(Wild)kamperen in Australië

De beste manier om Australië te leren kennen

Weinig landen zijn zo geschikt om te kamperen als Australië. Zodra je de stad verlaat is het de beste (en goedkoopste!) optie om het land te verkennen. Eenmaal down under verandert zo zelfs het verwendste luxepaardje in een fervent kampeerder. Je hoeft niet lang te zoeken voor de prachtigste kampeerplekken, met adembenemende sterrenhemels en knisperende kampvuurtjes als kers op de taart. Op deze pagina leggen we je uit hoe we onze kampeerplekken vonden met de app WikiCamps, essentieel voor elke kampeerder in Australië, en welke typen kampeerplekken je daar vervolgens mee kunt vinden. Of je nou met een tentje in je backpack of met een luxe camper gaat, er zijn opties genoeg.

WikiCamps

De allereerste tip die je waarschijnlijk krijgt van medereizigers en de Aussies zelf als je net in Australië bent, is dat je de app WikiCamps moet downloaden. Deze smartphone app bestaat uit een kaart van Australië, met daarin een enorme database aan kampeerplekken en hostels. Ook alles dat je daaromheen nodig hebt, vind je op WikiCamps: denk aan een dump point voor je chemische toilet, een plek om je drinkwater (gratis) bij te vullen, je afval weg te gooien, en ga zo maar door. Er zijn enorm veel filters die je in kunt stellen als je zoekt naar een kampeerplek, waardoor je makkelijker kunt vinden waar je op dat moment naar op zoek bent. Zo kun je gericht zoeken naar een gratis camping, of juist alleen naar kampeerplekken met een douche of een plek waar mobiel bereik is. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat een filter voor. Onze favorieten waren de krokodil (je weet dan dat er krokodillen in de buurt van je campsite kunnen zitten..) en het National Park icoontje (mooie plek gegarandeerd!). De app werkt ook offline en werkt tevens als GPS. Kampeerders kunnen beoordelingen met commentaren en foto’s achterlaten, waardoor je meestal een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten van de kampeerplek.

Campgrounds en Holiday parks

Net als in Europa vind je in Australië campgrounds en holiday parks: commerciële kampeerplaatsen met bijbehorende faciliteiten. Meestal kun je kiezen tussen een plek met of zonder stroom, soms zijn er ook cabins te huur. Sommige parken nummeren al hun plekken, in andere parken mag je zelf een plekje uitkiezen. De kosten zijn meestal per auto of camper, vaak betaal je extra als je met meer dan twee personen bent. In de prijs zit het gebruik van de faciliteiten van de camping inbegrepen. Mogelijke faciliteiten zijn een gemeenschappelijke keuken, sanitaire voorzieningen en douches, campingwinkel, wasserij en een zwembad. Naast de meer commerciële parken heb je ook particulieren die kampeerplekken aanbieden bij hen thuis. Dit kan van alles zijn, van een simpel grasveld met een wc-hokje tot een wat luxere camping. Ook kun je soms (gratis) kamperen op de parkeerplaats van een hotel. Dit is vaak alleen toegankelijk voor self-contained vehicles, voertuigen met een eigen toilet.

Prijsindicatie: bij een holiday park met meer voorzieningen (denk aan een zwembad en een gemeenschappelijke keuken) betaal je tussen de 20,- en 40 AUD per plek. Bij particulieren begint de prijs voor een nacht rond 10,- AUD.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
  anemptytextlline
 • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Ozzie hippies
  anemptytextlline
 • De skyline van Perth
  anemptytextlline
 • Kangaroos is Nationaal park Grampians
  anemptytextlline
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • Zoek de natuur op in Stirling Range
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nationale Park-campings

Als je op zoek bent naar een mooie kampeerplek middenin de natuur, zit je bij een van