Hautes Pyrenees ontdekken

Heilige plaats en imposante natuur

Geschreven door: Lars

Tijdens het wachten op een onderdeel voor de camper kan er gewoon verder gereden worden. Een goed moment om de omgeving en Lourdes zelf te verkennen. Zo komen we voor het eerst in de sneeuw te staan en zien we onder andere Pont d'Espagne en Cirque de Gavernie.

Lourdes

Lourdes staat nou niet bepaald op onze to-dolijst. Maar een plaats die door zoveel mensen als heilig wordt beschouwd is toch het stoppen waard? Daarnaast zit er een garage die de camper repareert. De stad is verlaten en veel van de winkels zijn dicht. Zelfs buiten de lange lunch tijden van de Fransen. De heilige grot is makkelijk te vinden. Op elke hoek van de straat wijst er een bord je de richting. De rivier loodst ons naar de kerk die op verzoek van de heilige Maria verschijning gebouwd moest worden. Wat opvalt, is het enorme plein dat voor de kerk ligt. Foto's langs de hekken laten zien dat op de processie dagen geen meter van het plein meer vrij is. Voor ons voelt dat wat eng, maar gelukkig is vandaag niet zo een dag. Het is rustig en vol verwondering lopen we door de verschillende gedeeltes van de kerk. Het beste laat het zich omschrijven als een kerk op een kerk. Waarom wordt niet uitgelegd, om een andere heilige te aanbidden misschien?

Uiteindelijk volgt het hoogtepunt; de grot. Er lijkt nog maar weinig van over, of beter gezegd, in onze verbeelding was het een grot. In het echt blijft het bij een inham van een rots. Ergens stroomt water uit, de enorme hoeveelheid kranen vinden gretig aftrek. Flessen en jerrycans worden gevuld, heilig water is hot. Op een fort op een rots midden in de stad na stelt Lourdes niet zo veel voor. Hotels en winkels die pluralia verkopen met een christelijk tintje.

Op naar de natuur

Lourdes weet niet lang te boeien en al snel vluchten we de natuur in. Nog voordat de camper bij de garage is geweest staan we aan de voet van Pic du Pibeste. Een relatief kleine berg (1349 meter) maar waar de top wel onder de sneeuw ligt. De wandelroute, van een kleine tien kilometer, beklimt de berg gedeeltelijk en loopt vervolgens op een hoogte van ongeveer 800 meter rondom de berg voor Pic du Pibeste. De uitzichten zijn heerlijk, helemaal als daar plotseling enkele gieren langs de rotsen zweven. Uiteindelijk zweven er een stuk of tien, het soort is ons niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn het vale gieren, al hopen we dat het lammergieren zijn.

Lees hieronder verder!
 • Schapen in de Franse Pyreneeën
  anemptytextlline
 • Carcassone Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bunkers in de buurt van Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De baai van Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De Seine Frankrijk
  anemptytextlline
 • Lourdes, Frankrijk
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Saint Mere Eglise, Frankrijk
  anemptytextlline
 • Pointe de Raz, het meest westelijke punt
  anemptytextlline
 • Wandeling naar Cap Fréhel
  anemptytextlline
 • Omgeving van Cirque de Gavernie
  anemptytextlline
 • Wildkamperen op de Fransen kliffen
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De dagen rondom Lourdes zijn koud. In de nacht daalt de temperatuur tot -5 Celsius. Het regent regelmatig en in de hoger gelegen gebieden betekent dat sneeuw. Onderweg naar Pont d'Espagne komen we de eerste sneeuw tegen. Nadat we Cauterets (600 meter) doorrijden ligt er snel sneeuw langs de weg. En dan moet er nog goed 900 meter verticaal geklommen worden. Weer een goede test voor de camper. Na een stukje stuurmanskunst met een tegemoet komende vrachtwagen staan we zonder problemen op de ondergesneeuwde parkeerplaats. Een korte wandeling gaat naar Pont d'Espagne, een enorme waterval waar de Fransen vroeger handeldreven met de Spanjaarden. Het voelt onwerkelijk, we staan in 40 centimeter sneeuw terwijl we een paar dagen daarvoor nog met onze surfboards in het water lagen.

Cirque de Gavernie

Eén van de andere hoogtepunten, wat natuur betreft, is Cirque de Gavernie. Het fenomeen cirque was nog onbekend en we hadden dan ook geen idee wat te verwachten. Een indrukwekkend aanzicht, zo veel maakten we eruit op. Het is opnieuw een stuk omhoog, 1400 meter, als de weg bij Gavernie stopt. Vanuit hier is het ongeveer twee uur lopen en dat is het meer dan waard. De looproute is schitterend, van beuken tot naaldbossen gevolgd door heide en stenen. Ondertussen doemen de bergen steeds meer op. Tot het moment dat er niets anders is dan bergen; Cirque de Gavernie. Het is een enorme muur van berg, hoe meer we naar het midden gaan hoe indrukwekkender. Alles is bedekt in sneeuw en we zijn alleen. Wat een gevoel van rust.

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo moeten we nog een keer terug naar deze plek. Hier is, als het niet vriest, de hoogste waterval van Frankrijk te zien en dat moet een geweldig gezicht zijn.

Kleine tegenslagen

Helaas zit niet alles mee, november blijkt de maand te zijn waarin de omschakeling wordt gemaakt tussen de seizoenen. Dit betekent dat veel attracties gesloten zijn. Zo komen we voor een dichte deur te staan bij de Grottes de Bétharram (terwijl er op de website vrolijk wordt vermeld dat ze open zijn). Ook komen we er net op tijd achter dat Pic du Midi bijna de hele maand november dicht is. Iets om rekening mee te houden als je in november naar Frankrijk gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram