Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terug kijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen aangezien het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. Wij leven vrij basic, gaan niet heel vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar ;).

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien wij ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €250,-
Bankrekening pakketkosten €2,80
Totaal per maand: €579,80
Totaal per jaar: €6.967,60

 

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initiële reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaart t.o.v. ons initiële reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof €550,-
Overnachtingen €60,-
Activiteiten / tol €50,-
Overige €125,-
Internet €35,-
Totaal per maand: €820,-
Totaal per jaar: €9.840,-

 

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. En wederom geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen en activiteiten en zelfs internet. Hadden we enkel in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

Incidentele kosten

Helaas blijft het niet bij vaste en variabelen kosten. Dat zou het leven in een camper wel erg goedkoop maken! Om ons rijdend huis op de weg te houden hebben we het afgelopen jaar, jammer genoeg, redelijk wat kosten moeten maken. Dit begon in Spanje toen de waterpomp (van de motor) er opeens mee ophield, maar ook hebben we twee nieuwe banden moeten aanschaffen, nieuwe schokdempers, de koppelingsplaat laten vervangen en nog wat kleine reparaties gehad. Daarnaast hebben we onszelf getrakteerd op een ferry overtocht naar de Faeröer eilanden en IJsland.

Reparaties €4.000,-
Ferry overtocht €2.200,-
Totaal afgelopen jaar: €6.200,-

 

Onze kosten afgelopen jaar

Totaal heeft een jaar lang reizen, wonen en werken in de camper €23.007,60 gekost. Hier zitten alle kosten, van ons beide en Ninja, bij inbegrepen. We hebben het afgelopen jaar zes landen bezocht waar we minimaal één maand verbleven. IJsland heeft bijgedragen aan extra kosten, maar was het dubbel en dwars waard. We doen het iets slechter dan al die verhalen van “hoe ik rondreis met €5,- per dag”. Wij komen samen uit op €63,- per dag. Maar ja dan nemen we wel ons huis overal mee naar toe 😀


«

Comments

  1. Geweldige site leer er veel van leuk te lezen !!

  2. Duidelijk uitgelegd, en getallen zijn herkenbaar. Portugal is een goedkoop land, merkten. Dan kun je je budget even in de ‘ijskast’ zetten.

    • Dasja
      augustus 15th

      Ja zeker het zuiden van Europa is fijn om even pas op de plaats te maken en wat budget op te sparen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *