Het registration systeem in Australië

Waar let je op bij het kopen van een auto?

Geschreven door: Charlotte

Als je een auto gaat kopen in Australië zie je soms door de bomen het bos niet meer: hoe zit het nou met die registration (rego) en kan je nou wel of niet een auto kopen met een rego uit een andere staat? Wij proberen je in deze blog een beetje wegwijs te maken in het ingewikkelde Australische systeem.

Wat houdt het registration systeem in?

In Australië werken ze met een zogenaamd registration systeem (de Aussies noemen het rego), waarvan de regels verschillen per staat. Iedere auto die de weg op gaat, moet geregistreerd zijn bij de overheid, dit gebeurt via de rego. Als je een registration hebt ben je tevens verzekerd voor letselschade aan derden als je een auto-ongeluk veroorzaakt. Daarnaast betaal je via je rego wegenbelasting. Als je een auto laat overschrijven op jouw naam, neem je eigenlijk de rego over. Dit doe je bij het lokale bureau van transport, die door het hele land zitten.

Hoe verleng je je rego?

Als je registration verloopt kun je hem verlengen met drie, zes of twaalf maanden. De prijzen verschillen per staat. Zo kost een rego in West-Australië ongeveer de helft van een rego in Nieuw-Zuid-Wales. In sommige staten heb je een roadworthy certificate nodig om de registratie te verlengen. Dit is een soort APK keuring die je bij een erkende garage moet laten doen. Vaak moet dit in de staat waar de auto geregistreerd staat; houd hier rekening mee voordat je aan een roadtrip begint.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lange lege wegen. Welkom in Australië
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Kamperen in een nationaal park
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline