Verliefd op Viana do Castelo

Onze liefdesverklaring aan een kleinschalige stad vol met leven

Geschreven door: Lars

Hoewel Viana do Castelo een echte stad is, voelt het aan als een groot en gemoedelijk dorp. Maar dan met alle faciliteiten die je van een stad verwacht. In het gezellige stadscentrum is altijd wat te doen, helemaal in de zomer. Dan is de stad het decor van het ene na het andere festival of traditioneel evenement. Maar ook zonder deze vaak muzikale afleiding in het centrum had Viana ons te pakken. Het was zelfs zo lastig om van al het moois in en rondom Viana do Castelo afscheid te nemen dat we er in totaal ruim twee maanden zijn blijven hangen.

Altijd wat te doen

Een meer levendige stad als Viana do Castelo zijn we nog niet vaak tegengekomen. Of het nu een 'normale' dag is met een gezellig feestje in een kroeg of kleine club of als de hele stad op zijn kop staat door een festival. En zeker in de zomer is er geen ontkomen aan de festivals van Viana. Uiteenlopend van techno tot diep in de ochtend of traditionele festivals welke al om negen uur in de ochtend worden aangekondigd met vuurwerk. Tussen juli en september is er elke week wel iets gaande. Hier vind je een overzicht van wat je zoal kan verwachten.

Nou klinkt het als een dure onderneming, elke week een festival bezoeken. Dat ligt gelukkig anders in Portugal en specifiek ook in Viana do Castelo. De meeste festivals zijn namelijk gratis, en met biertjes voor één euro is het bijna onmogelijk om naar Nederlandse maatstaven uit te geven.

Het nadeel: Zelfs wij hebben niet meer elke week zin in een festival. Verblijf je direct in Viana dan is het moeilijk om je af te sluiten voor het geluid dat gepaard gaat met deze feestvreugde. Zelfs in de directe omgeving (Cabedelo of Darque) kan het soms nog een beetje hinderlijk zijn. Maar gelukkig zijn er genoeg rustige plekjes in de buurt, daar komen we zo op terug.

Heerlijk klimaat

Portugal staat uiteraard bekend om het heerlijke klimaat. Voor ons heeft Viana do Castelo het ultieme zomer klimaat (in de winter schijnt het er vrij koud te kunnen worden). Waar de temperaturen in het binnenland en het zuiden van Portugal in de zomer ver boven de 30 graden uitkomen ligt de gemiddelde temperatuur in Viana rond de 24 graden. En nou klinkt dat misschien niet heel zomers, maar de temperatuur blijft laag doordat er bijna elke middag een lekker koud zeebriesje opsteekt. Blijf je uit de wind dan kun je gewoon bakken in de zon. Maar juist door deze meer aangename temperatuur kun je dingen blijven doen en ondernemen. Je wordt niet verplicht om op het strand te liggen maar kunt lekker actief blijven of worden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline