omliggende gebieden te leren kennen en bijvoorbeeld een kijkje te gaan nemen bij Manly Beach. Hier vind je meer informatie over de veerdiensten in Sydney, hier een kaart van veerboten in de rest van het land.

Liften

Ben je op zoek naar avontuur, een goedkope manier om het land te bereizen of ga je liever niet met het openbaar vervoer? Dan is liften ook altijd een optie. Houd in je achterhoofd dat Australië reusachtig is en je in the middle of nowhere kunt stranden. Neem altijd genoeg eten en drinken mee en laat mensen weten waar je bent. Chauffeurs van roadtrains kunnen je soms een heel stuk verder brengen, maar hebben niet altijd toestemming van hun baas om lifters mee te nemen. Hostels zijn een goede plek om reizigers te ontmoeten die nog een plekje vrij hebben in hun auto. Vaak hangt er een prikbord waar mensen oproepjes op plaatsen. Ook Facebook-groepen of Gumtree zijn goede plekken om te zoeken of zelf een oproep te plaatsen.

Hoewel Australië er op het eerste gezicht niet erg geschikt voor lijkt, zijn er dus genoeg mogelijkheden om het land met het openbaar vervoer te bereizen. Het zal je echter niet snel op de afgelegen en minder toeristische plekken brengen. Ook is het niet altijd goedkoper dan een auto of camper kopen of huren. Als je een lange reis down under op de planning hebt staan, is het dus zeker het overwegen waard om een eigen voertuig aan te schaffen.

22 comments on “Openbaar vervoer in Australië”

  1. Dat is afhankelijk van het type bus dat je wilt gebruiken. De coaches (voor lange afstanden) kunnen online geboekt worden via de website van Rede Expressos, ook last minute. Het ticket op je telefoon is dan genoeg. Maar op de meeste opstap mogelijkheden is het ook mogelijk deze tickets aan de balie te kopen. Bij de normale busdienst wordt er in de regel cash betaald in de bus zelf, stap je op bij het busstation dan kan hier meestal ook een ticket gekocht worden met een bankpas. Fijne reis!

  1. Ha Jos, klopt het dat je Caldas da Rainha bedoeld? Het lijkt erop dat er gewoon een trein verbinding is, en dat het station zelfs in de stad zit! Je moet dan wel overstappen in Coimbra. Via Google Maps kan je een redelijk goed beeld van de reis krijgen (en of het dus uberhaupt met de trein kan). Hier kan je de route zien. Ziet er mooi uit trouwens, gaan hem opnemen in onze bezienswaardigheden in Portugal, bedankt!

 1. We willen Faro bezoeken en daarna verder reizen naar Sevilla. Heb je in Faro een auto nodig? Kan je met de trein van Faro naar Sevilla?
  We logeren graag in een B&B maar ik heb gemerkt dat die meestal verder uit de stad liggen. Kunnen we dan nog makkelijk de stad bezoeken?

  Dank u

 2. Is het aan te raden een wagen te huren in Porto? We gaan voor 8 dagen naar Porto en willen het natuurgebied en enkele steden bezoeken. Ik ben nogal argwanend in het huren van een auto. Als ik al die negatieve recensies lees.

  1. Hoi Vanessa,

   Onze ervaring met het huren van een auto in Portugal is positief. Natuurlijk zijn er negatieve reacties die zitten er altijd tussen. Ook veel vrienden van ons hebben geen problemen gehad met het huren van een auto in Porto. Het is maar net wat je allemaal wilt gaan bezoeken. Het openbaar vervoer is ook goed geregeld in Portugal. Maar dan ben je wel wat meer afhankelijk. Hou bij het huren van een auto rekening met de borg die je via een credit card moet betalen. Meer info over het huren van een auto lees je hier. Veel plezier in Porto 🙂

 3. Hoi,
  Als je een treinticket koopt, heb je dan ook gelijk een stoel gereserveerd?
  Ik ga deze zomer interrailen en daarvoor moet ik apart een stoel reserveren. Dat kost 7 euro extra. Ik ben aan het uitvogelen wat gunstiger is. Met de interrailpas doorreizen en stoel reserveren of een losse een treinticket kopen. Ik las elders dat het van Faro naar Lissabon 10 euro kost.

  1. Hoi Sara,

   Tof dat je gaat interrailen! Bij sommige treintickets koop je een ticket met een tijdslot en reserveer je gelijk een stoel. Maar dit is niet bij elke trein zo. Dus vraag het bij de treindiensten zeker na. De kosten van €10,- Faro naar Lissabon klopt volgens ons niet. Dit is een flinke afstand namelijk! Als je hier de stations invoert, zie je dat de prijs tussen de €20,- en €30,- ligt (afhankelijk van klasse en tijd).
   Slim om inderdaad goed uit te zoeken hoe je je interrail pas in Portugal kunt gebruiken. Heb je deze site al bekeken? Succes met het uitzoekwerk en veel plezier met je vakantie!

  1. Hoi Nadia,

   Lastig om te zeggen wat voor jou verstandig is. Het hangt af van wat je plannen zijn. Ga je vaak gebruik maken van de metro of ga je ook regelmatig wandelen? Slim om even een berekening voor jezelf te maken. Een enkele metro kaart kost €1,50, een dagkaart €6,40 en er zijn ook meerdaagse kaarten verkrijgbaar. Maar hiermee kun je alleen gebruik maken van de metro lijnen. Stap je over op de bus dan moet je weer een ticket kopen. De Lisboa Card is hier zeker wel een uitkomst in. En geeft ook nog eens korting op een heel aantal musea en bezienswaardigheden. Veel plezier in Lissabon!

   1. Dat is zeker mogelijk, maar afhankelijk van het type trein dat je neemt gelden er (mogelijk) andere regels. Op deze pagina van het CP vind je per trein type de regels en richtlijnen in het Engels. In de meeste trajecten is het meenemen van een fiets gratis. Wel moet er tijdens het (online) aanschaffen van het ticket worden aangegeven dat er een fiets wordt meegenomen. Elke wagon heeft twee aangewezen plaatsen om fietsen te plaatsen. Let er ook op dat je een kaartje koopt voor een specifieke tijd en je een stoelnummer krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram