Reisroute, Full circle: 14.500 kilometer roadtrippen langs Highway 1    

De ultieme roadtrip in Australië

Heb je genoeg tijd en genoeg geld op de bank voor flink wat liters benzine? Dan gaat er natuurlijk niks boven de roadtrip der roadtrips in Australië en rijd je Highway 1 helemaal rond tot je weer uitkomt waar je begonnen bent. Een ultieme roadtrip waarbij je het land echt leert kennen. Je komt langs alle grote steden en ziet een grote verscheidenheid aan natuur. Wij kwamen mensen tegen die ‘m in één maand reden, maar met in dat geval zo’n 500 kilometer per dag op de planning raden wij sterk aan om langer de tijd te nemen. We kwamen namelijk ook genoeg reizigers tegen die er een jaar (of twee) voor uittrokken. Eén ding is zeker: deze roadtrip zal de meest ervaren reiziger nog van zijn of haar sokken blazen en staat gegarandeerd voor groots avontuur. 

Route: https://goo.gl/maps/RVGa48gpMYJ8gf2z8

Sydney – Brisbane

900 kilometer, 2-10 dagen

Voor het gemak begint onze roadtrip in Sydney, waar veel intercontinentale vluchten naartoe gaan en waar je jouw Australië reis meteen goed begint. De meeste reizigers kiezen ervoor om eerst een paar dagen van Sydney te genieten en de bijzondere architectuur en hippe surfstranden te ontdekken. Vanuit Sydney volg je Highway 1 naar het noorden en rijd je via de kustplaatsen City of Coffs Harbour en Gold Coast naar het hippe en grootstedelijke Brisbane. Je kan hier twee dagen over doen, maar natuurlijk ook langer de tijd voor uittrekken. Een goede eerste route om een beetje te wennen aan het roadtrippen en kamperen onderweg.

Route uitbreiding: uiteraard ligt er nog genoeg moois tussen Sydney en Brisbane als je Highway 1 verlaat. Twee uur ten westen van Sydney liggen de prachtige Blue Mountains, waar je voor het eerst je wandelschoenen tevoorschijn zou kunnen halen voor een paar flinke tochten. Ongeveer halverwege de tocht naar Brisbane passeer je de start van de Waterfall Way, een scenic drive die je langs prachtige watervallen en nationale parken brengt. Een paar uur verder naar het noorden kom je nog langs Byron Bay, een walhalla voor surfers en backpackers.

Brisbane – Cairns

1700 kilometer, 7-14 dagen

De tocht van Brisbane naar Cairns voelt op veel plekken een stuk tropischer aan dan het stuk tussen Sydney naar Brisbane. Je volgt wederom Highway 1 en komt langs Sunshine Coast, Maryborough, Rockhampton, Mackay en Townsville. Prima plaatsen om proviand en benzine in te slaan en eventueel de nacht door te brengen als je het kamperen wilt afwisselen met ho(s)tels. Maar voor de echte highlights moet je wederom vaak even omrijden: zo pakken veel reizigers de veerpont vanaf Hervey Bay of Rainbow Beach naar het prachtige Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Weer 1000 kilometer naar het noorden bevindt zich Airlie Beach, van waaruit je de picture perfect Whitsundays kunt bezoeken. Deze eilandengroep bevindt zich midden in de Great Barrier Reef, en je kunt er dan ook fantastisch zeilen, duiken en zonnen op wat velen de mooiste stranden ter wereld noemen. Vanuit Airlie Beach is het nog zo’n zeven uur rijden naar kuststad Cairns, een bestemming die voor veel backpackers als begin- of eindpunt van hun reis dient.

Route uitbreiding: tijd over én een 4x4 tot je beschikking? Overweeg dan om vanuit Cairns nog niet richting het westen te rijden, maar eerst de tocht naar het uiterste noorden te maken. Je komt hier eerst langs Daintree Rainforest, het oudste regenwoud ter wereld dat bewoond wordt door krokodillen en andere exotische flora en fauna. Wil je het nog spannender maken, dan kan je overwegen om de Bloomfield Track of de Cape York Track te rijden. Deze bloedstollende 4x4 routes zijn even spannend als spectaculair, en zullen je op plekken brengen die nog maar weinig reizigers hebben mogen aanschouwen. 

Cairns – Darwin

2400 kilometer, 5-15 dagen

Vanaf Cairns wordt het allemaal wat spannender. Je verlaat nu de bewoonde en bereisde oostkust, en zet koers naar de outback. Verwacht een stuk minder andere reizigers en voorzieningen, en plan goed je tankstops in. Maar verwacht bovenal de indrukwekkende leegte van de outback en de bijbehorende sterrenhemels en rode aarde. Via Normanton en Borroloola zet je koers richting Daly Waters, waar veel reizigers even stoppen om de iconische Daly Waters Pub te bezoeken. Na zo’n 1800 kilometer rijden is het fijn om een biertje van de tap te drinken en eraan herinnerd te worden dat er heus nog wel enige vorm van beschaving bestaat. Vanuit Daly Waters rijd je richting Mataranka (een aanrader voor een overnachting of twee zodat je ook de thermal pools kan bezoeken) en Katherine. Daarna zullen de meeste reizigers koers zetten richting de watervallen, plunge pools en kloven van Kakadu National Park en/of Litchfield National Park. Vooral Kakadu, het grootste nationale park van Australië, is ongekend populair onder reizigers, en je kan er makkelijk een week doorbrengen. Darwin bevindt zich iets ten noorden van de beroemde nationale parken. Dit deel van de route kan je in 3 tot 5 dagen rijden, zeker als je niet van plan bent te stoppen in Kakadu en Litchfield. Vooral het gedeelte tot aan Daly Waters is enorm leeg en desolaat, en veel kampeerplekken aan de rand van de weg nodigen niet erg uit om langer dan een nacht te blijven staan. Vanaf Daly Waters kan je echter makkelijk een week of twee blijven hangen als je op het gemak de nationale parken wilt bezoeken.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Heerlijke kustlijn van Point Brown
    anemptytextlline
  • De skyline van Melbourne
    anemptytextlline
  • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
    anemptytextlline