Tips & Tricks voor Australië

Onbezorgd op avontuur door Australië

Na 7,5 maand hebben we het een en ander geleerd over Australië en haar inwoners. Het is een heerlijk land met ongekend veel mogelijkheden om op avontuur te gaan, maar voor je vertrekt is het handig om alvast van wat dingen op de hoogte te zijn. Van de beste reisperiode tot boodschappen doen, we zetten de beste tips hier voor je op een rijtje.

Financieel

Australië staat erom bekend een duur land te zijn. Als je eenmaal onderweg bent, kun je Australië echter prima doen met een klein budget: door één keer per week groot in te kopen bij de supermarkt en veel te freecampen hielden we de kosten per persoon ongeveer net zo laag als in Zuid-Oost Azië. Maar let je even niet op, dan vliegt het geld er ook uit. Activiteiten en bustickets zijn erg prijzig, net als alcohol en sigaretten (reken op 30,- AUD per pakje!).

De nationale munteenheid in Australië is de Australische Dollar (AUD). Die is ook in het buitenland overal te verkrijgen. Zelf namen we uit Nederland honderd Australische dollars mee, maar je kunt prima bij aankomst op het vliegveld pinnen met je Nederlandse bankpas. Let erop dat je bankpas op wereldwijd pinnen staat. Creditcards (Mastercard en Visa) worden bijna overal geaccepteerd.

Tip: zorg dat je altijd wat muntgeld en kleine briefjes op zak hebt, zeker als je veel gaat kamperen. In Nationale Parken moet je op kampeerplaatsen vaak betalen door een gepast bedrag in een envelop te doen.

Eten en drinken meenemen

De Australiërs zijn nogal streng wat betreft het invoeren van producten. Zelfs als je de staatsgrenzen overgaat, moet je soms al je groenten en fruit weggooien. In het vliegtuig moet je een formuliertje invullen waarop je kunt aankruisen wat je allemaal bij je hebt. Als je iets hebt aangekruist dat je misschien niet mee mag nemen, zal er iemand samen met jou in je tas kijken. Zij beslissen dan ter plekke of je het moet weggooien. Etenswaren die nog in de verpakking zitten mogen meestal gewoon mee naar binnen. Op de overheidssite staat meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen.

Reisperiode

Australië is reusachtig, en de beste reisperiode verschilt dan ook per gebied:

 • Oostkust: het zuiden (rondom Sydney) kun je het best van september tot en met april bezoeken. Ga je naar het noorden (rondom Brisbane en verder) dan doe je er verstandig aan te wachten tot de enorme regenbuien in de herfst voorbij zijn. De beste reistijd is juli tot en met november.
 • Zuidkust: oktober tot en met april zijn goede maanden voor het zuiden, maar houd er rekening mee dat het erg heet kan worden in de zomermaanden (december – januari).
 • Tasmanië: november tot en met april is de beste reistijd, hierbuiten wordt het al snel te koud.
 • Noord-Australië: in de zomer overstromen hele delen van het noorden door het regenseizoen. Bezoek noord-Australië dan ook in de Australische winter: van mei tot en met november.
 • Outback: vanwege de hitte in de zomer en de kou in de winter (het kan freezing cold worden in de woestijn) bezoek je de outback in het voor- of najaar.

Openingstijden

De Australiërs beginnen vroeg aan de dag. Eetcafétjes en koffiezaakjes zijn meestal al om zeven uur ’s ochtends open, wanneer de door-koffie-geobsedeerde Australiërs al in de rij staan voor hun barista-koffie. Kijk niet gek op als ze om drie of vier uur alweer dicht gaan – we hebben wel eens om half drie ergens voor de deur gestaan om te gaan lunchen, maar toen waren we dus al te laat. Ook supermarkten en banken openen vroeg. Waar in Nederland de werkdag van negen tot vijf is, is die in Australië eerder van zeven tot vier.

Toeristische informatie

Overal in het land zijn visitor centers te vinden, informatiebureaus waar praatgrage Australiërs je alles kunnen vertellen over de omgeving. Meestal krijg je een stapel folders mee met algemene informatie, maar ze kunnen je ook meer vertellen over de wegomstandigheden, kampeerplekken en wandel- of fietsroutes. Als je van plan bent naar afgelegen gebied te reizen is het slim om dit bij een visitor center te laten weten. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat je iets van je laat horen als je weer in bewoond gebied bent. Hierdoor ga je met een fijner gevoel op pad en is iemand van je plannen op de hoogte voor het geval er iets misgaat onderweg.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
  anemptytextlline
 • Lange lege wegen. Welkom in Australië
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Lijpe kliffen in Nullarbor
  anemptytextlline