Surfen in Portugal

Ga surfen in het surf-walhalla Portugal

Portugal is één van de beste surfbestemmingen van Europa, misschien wel dé beste. En dat is niet omdat er alleen maar enorme golven zijn waar de pro's hun skills laten zien. Nee ook voor de onervaren of beginnende surfer is er in Portugal een perfect strand te vinden. De grootste kans op goede golven heb je in de lente of herfst, dan zijn er consistente golven en veel minder wind dan in de winter. Dit betekent natuurlijk niet dat er in de zomer of winter niet gesurft kan worden. Zeker in de zomer is de watertemperatuur aangenaam, in de Algarve kan je zelfs zonder wetsuit surfen! De golven zijn dan minder hoog (tussen de één en twee meter). In de winter nemen de golven toe (tot golven van 5 meter) en wordt de Atlantische Oceaan een stuk ruiger. Hou in deze periode nog meer rekening met de onderstroom.

Waar kan je surfen in Portugal?

Waar niet is misschien een betere vraag. Bijna langs de hele Portugese kustlijn spring je met je surfboard het water in. Portugal kent een grote westelijke kustlijn, en een kleine zuidkust. De beste surfspots zijn aan de westkust te vinden. De zuidkust is populair onder surfscholen omdat de golven hier kleiner zijn, er minder onderstroom is en het water in de zomer warm is. We snappen dat de hele Portugese kustlijn een te breed begrip is. Daarom geven we je per regio een aantal toffe surf spots. Wil je alle surfspots van Portugal bekijken? Check deze interactieve kaart.

De beste surfspots in Portugal

Helaas hebben we (nog) niet alle surfspots van Portugal uitgeprobeerd. Soms zit het weer niet mee of zijn de golven simpelweg te groot voor ons. De onderstaande surfspots zijn hierdoor gedeeltelijk uit eigen ervaring.

Lees hieronder verder!
 • Cabedolo in de achtergrond <3
  anemptytextlline
 • De aftakeling is begonnen maar de mok hangt er nog
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • Alentejo staat in bloei
  anemptytextlline
 • Wachten tot de set komt
  anemptytextlline
 • Alentejo barts van de ooievaars
  anemptytextlline
 • Surfen in Noord-Portugal
  anemptytextlline
 • De kliffen vanaf Sagres
  anemptytextlline
 • Surfen bij Sagres
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • Estrela NP is episch
  anemptytextlline
 • De iconische torens op de Torre
  anemptytextlline
 • De kerk van Coimbra
  anemptytextlline
 • Storm boven Alcobaça
  anemptytextlline
 • Cabo da Roca het meest westelijke punt van het Europese vasteland
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Surfen in de Algarve

Net als bij "normale vakantiegangers" is de Algarve ook onder surfers populair. Het klimaat draagt daaraan bij. Het zeewater is namelijk het warmste in de Algarve maar ook tijdens de winter blijft het hier aangenaam. De Algarve zijn perfect voor beginnende surfers, maar kent ook een paar plekken waar gevorderde surfers hun hart ophalen. Sagres is de plek als uitvalbasis maar bijvoorbeeld Lagos is hier ook ideaal voor. Het mooie is dat zowel de zuid- als westkust van Portugal goed kan bereiken vanaf de Algarve.

Zavial

Een redelijk rustige surfspot vooral populair onder locals.
Break: Beach & Point break
Ideaal voor: Alle niveaus (beach break), gevorderden en experts (point break)

Praia da Luz

Een rustig strand dat een goed alternatief is voor Zavial als er te veel locals in het water liggen. Pas op voor de rotsachtige bodem.
Break: Beach & Reef break
Ideaal voor: Alle niveaus

Meia Praia

Redelijk populair en druk strand met lekkere golven als de wind goed staat (levante).
Break: Beach Break
Ideaal voor: Alle niveaus

Arrifana

Mooi strand, met vaak perfecte golven. Dit maakt het ook dat veel surfvakanties en surflessen hier worden gehouden. De tip is om eerder te zijn dan de rest.
Break: Beach break & Point break
Ideaal voor:Alle niveaus (beach break), experts (point break)

Amado

Hiervoor geldt dezelfde omschrijving als Arrifana.
Break: Beach break
Ideaal voor: Alle niveaus

Surfen in Alentejo

Hoewel de kustlijn van Alentejo niet zo lang is als die van de Algarve, vind je hier een aantal goede surfspots. Vaak stukken rustiger. Maar let wel op, de kust wordt hier een stuk ruiger in vergelijking met de zuidkust van de Algarve. Sommige plekken lijken soms de ideale surfspot, maar eenmaal in het water valt dit toch vies tegen door de sterke onderstroom. Op de volgende spots zit je het grootste deel van het jaar goed.

