(Wild)kamperen in Australië

De beste manier om Australië te leren kennen

Weinig landen zijn zo geschikt om te kamperen als Australië. Zodra je de stad verlaat is het de beste (en goedkoopste!) optie om het land te verkennen. Eenmaal down under verandert zo zelfs het verwendste luxepaardje in een fervent kampeerder. Je hoeft niet lang te zoeken voor de prachtigste kampeerplekken, met adembenemende sterrenhemels en knisperende kampvuurtjes als kers op de taart. Op deze pagina leggen we je uit hoe we onze kampeerplekken vonden met de app WikiCamps, essentieel voor elke kampeerder in Australië, en welke typen kampeerplekken je daar vervolgens mee kunt vinden. Of je nou met een tentje in je backpack of met een luxe camper gaat, er zijn opties genoeg.

WikiCamps

De allereerste tip die je waarschijnlijk krijgt van medereizigers en de Aussies zelf als je net in Australië bent, is dat je de app WikiCamps moet downloaden. Deze smartphone app bestaat uit een kaart van Australië, met daarin een enorme database aan kampeerplekken en hostels. Ook alles dat je daaromheen nodig hebt, vind je op WikiCamps: denk aan een dump point voor je chemische toilet, een plek om je drinkwater (gratis) bij te vullen, je afval weg te gooien, en ga zo maar door. Er zijn enorm veel filters die je in kunt stellen als je zoekt naar een kampeerplek, waardoor je makkelijker kunt vinden waar je op dat moment naar op zoek bent. Zo kun je gericht zoeken naar een gratis camping, of juist alleen naar kampeerplekken met een douche of een plek waar mobiel bereik is. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat een filter voor. Onze favorieten waren de krokodil (je weet dan dat er krokodillen in de buurt van je campsite kunnen zitten..) en het National Park icoontje (mooie plek gegarandeerd!). De app werkt ook offline en werkt tevens als GPS. Kampeerders kunnen beoordelingen met commentaren en foto’s achterlaten, waardoor je meestal een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten van de kampeerplek.

Campgrounds en Holiday parks

Net als in Europa vind je in Australië campgrounds en holiday parks: commerciële kampeerplaatsen met bijbehorende faciliteiten. Meestal kun je kiezen tussen een plek met of zonder stroom, soms zijn er ook cabins te huur. Sommige parken nummeren al hun plekken, in andere parken mag je zelf een plekje uitkiezen. De kosten zijn meestal per auto of camper, vaak betaal je extra als je met meer dan twee personen bent. In de prijs zit het gebruik van de faciliteiten van de camping inbegrepen. Mogelijke faciliteiten zijn een gemeenschappelijke keuken, sanitaire voorzieningen en douches, campingwinkel, wasserij en een zwembad. Naast de meer commerciële parken heb je ook particulieren die kampeerplekken aanbieden bij hen thuis. Dit kan van alles zijn, van een simpel grasveld met een wc-hokje tot een wat luxere camping. Ook kun je soms (gratis) kamperen op de parkeerplaats van een hotel. Dit is vaak alleen toegankelijk voor self-contained vehicles, voertuigen met een eigen toilet.

Prijsindicatie: bij een holiday park met meer voorzieningen (denk aan een zwembad en een gemeenschappelijke keuken) betaal je tussen de 20,- en 40 AUD per plek. Bij particulieren begint de prijs voor een nacht rond 10,- AUD.

Tekst gaat hieronder verder!
  • The Grampians National Park
    anemptytextlline
  • Kangaroos is Nationaal park Grampians
    anemptytextlline
  • Heerlijke kustlijn van Point Brown
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Ozzie hippies
    anemptytextlline
  • South Australia museum in Adelaide
    anemptytextlline
  • Het strand is ook een prima weg
    anemptytextlline
  • Avond show in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
    anemptytextlline
  • Zoek de natuur op in Stirling Range
    anemptytextlline
  • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
    anemptytextlline
  • Surfen in Margaret River Redgate Beach
    anemptytextlline
  • De skyline van Melbourne
    anemptytextlline
  • De skyline van Perth
    anemptytextlline
  • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nationale Park-campings

Als je op zoek bent naar een mooie kampeerplek middenin de natuur, zit je bij een van de vele campgrounds in de Australische nationale parken altijd goed. Voorzieningen zijn vaak erg simpel, denk aan een eenvoudig toilet, picknicktafels en een plek om vuur te maken. De kampeerplekken worden meestal duidelijk afgebakend. De meeste campgrounds hebben ongeveer tien plekken, waardoor je vaak veel privacy hebt en het gevoel hebt helemaal alleen in de natuur te zitten. Als de plekken vol zijn, mag je niet zomaar ergens in de natuur gaan staan; heb respect voor de natuurlijke omgeving en de inheemse planten en dieren. In sommige parken staan openbare barbecues en soms zijn er zelfs douches. De campgrounds zijn vaak onbemand: je boekt en betaalt van tevoren online (vooral aan de oostkust) of zoekt zelf een plekje en betaalt vervolgens met een envelop die je in een honesty box doet (westkust). De rangers komen eens in de zoveel tijd langs om de kampeerplekken te onderhouden en de honesty boxes te legen.

Prijsindicatie: verschilt per camping en per staat. In Queensland betaal je bijvoorbeeld ongeveer 6,- AUD per persoon (met een maximum van 25,- AUD per familie), in West-Australië betaal je per kampeerplek, meestal tussen de 10,- en 20,- AUD.

Let op: in sommige parken kun je niet zomaar gaan kamperen, je hebt dan een Nationale Park pas of een entreebewijs van het park nodig naast de prijs die je betaalt voor je kampeerplek. Ook dit verschilt per staat: het best is om het per park en staat online te checken (voor Nieuw-Zuid-Wales doe je dat bijvoorbeeld hier). De prijzen staan ook op WikiCamps.

Wildkamperen

Helaas mag je niet zomaar overal wildkamperen in Australië. Er zijn echter genoeg plekjes die bijvoorbeeld op WikiCamps staan aangeduid als gratis kampeerplekken en waar je onbetaald de nacht mag doorbrengen. Langs highways zijn meestal rest stops met sanitaire voorzieningen te vinden waar je 24 of 48 uur mag blijven. Houd je ogen open voor kleine, onverharde weggetjes die je vanuit de highway kunt inrijden: meestal leiden die naar gratis kampeerplekjes. Op sommige plekken vragen ze om een donatie. Afhankelijk van de faciliteiten betaalden wij hiervoor meestal 5,- AUD met twee personen.

Let op: omdat iedereen plekken op WikiCamps mag zetten, doe je er goed aan even te checken of je écht op een gratis kampeerplek staat en bijvoorbeeld niet op iemands land. Meestal zie je al snel of andere kampeerders je zijn voor geweest.

De beste gratis kampeerplekken zijn die middenin de natuur: denk aan afgelegen stranden of duinen, bossen en kloven. Dit zijn vaak de allermooiste plekjes, en vaak ben je er ook nog de enige. Neem genoeg water en eten mee en geniet dagen van al het moois om je heen zonder ook maar een dollar uit te geven. Verwacht weinig tot geen voorzieningen, hoogstens een toilet. Respecteer de natuur: neem je afval mee en graaf een kuil voor een grote boodschap.

Prijsindicatie: gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram