Tips & Tricks voor Australië

Onbezorgd op avontuur door Australië

Na 7,5 maand hebben we het een en ander geleerd over Australië en haar inwoners. Het is een heerlijk land met ongekend veel mogelijkheden om op avontuur te gaan, maar voor je vertrekt is het handig om alvast van wat dingen op de hoogte te zijn. Van de beste reisperiode tot boodschappen doen, we zetten de beste tips hier voor je op een rijtje.

Financieel

Australië staat erom bekend een duur land te zijn. Als je eenmaal onderweg bent, kun je Australië echter prima doen met een klein budget: door één keer per week groot in te kopen bij de supermarkt en veel te freecampen hielden we de kosten per persoon ongeveer net zo laag als in Zuid-Oost Azië. Maar let je even niet op, dan vliegt het geld er ook uit. Activiteiten en bustickets zijn erg prijzig, net als alcohol en sigaretten (reken op 30,- AUD per pakje!).

De nationale munteenheid in Australië is de Australische Dollar (AUD). Die is ook in het buitenland overal te verkrijgen. Zelf namen we uit Nederland honderd Australische dollars mee, maar je kunt prima bij aankomst op het vliegveld pinnen met je Nederlandse bankpas. Let erop dat je bankpas op wereldwijd pinnen staat. Creditcards (Mastercard en Visa) worden bijna overal geaccepteerd.

Tip: zorg dat je altijd wat muntgeld en kleine briefjes op zak hebt, zeker als je veel gaat kamperen. In Nationale Parken moet je op kampeerplaatsen vaak betalen door een gepast bedrag in een envelop te doen.

Eten en drinken meenemen

De Australiërs zijn nogal streng wat betreft het invoeren van producten. Zelfs als je de staatsgrenzen overgaat, moet je soms al je groenten en fruit weggooien. In het vliegtuig moet je een formuliertje invullen waarop je kunt aankruisen wat je allemaal bij je hebt. Als je iets hebt aangekruist dat je misschien niet mee mag nemen, zal er iemand samen met jou in je tas kijken. Zij beslissen dan ter plekke of je het moet weggooien. Etenswaren die nog in de verpakking zitten mogen meestal gewoon mee naar binnen. Op de overheidssite staat meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen.

Reisperiode

Australië is reusachtig, en de beste reisperiode verschilt dan ook per gebied:

  • Oostkust: het zuiden (rondom Sydney) kun je het best van september tot en met april bezoeken. Ga je naar het noorden (rondom Brisbane en verder) dan doe je er verstandig aan te wachten tot de enorme regenbuien in de herfst voorbij zijn. De beste reistijd is juli tot en met november.
  • Zuidkust: oktober tot en met april zijn goede maanden voor het zuiden, maar houd er rekening mee dat het erg heet kan worden in de zomermaanden (december – januari).
  • Tasmanië: november tot en met april is de beste reistijd, hierbuiten wordt het al snel te koud.
  • Noord-Australië: in de zomer overstromen hele delen van het noorden door het regenseizoen. Bezoek noord-Australië dan ook in de Australische winter: van mei tot en met november.
  • Outback: vanwege de hitte in de zomer en de kou in de winter (het kan freezing cold worden in de woestijn) bezoek je de outback in het voor- of najaar.

Openingstijden

De Australiërs beginnen vroeg aan de dag. Eetcafétjes en koffiezaakjes zijn meestal al om zeven uur ’s ochtends open, wanneer de door-koffie-geobsedeerde Australiërs al in de rij staan voor hun barista-koffie. Kijk niet gek op als ze om drie of vier uur alweer dicht gaan – we hebben wel eens om half drie ergens voor de deur gestaan om te gaan lunchen, maar toen waren we dus al te laat. Ook supermarkten en banken openen vroeg. Waar in Nederland de werkdag van negen tot vijf is, is die in Australië eerder van zeven tot vier.

Toeristische informatie

Overal in het land zijn visitor centers te vinden, informatiebureaus waar praatgrage Australiërs je alles kunnen vertellen over de omgeving. Meestal krijg je een stapel folders mee met algemene informatie, maar ze kunnen je ook meer vertellen over de wegomstandigheden, kampeerplekken en wandel- of fietsroutes. Als je van plan bent naar afgelegen gebied te reizen is het slim om dit bij een visitor center te laten weten. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat je iets van je laat horen als je weer in bewoond gebied bent. Hierdoor ga je met een fijner gevoel op pad en is iemand van je plannen op de hoogte voor het geval er iets misgaat onderweg.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Zoek de natuur op in Stirling Range
    anemptytextlline
  • Lijpe kliffen in Nullarbor
    anemptytextlline
  • Lange lege wegen. Welkom in Australië
    anemptytextlline
  • Nationaal park Grampians in Victoria
    anemptytextlline
  • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Over de gravel wegen door Grampians NP
    anemptytextlline
  • WC Camping Nationaal Park
    anemptytextlline
  • The Grampians National Park
    anemptytextlline
  • Ook Australië staat vol kerkjes
    anemptytextlline
  • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
    anemptytextlline
  • Lege wegen door Grampians NP
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Chill gratis douches en WCs
    anemptytextlline
  • Kamperen in een nationaal park
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Elektriciteit

In Australië hebben ze andere stopcontacten dan in Nederland en heb je een wereldstekker nodig of een verloopstekker van het type I.

