Het registration systeem in Australië

Waar let je op bij het kopen van een auto?

Geschreven door: Charlotte

Als je een auto gaat kopen in Australië zie je soms door de bomen het bos niet meer: hoe zit het nou met die registration (rego) en kan je nou wel of niet een auto kopen met een rego uit een andere staat? Wij proberen je in deze blog een beetje wegwijs te maken in het ingewikkelde Australische systeem.

Wat houdt het registration systeem in?

In Australië werken ze met een zogenaamd registration systeem (de Aussies noemen het rego), waarvan de regels verschillen per staat. Iedere auto die de weg op gaat, moet geregistreerd zijn bij de overheid, dit gebeurt via de rego. Als je een registration hebt ben je tevens verzekerd voor letselschade aan derden als je een auto-ongeluk veroorzaakt. Daarnaast betaal je via je rego wegenbelasting. Als je een auto laat overschrijven op jouw naam, neem je eigenlijk de rego over. Dit doe je bij het lokale bureau van transport, die door het hele land zitten.

Hoe verleng je je rego?

Als je registration verloopt kun je hem verlengen met drie, zes of twaalf maanden. De prijzen verschillen per staat. Zo kost een rego in West-Australië ongeveer de helft van een rego in Nieuw-Zuid-Wales. In sommige staten heb je een roadworthy certificate nodig om de registratie te verlengen. Dit is een soort APK keuring die je bij een erkende garage moet laten doen. Vaak moet dit in de staat waar de auto geregistreerd staat; houd hier rekening mee voordat je aan een roadtrip begint.

Lees hieronder verder!
 • Voorkant van autopapieren
  anemptytextlline
 • Ook in een typische stationwagen kan je slapen
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • 4x4 rijden australie tips
  Gravel rijden in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen in een nationaal park
  anemptytextlline
 • Lange lege wegen. Welkom in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen in een Busje of een 4x4
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Een auto of toch een camperbusje
  anemptytextlline
 • Achterkant van autopapieren
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Altijd slim om de auto te laten checken door een mechanic
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Welke registration is het best of het meest voordelig?

Welke rego voor jou het handigst is, hangt af van je situatie. Volgens de officiële regels moet een auto voornamelijk geparkeerd zijn in de staat waar de auto geregistreerd is. Woon je een jaar in Melbourne, dan is het slim om gewoon een auto met een registratie uit Victoria te kopen. De meeste reizigers zullen echter door het land reizen, waardoor deze regel een stuk lastiger is toe te passen. Het kan dan handig zijn een auto te kopen met een registration uit de staat waar je de auto koopt of verkoopt. Het West-Australische nummerbord wordt over het algemeen gezien als de beste optie voor reizigers, omdat je de rego ervan online of aan de telefoon kunt verlengen, je geen roadworthy certificate nodig hebt om te verlengen en je de auto gemakkelijk kan kopen en verkopen in een andere staat. Je kunt de rego namelijk omzetten per post en hoeft niet fysiek langs op een transportbureau.

Het kan erg tricky zijn om een auto te kopen met een nummerbord uit een andere staat – vergelijk het met het kopen van een auto met Belgisch nummerbord in Nederland. Om de auto op jouw naam te zetten, zal je in veel staten binnen veertien dagen langs moeten bij een transportbureau. Gezien de grootte van Australië, is dat vaak geen optie. Houd bij de koop van een auto al rekening met de verkoop – is het nummerbord bijvoorbeeld ook goed verkoopbaar aan de andere kant van het land? Het is mogelijk de rego van een auto over te zetten naar een andere staat. Dit is echter een duur en tijdrovend proces, omdat je dan vaak veel aan je auto moet laten repareren zodat die aan de standaarden van de nieuwe staat voldoet.

Voor informatie over de registraties per staat, hoe je de registratie overzet op jouw naam en hoe je hem verlengt kijk je op de overheidswebsites.

Nieuw-Zuid-Wales Zuid-Australië
Victoria Noordelijk-Terretorium
Queensland Hoofdstedelijk Terretorium
West-Australië Tasmanië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram