Hautes Pyrenees ontdekken

Heilige plaats en imposante natuur

Geschreven door: Lars

Tijdens het wachten op een onderdeel voor de camper kan er gewoon verder gereden worden. Een goed moment om de omgeving en Lourdes zelf te verkennen. Zo komen we voor het eerst in de sneeuw te staan en zien we onder andere Pont d'Espagne en Cirque de Gavernie.

Lourdes

Lourdes staat nou niet bepaald op onze to-dolijst. Maar een plaats die door zoveel mensen als heilig wordt beschouwd is toch het stoppen waard? Daarnaast zit er een garage die de camper repareert. De stad is verlaten en veel van de winkels zijn dicht. Zelfs buiten de lange lunch tijden van de Fransen. De heilige grot is makkelijk te vinden. Op elke hoek van de straat wijst er een bord je de richting. De rivier loodst ons naar de kerk die op verzoek van de heilige Maria verschijning gebouwd moest worden. Wat opvalt, is het enorme plein dat voor de kerk ligt. Foto's langs de hekken laten zien dat op de processie dagen geen meter van het plein meer vrij is. Voor ons voelt dat wat eng, maar gelukkig is vandaag niet zo een dag. Het is rustig en vol verwondering lopen we door de verschillende gedeeltes van de kerk. Het beste laat het zich omschrijven als een kerk op een kerk. Waarom wordt niet uitgelegd, om een andere heilige te aanbidden misschien?

Uiteindelijk volgt het hoogtepunt; de grot. Er lijkt nog maar weinig van over, of beter gezegd, in onze verbeelding was het een grot. In het echt blijft het bij een inham van een rots. Ergens stroomt water uit, de enorme hoeveelheid kranen vinden gretig aftrek. Flessen en jerrycans worden gevuld, heilig water is hot. Op een fort op een rots midden in de stad na stelt Lourdes niet zo veel voor. Hotels en winkels die pluralia verkopen met een christelijk tintje.

Op naar de natuur

Lourdes weet niet lang te boeien en al snel vluchten we de natuur in. Nog voordat de camper bij de garage is geweest staan we aan de voet van Pic du Pibeste. Een relatief kleine berg (1349 meter) maar waar de top wel onder de sneeuw ligt. De wandelroute, van een kleine tien kilometer, beklimt de berg gedeeltelijk en loopt vervolgens op een hoogte van ongeveer 800 meter rondom de berg voor Pic du Pibeste. De uitzichten zijn heerlijk, helemaal als daar plotseling enkele gieren langs de rotsen zweven. Uiteindelijk zweven er een stuk of tien, het soort is ons niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn het vale gieren, al hopen we dat het lammergieren zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Schapen in de Franse Pyreneeën
  anemptytextlline
 • Carcassone Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bunkers in de buurt van Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De baai van Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De Seine Frankrijk
  anemptytextlline
 • Lourdes, Frankrijk
  anemptytextlline