Tip: neem een Nederlandse stekkerdoos mee. Op campings zijn stopcontacten vaak schaars, met je stekkerdoos kun je dan toch al je apparaten in een keer opladen.

Drinkwater

Het leidingwater kan in Australië meestal gewoon gedronken worden, maar bevat veel chloor. Hoe afgelegener je komt, hoe sterker de chloorsmaak. Even wennen, maar bronwater is redelijk prijzig dus was voor ons geen optie. Tip: een lekkere aanlenglimonade kan wonderen doen. Check op Wikicamps waar je gratis drinkwater kunt bijvullen voor onderweg. Niet al het water dat uit de kraan komt in Australië kan gedronken worden, vraag het bij twijfel altijd even na.

Boodschappen

Als je veel in de natuur kampeert vergt boodschappen doen vaak wat planning. Buiten de bewoonde gebieden schieten de prijzen van kleine buurtsupers omhoog en betaal je wel drie keer zoveel dan in een grote supermarkt. Het is dus beter om eens in de zoveel tijd groot inkopen te doen. De twee grote supermarktketens zijn Coles en Woolworths, allebei megagrote winkels waar je alles kunt krijgen. Ook is er op sommige plaatsen een Aldi te vinden. De supermarkten hebben ruime openingstijden en zijn ook op zondag geopend.

Vaak bieden boeren wat groenten en fruit aan in stalletjes langs de weg. De prijzen liggen niet altijd lager dan in de supermarkt, maar het is natuurlijk wel leuker en verser dan in de winkel. Veel dorpjes houden een wekelijkse of maandelijkse farmers market, waar lokale producten als wijn en jam verkocht worden.

Openbare toiletten en douches

Hier kan Nederland nog wat van leren: de Australiërs hebben overal (tot in de meest afgelegen nationale parken) openbare toiletten die netjes worden schoongehouden. Ook zijn er vaak douches waar je gratis of voor een paar dollar gebruik van kunt maken, ideaal als je vaak op gratis kampeerplekken zonder faciliteiten slaapt. Via de app Wikicamps kun je door middel van een filter zoeken op plekken waar een (gratis) douche en toilet te vinden is.

Openbare barbecues

De Australiërs doen hun reputatie als fervente barbecuers meer dan eer aan: naast de goede openbare toiletten kun je in bijna ieder park gratis openbare barbecues vinden. Van ingeslapen dorpjes tot hippe stadsparken of afgelegen campings, de kans is groot dat er een barbecue staat. Ze zijn bijna altijd aangesloten op gas, en worden meestal goed schoongehouden. Ideaal als je op reis bent, en een goede manier om Australiërs of andere reizigers te ontmoeten. Maak er dus gebruik van!

Tip: Als je een groep Aussies ziet barbecueën, zowel op een openbare plek als bij hun kampeerplek, voel je dan vrij om aan te sluiten. Dit is voor Australiërs heel normaal, maar neem wel je eigen stuk vlees, groenten of biertje mee.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Australië en Nederland varieert van zes uur met de westkust, tot tien uur met de oostkust. Er zijn verschillende tijdszones in Australië, en meestal moet je je horloge weer verzetten als je een andere staat binnenrijdt. De Australische zomer- en wintertijd lopen tegengesteld aan de Europese - het tijdsverschil is in de zomer dan ook anders dan in de winter. Om het nog verwarrender te maken doen niet alle staten mee aan de zomertijd. Voor een uitgebreid overzicht van de verschillende tijdzones in Australië kijk je hier.

Huisdieren

Je viervoeter neem je niet zomaar even mee naar Australië. Omdat Australië een eiland is, komen er andere ecosystemen, planten en dieren voor. In het verleden zijn er veel dieren naar Australië geïmporteerd die een verwoestend effect op andere soorten hebben gehad, vandaar dat ze er nu zo voorzichtig mee zijn. Dat wil niet zeggen dat je je huisdier niet mee kunt nemen naar Australië, maar wees erop voorbereid dat de kosten in de duizenden euro’s kunnen lopen. Kortom: dit is eigenlijk alleen een optie als je van plan bent voor een aantal jaar (of nog langer) in Australië te blijven. Lees er hier meer over.

2 comments on “Tips & Tricks voor Australië”

  1. Hi Dasja & Lars

    Thanks voor jullie geweldige informatie over Australië.
    Het web staat natuurlijk vol met tips maar op jullie site kon ik echt álles tegelijk vinden

    1. Hey Ilse,
      Bedankt! We doen ons best om zo compleet mogelijk te zijn, fijn om te horen dat het in jouw geval gelukt is ;). Credits gaan ook zeker naar Yoeri & Charlotte die hebben de meeste informatie tijdens hun zeven maande lange trip uitgewerkt. Geniet van Australië en nog een goeie wereldreis gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram