Noord-Portugal

Tussen de rivieren en achter de bergen

In Noord-Portugal, ofwel Norte, is de tweede stad van het land gevestigd, Porto. Deze stad wordt door velen gezien als het echte en oorspronkelijke Portugal. Naast dat het een bruisend havengebied is met een levendige binnenstad kent het ook armoede. Centraal in Porto en misschien wel heel Noord-Portugal is de rivier Rio Douro. Wanneer je de rivier stroomopwaarts volgt, dat overigens zeer de moeite waard is, kom je zo een 100 kilometer verderop uit bij het welbekende portgebied. Dit gebied, met haar eindeloze terrassen en enkele witgepleisterde landhuizen, wordt sinds 2001 door de UNESCO beschermd. Hoe verder je de Rio Douro stroomopwaarts volgt hoe droger en dunbevolkter het land wordt. Bij de Spaanse grens loopt het rivierdal van de Douro door een diep uitgesleten kloof in de granieten rotsen.

Naast het binnenland kent Noord-Portugal ook een uitgestrekte kustlijn. Zowel ten zuiden als ten noorden van Porto zijn stranden en badplaatsen te vinden. Maar ook kleinere minder toeristische plaatsen zijn in de kusstreek nog aanwezig. De Costa Verde ‘groene kust’ bijvoorbeeld siert het noordelijkste gedeelte. De stranden doen niet af aan die in de Algarve of Alentejo, hier is het weer alleen onbestendiger.

Tussen de rivieren en achter de bergen’, een betere omschrijving is er wellicht niet. En hoe noordelijker je komt in Noord-Portugal hoe toepasselijker de omschrijving wordt. De Minho, Lima, Cávado, Ave en Tâmega stromen door het noordwesten van het gebied. De beken en rivieren zijn schoon en voorzien veel stuwmeren van water. Voor de natuurliefhebbers is het goed vertoeven in Noord-Portugal.

Hoogtepunten van Noord-Portugal

Er is genoeg te ontdekken in Noord-Portugal en voor cultuur, natuur, strand of steden liefhebbers een uitstekende plek. Hieronder lees je een kleine greep uit de hoogtepunten van de Noord-Portugal. Wie weet kan het je ideeën geven voor jouw Portugal vakantie.

Porto – de tweede stad van Portugal. Een bruisend historisch centrum ligt voor je klaar om ontdekt te worden. De karakteristieken porthuizen aan de Rio Douro nodigen uit om binnen een glaasje te drinken en de verse vis en zeevruchten gerechten zijn om van te smullen. Porto is een heerlijk rustige stad waar je makkelijk een paar dagen op onderzoek uit kan gaan.

De oevers van Rio Douro – in de lente prachtig in de bloesem en in de herfst sprekende zachte kleuren. Een ééndaagse of meerdaagse trip langs de Rio Douro is zeer de moeite waard om het portgebied en meer te ontdekken.

Barcelos – is de plek waar de welbekende Portugese haan zijn oorsprong vindt. Het is hier dat de Haan van Barcelos een vrome Galicische pelgrim het leven zou hebben gered. Tegenwoordig maken ambachtslieden de trotse haan in allerlei variaties en worden die op markten en in souvenirwinkels verkocht.

Parque nacional da penada-gerês – is met een oppervlakte van 72.000 hectare groot genoeg voor een avontuur. Het omvat meerdere landschapstypen, biotopen en klimaatzones. Het park strekt zich uit langs de Spaanse grens als een sikkel over twee bergruggen. Meer informatie over het park vind je hier.

Espigueiros – zijn kleine graanschuren met ventilatiegaten die hoog boven de grond op poten staan om zo de oogst te beschermen tegen muizen. De typerende schuurtjes zijn in de pittoreske plaatsen Soajo en Lindoso te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *