Wat moet je allemaal regelen voordat je voor langere tijd op reis gaat?

Met een gerust hart op avontuur

Home » Voorbereiding » Wat moet je allemaal regelen voordat je voor langere tijd op reis gaat?

Je hebt besloten voor langere tijd op reis te gaan. Voor een paar maanden, of zelfs een halfjaar of een jaar. Misschien heb je alle vrijheid en weet je nog niet hoelang de reis gaat duren. Zelf ben ik drie keer voor langere tijd naar het buitenland vertrokken, waarvan ik twee keer ongeveer een jaar wegbleef. En ondanks dat ik best een prima planner ben, kwam er toch telkens meer bij kijken dat ik van tevoren dacht. In dit blog vind je een overzicht van de belangrijkste dingen die je geregeld moet hebben voor je vertrek, met een checklist op het eind als samenvatting.

Reisvoorbereiding

Het leukste deel van al het regelwerk is natuurlijk het voorbereiden van de reis zelf. Zelfs als je op de bonnefooi vertrekt en nog geen vast reisplan hebt, zal je bepaalde dingen moeten regelen. Dit hangt allereerst af van je type vervoer. Ga je met het openbaar vervoer reizen? Dan is het verstandig om op tijd te gaan kijken naar vlieg- of treintickets. Zelf boekte ik zo’n vier maanden van tevoren mijn vliegtickets. Ga je Europa of de rest van de wereld verkennen in een busje? Dan ben je natuurlijk een groot deel van de voorbereiding bezig met het kopen en (ver)bouwen van je voertuig.

Ga je ver weg of zou het zo maar eens kunnen dat je nog in de tropen terecht komt? Maak een afspraak bij de GGD of een travelclinic zodat je de juiste inentingen krijgt. Soms is het ook nodig om malariapillen of een goede klamboe mee te nemen. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd de juiste visa aanvraagt. Voor sommige landen (zoals Rusland, China en Australië) kan het wel een maand duren voordat je je visum binnen hebt, en moet je een hoop papierwerk regelen. Sluit een goede reisverzekering af zodat je overal ter wereld gecoverd bent. Schaf de juiste kleding en equipment (zoals goede wandelschoenen en een fijne backpack) aan. Bepaal aan de hand van je reisplannen het benodigde reisbudget.

 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • Kamperen in Van Valley Marokko
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Wildkamperen onder een stuwdam
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Thuis goed achterlaten

Het liefst vertrek je misschien zo snel mogelijk, maar voor een fijne terugkomst kan het een hoop schelen als je je zaakjes in Nederland goed hebt achtergelaten. Zeg op tijd je baan op of vraag een sabbatical aan, of licht je klanten in als je eigen baas bent. Onze ervaring is dat mensen altijd heel enthousiast reageerden op onze reisplannen; daardoor hoeven deze gesprekken helemaal niet vervelend te zijn.

Zeg tijdig je huur op of verhuur je koop- of huurhuis aan anderen. Misschien kan je hier zelfs nog een beetje aan verdienen, zodat je weer wat meer reisbudget hebt. Weet je zeker dat je meer dan acht maanden wegblijft uit Nederland? Dan moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. Het nadeel hiervan is dat je zorgtoeslag kan wegvallen, het voordeel is dat je soms ook niet meer verplicht bent een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Je hebt speciale reisverzekeringen voor mensen die langdurig op reis zijn en niet meer staan ingeschreven in Nederland. Meer informatie hierover vind je bij je gemeente en bij reisverzekeraars.

Geld besparen

Bespaar alvast een hele hoop geld door op tijd te beginnen met het opzeggen van je abonnementen. Wij merkten dat het een stuk gemakkelijker is om abonnementen op te zeggen wanneer je aangeeft dat je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, of zelfs emigreert. Zelfs abonnementen die eigenlijk nog doorliepen, konden we zo voor de einddatum al laten beëindigen. Houd er rekening mee dat je voor sommige zaken een Nederlands telefoonnummer nodig hebt, bijvoorbeeld om in te loggen bij DigiD. Zelf kwam ik hierachter toen ik allang aan de andere kant van de wereld zat en mijn Nederlandse telefoonabonnement al maanden eerder had opgezegd.. Dit soort dingen kan je vaak oplossen met een app; dit thuis alvast regelen scheelt je een hoop stress.

Checklist
 • Boek, indien nodig, trein- of vliegtickets, of koop en (ver)bouw je busje of auto;
 • Zorg dat je de juist inentingen hebt voor je naar tropische oorden verkast;
 • Vraag op tijd de benodigde visa aan;
 • Sluit een goede reisverzekering af;
 • Schaf de juiste kleding en equipment aan;
 • Bepaal je reisbudget;
 • Zeg op tijd je baan op, vraag een sabbatical aan of licht je klanten in;
 • Zeg tijdig je huur op, of verhuur je huis onder;
 • Controleer of je je moet uitschrijven bij de gemeente;
 • Zeg onnodige abonnementen op.
Charlotte
Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram