Nieuw-Zeeland klimaat

Stem aan de hand van het klimaat jouw beste reistijd naar Nieuw-Zeeland af

Nieuw-Zeeland ligt aan de andere kant van de wereld. De seizoenen lopen hierdoor tegenovergesteld aan die van ons. Dit maakt dat, voor veel reizigers, de wintermaanden de beste reistijd is. Van december tot en met mei is het klimaat het meest stabiel. Het ideale moment voor een schitterende rondreis door Nieuw-Zeeland dus. Maar helaas laat het klimaat van Nieuw-Zeeland zich niet zo makkelijk vangen. De ligging van de verschillende regio’s zorgen voor uiteenlopende weertype. Lees dus nog even door..

Het klimaat van Nieuw-Zeeland

Het overgrote deel van Nieuw-Zeeland kent een zeeklimaat met zachte winters en warme zomers. Maar er zijn diverse kenmerken die invloed hebben op de weersomstandigheden.
Nieuw-Zeeland bestaat uit meerdere eilanden en het weertype varieert per eiland. Zo zijn de zomers in delen van het Noordereiland subtropisch te noemen. Het Zuidereiland is een stuk gematigder. Hier is het hele jaar door, dus ook in de zomer, kans op regen en stormachtig weer. Doordat het landoppervlakte relatief klein en uitgestrekt is kan het weer binnen enkele minuten compleet omslaan. Hoewel dit ook zeker op het Noordereiland gebeurt is de kans hierop op het Zuidereiland vele malen groter. Daarnaast kent het Noordereiland ook onderlinge verschillen. Zo heeft het noordelijkste deel van Nieuw-Zeeland, Northland, het mooiste weer van Nieuw-Zeeland. Grofweg kan er gezegd worden dat hoe zuidelijker je komt, hoe kouder het wordt.

Let op: Hou de weersverwachtingen tijdens je reis in de gaten. Het weer kan snel omslaan en zo kan je op één dag alle vier de seizoenen voor je kiezen krijgen. Extra belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een hike zoals de Tongariro Alpine Crossing gaat lopen.

Lees hieronder verder!
 • Southland Pinguïns spotten
  Yellow Eyed Pinguins in Southland
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds fjord
  Eenzame stijger in een fjord van de Marlborough Sounds
  anemptytextlline
 • Camping Cape Reinga Nieuw-Zeeland
  DOC campsite bij Cape Reinga
  anemptytextlline
 • Kauri Tree bos Nieuw-Zeeland
  Kauri Tree tunnel
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Warm water Nieuw-Zeeland
  Gratis warm water
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Kauri Tree
  Dubbel up Kauri Tree
  anemptytextlline
 • Lake Tasman
  IJsschotsen in Lake Tasman
  anemptytextlline
 • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
  Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
  anemptytextlline
 • Ruige Milford Sound
  De duistere kant van de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Blue Lake Nieuw-Zeeland
  Langs de oever van een Blue Lake
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Cape Brett Noordereiland Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Cape Brett
  anemptytextlline
 • Offroad rijden Nieuw-Zeeland
  Gravelweg naar Fletcher Bay
  anemptytextlline
 • Schapen Coromandel Nieuw-Zeeland
  Je komt altijd wel een schaap tegen
  anemptytextlline
 • Kiezelstrand Nieuw-Zeeland
  Geen witte zandstranden buiten Wellington
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland gletsjers
  En opeens is daar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Watervallen Nieuw-Zeeland
  Hot water waterval
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Slope Point Nieuw-Zeeland
  Slope Point het zuidelijkste puntje Zuidereiland
  anemptytextlline
 • Hooker Lake Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Hooker Lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook zit er een merkbaar verschil tussen oost- en west-Nieuw-Zeeland. De wind komt voornamelijk uit het westen waardoor het meer regent aan deze kust. Mede daardoor, en door de Tasman Sea, is de westkust van Nieuw-Zeeland ruig. Denk hierbij aan zwarte stranden en gebieden met echte regenwouden.
Dan zijn er ook nog de gebergtes die hun eigen klimaat kennen. Zowel op het Noorder- als Zuidereiland is eeuwige sneeuw te vinden. Zo is er dus altijd een plek om aan de hitte te ontsnappen op warme en benauwde dagen. Omdat Nieuw-Zeeland relatief compact is kun je op een afstand van nog geen 100 kilometer grote temperatuurverschillen ervaren.
Hiernaast is een weersvoorspelling weergegeven waar de grootste steden van Nieuw-Zeeland in zijn opgenomen. Ze staan op volgorde van noord naar zuid. Hoewel het een moment opname is, toont het goed hoe uiteenlopend het weer is tussen beide eilanden (en tussen noord en zuid). Wil je het weer voor andere steden of voor een langere periode zien kijk dan hier.

Let op: De zon is, door een dunnere ozonlaag, feller in Nieuw-Zeeland. Je verbrandt makkelijk zelfs als het bewolkt is. Altijd goed insmeren is het advies.

booked.net

De beste reistijd naar Nieuw-Zeeland

Wil je de beste reistijd bepalen voor jouw Nieuw-Zeeland reis en daarbij rekening houden met het weer in Nieuw-Zeeland? Bekijk dan het onderstaande tabel, hierin wordt per regio de gemiddelde temperatuur, de maximum temperatuur en de gemiddelde neerslag weergegeven.
Grofweg valt de beste reistijd in de maanden december tot en met mei. Maar dit wil niet zeggen dat je enkel in deze maanden naar Nieuw-Zeeland moet of kan. Want de reisroute, als je voor een langere periode gaat, is prima af te stemmen op het klimaat. Begin in de lentemaanden bijvoorbeeld in het noorden om geleidelijk met het goede weer mee naar beneden te zakken. Start jouw reis pas in de herfst? Begin dan juist in het zuiden omdat de kans op goed weer daar het grootste is. Gebruik de onderstaande tabel om jouw beste reistijd en reisroute te bepalen. Het zijn natuurlijk indicaties dus als je in Nieuw-Zeeland bent hou dan zeker de weersvoorspellingen in de gaten en pas je reis hierop aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram