Hautes Pyrenees ontdekken

Heilige plaats en imposante natuur

Home » Europa » Frankrijk » Hautes Pyrenees ontdekken

Tijdens het wachten op een onderdeel voor de camper kan er gewoon verder gereden worden. Een goed moment om de omgeving en Lourdes zelf te verkennen. Zo komen we voor het eerst in de sneeuw te staan en zien we onder andere Pont d’Espagne en Cirque de Gavernie.

Lourdes

Lourdes staat nou niet bepaald op onze to-dolijst. Maar een plaats die door zoveel mensen als heilig wordt beschouwd is toch het stoppen waard? Daarnaast zit er een garage die de camper repareert. De stad is verlaten en veel van de winkels zijn dicht. Zelfs buiten de lange lunch tijden van de Fransen. De heilige grot is makkelijk te vinden. Op elke hoek van de straat wijst er een bord je de richting. De rivier loodst ons naar de kerk die op verzoek van de heilige Maria verschijning gebouwd moest worden. Wat opvalt, is het enorme plein dat voor de kerk ligt. Foto’s langs de hekken laten zien dat op de processie dagen geen meter van het plein meer vrij is. Voor ons voelt dat wat eng, maar gelukkig is vandaag niet zo een dag. Het is rustig en vol verwondering lopen we door de verschillende gedeeltes van de kerk. Het beste laat het zich omschrijven als een kerk op een kerk. Waarom wordt niet uitgelegd, om een andere heilige te aanbidden misschien?

Uiteindelijk volgt het hoogtepunt; de grot. Er lijkt nog maar weinig van over, of beter gezegd, in onze verbeelding was het een grot. In het echt blijft het bij een inham van een rots. Ergens stroomt water uit, de enorme hoeveelheid kranen vinden gretig aftrek. Flessen en jerrycans worden gevuld, heilig water is hot. Op een fort op een rots midden in de stad na stelt Lourdes niet zo veel voor. Hotels en winkels die pluralia verkopen met een christelijk tintje.

Op naar de natuur

Lourdes weet niet lang te boeien en al snel vluchten we de natuur in. Nog voordat de camper bij de garage is geweest staan we aan de voet van Pic du Pibeste. Een relatief kleine berg (1349 meter) maar waar de top wel onder de sneeuw ligt. De wandelroute, van een kleine tien kilometer, beklimt de berg gedeeltelijk en loopt vervolgens op een hoogte van ongeveer 800 meter rondom de berg voor Pic du Pibeste. De uitzichten zijn heerlijk, helemaal als daar plotseling enkele gieren langs de rotsen zweven. Uiteindelijk zweven er een stuk of tien, het soort is ons niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn het vale gieren, al hopen we dat het lammergieren zijn.

 • Schapen in de Franse Pyreneeën
  anemptytextlline
 • Carcassone Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bunkers in de buurt van Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De baai van Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De Seine Frankrijk
  anemptytextlline
 • Lourdes, Frankrijk
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Saint Mere Eglise, Frankrijk
  anemptytextlline
 • Pointe de Raz, het meest westelijke punt
  anemptytextlline
 • Wandeling naar Cap Fréhel
  anemptytextlline
 • Omgeving van Cirque de Gavernie
  anemptytextlline
 • Wildkamperen op de Fransen kliffen
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de drie maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk maar ontdek het echte Frankrijk aan de hand van onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd en kom niet voor verrassingen te staan.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De dagen rondom Lourdes zijn koud. In de nacht daalt de temperatuur tot -5 Celsius. Het regent regelmatig en in de hoger gelegen gebieden betekent dat sneeuw. Onderweg naar Pont d’Espagne komen we de eerste sneeuw tegen. Nadat we Cauterets (600 meter) doorrijden ligt er snel sneeuw langs de weg. En dan moet er nog goed 900 meter verticaal geklommen worden. Weer een goede test voor de camper. Na een stukje stuurmanskunst met een tegemoet komende vrachtwagen staan we zonder problemen op de ondergesneeuwde parkeerplaats. Een korte wandeling gaat naar Pont d’Espagne, een enorme waterval waar de Fransen vroeger handeldreven met de Spanjaarden. Het voelt onwerkelijk, we staan in 40 centimeter sneeuw terwijl we een paar dagen daarvoor nog met onze surfboards in het water lagen.

Cirque de Gavernie

Eén van de andere hoogtepunten, wat natuur betreft, is Cirque de Gavernie. Het fenomeen cirque was nog onbekend en we hadden dan ook geen idee wat te verwachten. Een indrukwekkend aanzicht, zo veel maakten we eruit op. Het is opnieuw een stuk omhoog, 1400 meter, als de weg bij Gavernie stopt. Vanuit hier is het ongeveer twee uur lopen en dat is het meer dan waard. De looproute is schitterend, van beuken tot naaldbossen gevolgd door heide en stenen. Ondertussen doemen de bergen steeds meer op. Tot het moment dat er niets anders is dan bergen; Cirque de Gavernie. Het is een enorme muur van berg, hoe meer we naar het midden gaan hoe indrukwekkender. Alles is bedekt in sneeuw en we zijn alleen. Wat een gevoel van rust.

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo moeten we nog een keer terug naar deze plek. Hier is, als het niet vriest, de hoogste waterval van Frankrijk te zien en dat moet een geweldig gezicht zijn.

Kleine tegenslagen

Helaas zit niet alles mee, november blijkt de maand te zijn waarin de omschakeling wordt gemaakt tussen de seizoenen. Dit betekent dat veel attracties gesloten zijn. Zo komen we voor een dichte deur te staan bij de Grottes de Bétharram (terwijl er op de website vrolijk wordt vermeld dat ze open zijn). Ook komen we er net op tijd achter dat Pic du Midi bijna de hele maand november dicht is. Iets om rekening mee te houden als je in november naar Frankrijk gaat.

Zelf reizen in Frankrijk?

Ben je enthousiast geworden over Frankrijk en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram

Account with this username does not exist