Marokko Tips & Tricks

Want het is hier toch echt anders dan in Europa

Ga je binnenkort op vakantie naar Marokko? Nice, het is een fantastisch land en het wordt sowieso een onvergetelijke ervaring. De gastvrijheid van de Marokkanen is ongekend, het eten is om te smullen en de natuur is episch. Toch is het wel handig dat je alvast een paar tips & tricks voor jouw Marokko trip kent. Er gaan een heel aantal dingen namelijk anders dan we in Europa gewend zijn. Inmiddels zijn wij twee keer in Marokko geweest en hebben er opgeteld zeven en een halve maand doorgebracht. Tips & tricks voor jouw Marokko vakantie uit onze eigen ervaring.

Financieel

Geld is niet onbelangrijk want zonder keiharde Dirhams kom je niet ver. Dirhams, het Marokkaanse geld is buiten Marokko haast niet te verkrijgen. Na aankomst in Marokko dus eerst cash scoren. Want je kunt niet bij iedereen pinnen, bijna alles wordt contant afgerekend. Je kunt ervoor kiezen om geld te wisselen bij een wisselkantoor of geld op te nemen bij een geldautomaat. Veel verschil in kosten, tussen het wisselkantoor en de geldautomaat, is er niet.

Tips bij het geld opnemen in Marokko:

  • Controleer voordat je vertrekt of je bankpas op wereldwijd pinnen staat. De eerste twee weken deden twee van onze bankpassen het niet doordat ze nog op Europa stonden.
  • Per dag kan er maximaal 2.000 Dirham opgenomen worden. Deze regel is enige tijd geleden ingesteld door de overheid.
  • Wij houden het sommetje 10 Dirham is 1 euro aan. Klopt niet helemaal maar rekent wel lekker makkelijk.
  • Zorg dat je altijd wat muntgeld op zak hebt of kleine briefjes. Vaak hebben de winkeltjes of parkeerwachters geen wisselgeld voor de biljetten van 50, 100 of 200 Dirham.

Afdingen

Afdingen is een ritueel in Marokko. Het wordt dan ook als onbeleefd ervaren als je hier niet aan meedoet. Het afdingen maakt het soms lastig om iets te kopen. Want we zijn gewend om te kijken op het product wat het kost. Je denkt er vervolgens even over en koopt het product wel of niet. Op het moment dat je in Marokko naar de prijs vraagt toon je interesse en start het onderhandelingsproces.

Tips bij het onderhandelen:

  • Bedenk voordat het onderhandelingsproces start wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Ga daar met je openingsbod dan flink onder zitten om op je maximale bedrag uit te komen.
  • Blijf vriendelijk en lach tijdens het proces, het is maar een spel.
  • Als je start met afdingen betekent dit automatisch dat je tot een overeenkomst komt met de verkoper.
  • Het doel is dat beide partijen blij zijn wanneer er tot een prijs is gekomen.
  • Koop je souvenirs buiten de toeristische steden, de vraagprijs ligt buiten de steden al een stuk lager.

Visum

Of je nu met het vliegtuig of met de ferry Marokko binnenkomt je hebt een visum nodig. Maar voor een vakantie of rondreis in Marokko hoef je van tevoren niks te regelen voor het toeristenvisum. Bij de douane op het vliegveld of in de haven ontvang je twee stempels, het visum en een persoonlijk CIN-nummer. Een CIN-nummer is een persoonlijk Marokkaans identificatienummer die je bij elk hotel, camping of bed en breakfast moet opgeven. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig. Zorg dat je voor die tijd het land weer verlaat of een verlenging hebt geregeld.

Eisen en tips voor het verkrijgen van je toeristenvisum:

  • Het paspoort moet bij aankomst in Marokko nog minimaal 6 maanden geldig zijn, ook moet er minimaal één lege visum pagina beschikbaar zijn. Controleer dat voor je vertrekt.
  • Daarnaast kan er gevraagd worden naar een bewijs van voldoende financiële middelen. In de praktijk is een retourticket of ticket naar een volgende bestemming voldoende (met eventueel daarbij behorende documenten).
  • De visum stempels gekregen? Controleer of de stempels in je paspoort goed leesbaar zijn. Vooral het CIN-nummer is belangrijk.
  • Het CIN-nummer ontvang je één keer en is gekoppeld aan je naam. Ben je dus al een keer in Marokko geweest dan hou je hetzelfde CIN-nummer.

Marokko visum verlengen

Er is online maar weinig informatie te vinden over het verlengen van je visum, maar het kan wel degelijk. Zelf hebben wij beide een keer ons visum verlengd, op een verschillende manier. Dit gebeurt in de regel pas op het moment dat je al in Marokko bent met het toeristenvisum. Als je van tevoren, om wat voor reden dan ook, al zeker weet dat je niet genoeg gaat hebben aan het 90 dagen visum dan kan je eventueel al contact opnemen met het Marokkaanse Consulaat. Al is het waarschijnlijk eenvoudiger om de verlenging te regelen als je al in Marokko bent.

Dit zijn de manieren die wij kennen om je Marokko visum te verlengen:

  • Het land uitgaan en weer opnieuw binnenkomen. Dit kan met het vliegtuig, per boot maar ook bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Je krijgt dan opnieuw een visum voor 90 dagen. Let op de huidige situatie rondom de Spaanse enclaves. De grenzen zijn een tijd dicht geweest en ook de vluchtelingen crisis zie je hier terug.
  • Bij de havenpolitie of via een tussenpersoon. Als onze mond-tot-mond informatie klopt is de havenpolitie gemachtigd om je visum te verlengen. Dit gaat uiteraard op zijn Marokkaans waardoor het slim kan zijn om dit via een tussenpersoon te spelen. In het zuiden van Marokko zijn er meerdere campings die je hierbij willen helpen. Vaak vragen ze hier een X aantal dagen verblijf op de camping voor terug. Op deze manier verlengen kan makkelijk een week in beslag nemen.

Let op: Ben je met je eigen camper of auto in Marokko, dan mag deze 180 dagen in Marokko blijven. Het voertuig mag echter niet gebruikt worden als de eigenaar op papier niet meer in Marokko is. De grens oversteken naar Ceuta of Melilla is dan ook eenvoudiger, maar het lijkt erop dat douaniers deze borderrun door hebben en doen soms moeilijk omdat ze je verdenken van illegaal werken in Marokko.

Lars heeft voor zijn retourvlucht op en neer naar Nederland heel wat papierwerk moeten ondertekenen om vast te leggen dat de camper (die op zijn naam staat) in Marokko bleef, maar dat hij ook weer terugkwam. Bij aankomst terug in Marokko kreeg hij een nieuw 90 dagen visum.

Dasja is met de fiets boodschappen gaan doen in Melilla, bij de Lidl nog wel! Bij de grensovergang werd even moeilijk gedaan door een douanier maar na duidelijk te maken dat ze toch echt een lange reis aan het maken was en niet aan het werk kreeg ook zij een nieuwe stempel.

Tekst gaat hieronder verder!
  • De haven van Essouaira
    anemptytextlline
  • De kleine straatjes van Fez
    anemptytextlline