Praia de Odeceixe

Staat bekend om zijn mooie strand en heeft redelijk consistente golven.
Break: Beach break
Ideaal voor: Alle niveaus

Praia do Carvalhal

Een rustig strand waar je ook zonder golven een fijne dag hebt.
Break: Beach break
Ideaal voor: Alle niveaus

Surfen in Vale do Tejo (Lissabon)

Rondom Lissabon vind je ideale surfstranden, het grote nadeel is dat het er druk is. Op sommige dagen lijkt het alsof heel Lissabon surft, zeker in de zomermaanden als menig toerist hier ook nog eens zijn eerste surflessen neemt. Het is maar goed dat er voldoende stranden zijn om deze drukte in goede banen te lijden.

Carcavelos

In de juiste omstandigheden vind je hier flinke golven, zijn de omstandigheden wat minder (en de golven minder hoog) dan is het snel druk.
Break: Beach break
Ideaal voor: Gevorderden

Guincho

Ideaal strand voor beginnende surfers, op elk moment van de dag en bij bijna elke windrichting. Het kan erg druk worden.
Break: Beach break
Ideaal voor: Beginners

Costa da Caparica

De beste golven vind je aan de noordkant van het strand, maar zuidelijk zijn er ook een paar spots. Aangezien dit een uitstekende spot is voor beginnende surfers mag je rekening houden met veel mensen in het water.
Break: Beach break
Ideaal voor: Beginners

Ericeira

Een van de populairste surfbestemmingen van Portugal, met voor iedereen wat wils. Hier surf je het hele jaar door.
Break: Beach break, Point break en Reef break
Ideaal voor: Alle niveaus

Surfen in Beiras

Beiras huisvest de beste surfspots van Portugal. Hoewel het vooral de plek is voor de wat gevorderde surfers onder ons vind je hier genoeg surfscholen die je graag mee het water in nemen. Rond Peniche is het goed surfen voor de minder ervaren surfers. Laat je versteld staan door Nazaré, waar de hoogste golf ooit gesurft is.

Peniche

Dit is misschien wel de meest ideale surflocatie in Portugal, vooral omdat er altijd wel een strand in de buurt is waar de omstandigheden perfect zijn. Niet gek dat veel surfkampen hier hun deuren hebben geopend.
Break: Beach break, Point break en Reef break
Ideaal voor: Alle niveaus

Nazaré

Staat bekend om zijn onmogelijk hoge golven (zie deze docu) maar als de omstandigheden niet in het voordeel van deze gasten zijn kunnen de "normale" surfers hier ook het water in.
Break: Beach break
Ideaal voor: Gevorderden en experts

Figueira da Foz

Met meerdere spots in de buurt vindt elk niveau surfer hier een goede golf. Let wel op, het kan hier aardig druk worden en er liggen stenen onder water.
Break: Beach break, Point break en Reef break
Ideaal voor: Alle niveaus

Surfen in Noord-Portugal

Noord-Portugal staat niet direct bekend om zijn goeie surfspots, het is vooral de Port waar iedereen over praat. Maar ook hier kan je een goed potje surfen. Zeker rondom Porto, zo is een surfvakantie dus goed te combineren met een stedentrip. Maar ook iets buiten de stad vind je surflocaties, waar het vaak wat rustiger is.

Matosinhos

Dit is het meest drukke surfstrand van Porto, niet gek want het is ideaal voor beginnende surfers en het is makkelijk bereikbaar. De beste golven rollen tussen oktober en juni binnen.
Break: Beach break
Ideaal voor: Beginners en gevorderden

Miramar

Wederom een ideale spot voor beginnende surfers, maar tijdens de zomermaanden is het niet gek als het water vlak is.
Break: Beach break
Ideaal voor: Beginners en gevorderden

Cabedelo

Hier surf je het beste tijdens laag water. In de zomer moeten de omstandigheden juist zijn voor goede golven. Het is dus vooral een winter surfspot.
Break: Beach break
Ideaal voor: Beginners en gevorderden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram