Marokko Tips & Tricks

Want het is hier toch echt anders dan in Europa

Ga je binnenkort op vakantie naar Marokko? Nice, het is een fantastisch land en het wordt sowieso een onvergetelijke ervaring. De gastvrijheid van de Marokkanen is ongekend, het eten is om te smullen en de natuur is episch. Toch is het wel handig als je alvast een paar tips & tricks voor Marokko kent. Er gaan een heel aantal dingen namelijk anders dan we in Europa gewend zijn. Inmiddels zijn wij twee keer in Marokko geweest en hebben er opgeteld zeven en een halve maand doorgebracht. Tips & tricks voor jouw Marokko vakantie uit onze eigen ervaring.

Financieel

Geld is niet onbelangrijk want zonder keiharde Dirhams kom je niet ver. Dirhams, het Marokkaanse geld is buiten Marokko haast niet te verkrijgen. Na aankomst in Marokko dus eerst cash scoren. Want je kunt niet bij iedereen pinnen, bijna alles wordt contant afgerekend. Je kunt ervoor kiezen om geld te wisselen bij een wisselkantoor of geld op te nemen bij een geldautomaat. Veel verschil in kosten, tussen het wisselkantoor en de geldautomaat, is er niet.

Tips bij het geld opnemen in Marokko:

 • Controleer voordat je vertrekt of je bankpas op wereldwijd pinnen staat. De eerste twee weken deden twee van onze bankpassen het niet doordat ze nog op Europa stonden.
 • Per dag kan er maximaal 2.000 Dirham opgenomen worden. Deze regel is enige tijd geleden ingesteld door de overheid.
 • Wij houden het sommetjes 10 Dirham is 1 euro aan. Klopt niet helemaal maar rekent wel lekker makkelijk.
 • Zorg dat je altijd wat muntgeld op zak hebt of kleine briefjes. Vaak hebben de winkeltjes of parkeerwachters geen wisselgeld voor de biljetten van 50, 100 of 200 Dirham.

Afdingen

Afdingen is een ritueel in Marokko. Het wordt dan ook als onbeleefd ervaren als je hier niet aan meedoet. Het afdingen maakt het soms lastig om iets te kopen. Want we zijn gewend om te kijken op het product wat het kost. Je denkt er vervolgens even over en koopt het product wel of niet. Op het moment dat je in Marokko naar de prijs vraagt toon je interesse en start het onderhandelingsproces.

Tips bij het onderhandelen:

 • Bedenk voordat het onderhandelingsproces start wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Ga daar met je openingsbod dan flink onder zitten om op je maximale bedrag uit te komen.
 • Blijf vriendelijk en lachen tijdens het proces, het is maar een spel.
 • Als je start met afdingen betekent dat automatisch dat je tot een overeenkomst komt met de verkoper.
 • Het doel is dat beide partijen blij zijn wanneer er tot een prijs is gekomen.
 • Koop je souvenirs buiten de toeristische steden, de vraagprijs ligt buiten de steden al een stuk lager.

Visum

Of je nu met het vliegtuig of met de ferry Marokko binnenkomt je hebt een visum nodig. Voor een vakantie of rondreis in Marokko hoef je vooraf niets te regelen voor het toeristenvisum. Bij de douane op het vliegveld of in de haven ontvang je twee stempels, het visum en een persoonlijk CIN-nummer. Een CIN-nummer is een persoonlijk Marokkaans identificatienummer die je bij elk hotel, camping of bed en breakfast moet opgeven. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig. Zorg dat je voor die tijd het land weer verlaat of een verlenging hebt geregeld.

Tips bij het verkrijgen van je visum:

 • Controleer of de stempels in je paspoort goed leesbaar zijn. Vooral het CIN-nummer is belangrijk.
 • Het CIN-nummer ontvang je ̩̩één keer en is gekoppeld aan je naam. Ben je dus al een keer in Marokko geweest dan hou je hetzelfde CIN-nummer.
 • De enige eis die gesteld wordt aan het toeristenvisum is dat het paspoort bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Controleer dat voor je vertrekt.
Lees hieronder verder!
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
  anemptytextlline
 • De stadspoort van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • The Bay in Imsouane
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reisperiode

De beste reisperiode naar Marokko ligt aan je eigen voorkeur. Het hele jaar door gaan mensen op rondreis door Marokko. In de winter is het in het zuiden en aan de kust lekker met regelmatig temperaturen boven de 20 graden Celsius. Vanaf mei wordt het warm en kun je het binnenland beter mijden. Ontdek meer over het Marokkaanse klimaat.

Boodschappen doen

Ga je zelf eten koken en boodschappen doen? In elk dorp worden wekelijkse markten gehouden. Ben je op doorreis dan kom je elke dag wel een dorp met een markt tegen. Bij grotere steden zijn megasupermarkten te vinden. Verder kun je terecht bij de kleine slagers, groenteboeren en kioskjes langs de weg. Daar vind je eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Tanken

Ga je met een (huur)auto of (huur)camper de weg op? Dan moet er uiteraard getankt worden. Bij veel tankstations kan je niet met een bankpas of creditcard betalen. De brandstofprijzen liggen een stuk lager dan in Nederland maar toch kan een volle tank een grote uitgave zijn. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld hebt om af te rekenen. Oh en tanken in Marokko dat doe je niet zelf. Er staat bij elke pomp een bediende die vraagt voor hoeveel je wilt tanken. Grote kans dat je voorruit ook nog gewassen wordt.

Tip: Wij geven de gezellige pompbediendes altijd een paar dirham fooi.

Ongekende gastvrijheid

Spontane praatjes op straat, uitnodigingen om thee te drinken of met een wildvreemde samen eten. Het is de normaalste zaak in Marokko. De Marokkanen zijn ongekend vriendelijk en gastvrij. Kijk dus niet gek op als iemand je welkom heet in Marokko, een kort praatje wilt maken en jou na een paar minuten uitnodigt om bij hem in huis te eten.

Stopcontacten in Marokko

Geen gedoe met wereldstekkers. De stopcontacten in Marokko zijn hetzelfde als in Nederland. Nooit een lege telefoon of camera 😉

Drinkwater

Het kraanwater in Marokko is niet te vertrouwen. Je merkt snel genoeg het verschil in kwaliteit. In het ene gebied ruikt het kraanwater meer dan in het andere gebied. Misschien onnodig om nog te vermelden maar wij raden je niet aan om het kraanwater te drinken in Marokko. Waterflessen in alle soorten en maten zijn op elke straathoek te koop.

Politiecontroles

Wanneer je zelf gaat autorijden in Marokko kom je politiecontroles tegen onderweg. Wij hebben het idee dat ze vaak bij binnenkomst van grotere dorpen en steden staan, maar regelmatig ook op een random afgelegen plek.

Het is niks om je zorgen over te maken. Stop netjes bij het stopbord totdat de agenten wuiven dat je door mag rijden. Gebaren ze dat je aan de kant moet gaan staan dan doe je dat. Vaak willen ze weten waar je naartoe onderweg bent.

Opmerkelijk: Onze camper met Nederlands kenteken valt nogal op. We zijn meerdere malen gestopt waar de grappigste situaties uitkwamen. Zo wilde een politieagent even checken of we zijn familie in Utrecht kennen.

Dit zijn onze belangrijkste tips & tricks voor Marokko. Hopelijk kun je er wat mee. Zijn we volgens jou een belangrijke tip vergeten of heb jij nog een handigheidje? Laat het horen in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram