4x4 rijden in Australië: tips en tricks

Ontdek het mooiste dat Australië te bieden heeft offroad

Geschreven door: Charlotte

Four wheel driving is in Australië verheven tot heuse volksport. De Aussies zijn niet bepaald bang aangelegd en testen hun voertuigen (inclusief (offroad-)caravans) graag uit. Voor ons was het een totaal nieuwe wereld, maar we waren al snel fan. We nemen je vast een beetje mee in de wereld van het 4x4en.

4x4 rijden: the essentials

Zelf hebben we er geen gedaan, maar als we onze reis over zouden doen, zouden we het zeker overwegen: een 4x4-cursus. Je hebt cursussen die slechts een dag duren, maar die je de kennis geven die je nodig hebt om net wat veiliger op pad te gaan. Als je voor het eerst in een 4x4 gaat rijden zijn sommige dingen helemaal nieuw: er zit bijvoorbeeld opeens een kleine pook boven de handrem. Hiermee kun je je auto in low gear (terreinversnelling) zetten, die je kunt gebruiken op lastige ondergrond, zoals zand of modder. Je versnellingen worden in low gear gehalveerd, waardoor je meer controle hebt en je auto meer trekkracht heeft.

Enkele tips voor tijdens het rijden:

  • Ga niet te snel: houd een rustig tempo aan zodat je de ondergrond goed in de gaten kunt houden en eventuele diepe kuilen of veranderingen in de weg ziet aankomen.
  • Pas je bandenspanning aan op het type ondergrond. Op asfalt ligt die bijvoorbeeld rond de 40 PSI, maar op zand of modder moet je je banden vaak een beetje laten leeglopen. Zit je ergens vast, dan kan het helpen om je banden verder leeg te laten lopen: je krijgt dan vaak meer grip.
  • Begin met de begaande paden: 4x4-wegen waar ook genoeg anderen rijden, zodat die je kunnen helpen mocht je toch vast komen te zitten.
  • Ga samen met een andere 4x4 op pad en neem een sleepkabel mee. Als een van jullie vast komt te zitten kan de ander hem of haar eruit trekken.

Tip bij het kopen van een 4x4: beginners wordt aangeraden een automaat te kopen, en geen schakelauto. Dit voorkomt te lange pauzes tijdens het schakelen, waardoor je sneller vast kan komen te zitten. Meer over een camper of auto kopen in Australië vind je trouwens hier.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ken je auto (of leer hem kennen)

Zorg ervoor dat je je auto goed kent voor je op pad gaat. Hoe hoog is de clearance, hoe hoog staat je auto boven de grond? Dit is belangrijk om te weten als je op oneven terrein gaat rijden. Zoek uit welke bandenspanning bij welke ondergrond past en zorg ervoor dat je weet hoe je die bandenspanning meet. Zorg er ook voor dat je weet hoe diep je door water kunt. Heeft je auto een snorkel? Mooi, maar zoek dan uit of die ook daadwerkelijk werkt. Zorg er tot slot voor dat er niks los ligt in de auto als je gaat 4x4en. Soms gaat het er heftig aan toe; losliggende spullen kunnen dan door de auto vliegen en schade aanrichten of kapot gaan.

Wat heb je nodig in Australië?

Heb je de smaak te pakken en wil je graag wat 4x4-routes gaan uitproberen, dan is het verstandig om in ieder geval een paar van de volgende voorwerpen achterin je auto te gooien:

  • Schop: een van de meest gebruikte accessoires bij het 4x4en én tijdens het kamperen. Kom je vast te zitten in het zand, dan kan je dit vaak oplossen door zoveel mogelijk weg te scheppen. Zelf hebben we wel eens een dam gemaakt met behulp van een schop toen onze auto op het strand vastzat en de zee steeds dichterbij kwam..
  • Compressor: hiermee pomp je de banden op als je ze deels leeg hebt laten lopen om bijvoorbeeld over zand te kunnen rijden. Zit je in de buurt van een stad, dan kan je ook (in langzaam tempo) naar een tankstation rijden en je banden daar opnieuw oppompen.
  • Tire repair kit: hiermee kun je snel een band plakken als het nodig is.
  • Extra band: altijd goed om bij je te hebben, ook als je niet gaat 4x4en. Ga je echt de gebaande paden af? Neem er dan twee mee.
  • Sleepkabel: hiermee kan je anderen wegtrekken als ze vastzitten, of andersom. Je hebt ook trekkabels die je om een boom kunt binden en die je met een afstandsbediening je auto eruit kunt laten trekken.
  • Recovery tracks: niet noodzakelijk, maar ze kunnen handig zijn om onder of voor je banden te leggen als je ergens vast zit.

Tip: Winkels als 4wd Supa Centre en Ironman 4x4 zijn gespecialiseerd in 4x4en en verkopen alles om je goed voorbereid op pad te laten gaan.  Veel voorwerpen komen helaas wel met een prijskaartje.

Als je vast komt te zitten

Je kunt natuurlijk altijd vast komen te zitten. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem genoeg water mee (wij hadden altijd 40 liter bij ons), laat mensen weten waar je bent en blijf bij je auto. Zit je echt vast in the middle of nowhere en heb je al lang niemand meer gezien? Je kunt dan je reserveband in brand steken: de rookpluim zal van ver worden opgemerkt.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram