Portugal Tips & Tricks

Toch wel handig om vooraf te weten...

Portugal is een ideaal land voor een heerlijke relaxte vakantie overgoten met zon. Maar ook kent het land een rijke culturele geschiedenis die voor je klaarligt om ontdekt te worden. Voor je vertrek is het handig om de onderstaande tips & tricks alvast door te kijken. Zo ken je alvast wat handigheidjes op het moment dat je in Portugal aankomt.

Openingstijden

De openingstijden van winkels, maar vaak ook die van musea en bezienswaardigheden zijn over het algemeen van 09:00 tot 13:00 en van 15:00 tot 19:00. Tussen de middag is er siesta of tijd voor een uitgebreide lunch. Grote winkelcentra en supermarkten zijn wel de gehele dag geopend. Vaak zelfs tot 23:00, ook op zondag.

Toeristische informatie

Bijna elk noemenswaardig dorp of stad heeft wel een informatiepunt (posto do turismo) voor toeristen. Hier vindt je brochures van activiteiten in de omgeving (van wandelingen tot commerciële activiteiten) en kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De meeste toeristenbureaus bieden ook gratis gebruik van internet aan.

Elektriciteit

No worries, in Portugal passen de normale Nederlandse (Europese) stekkers. Dus geen gedoe met wereldstekkers of verloopstukken.

Tol

De Portugezen snelwegen kent verschillende tolsystemen. De tol die direct betaald wordt bij een tolpoort en elektronische tol. Hoe dit allemaal werkt met de tol lees je op onze autorijden pagina.

Drinkwater

Het kan erg warm worden in Portugal, vooral in de zomer. Daarom is voldoende water drinken belangrijk. Het leidingwater in Portugal kan over het algemeen gedronken worden. Maar het is wel zo dat het water veel chloor kan bevatten. Dus of het ook echt lekker is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Het mineraalwater in flessen is natuurlijk bronwater, erg lekker en overal verkrijgbaar. Van 1,5 liter flessen tot kannen van 6 liter.

Lees hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Boodschappen

Boodschappen doen in Portugal bij supermarkten is geen probleem. Er zijn grote center commercials te vinden met de bekende "hyper marches" zoals Auchun en Carrefour. Wil je liever in kleinschalige supermarken boodschappen doen? Ook die zijn er genoeg, maar ook de budget supermarkten Lidl en Aldi zijn goed vertegenwoordigd. De supermarkten hebben ruime openingstijden en zijn bijna altijd ook op zondag open.

Naast de supermarkten zijn er natuurlijk leuke marktjes en kleine buurtwinkels waar je lokale producten, groente, fruit, brood en vlees of vis kan kopen. Over het algemeen is Portugal goedkoper dan Nederland.

Openbare toiletten en douches

Superhandig, bijna elke plaats heeft openbare toiletten die zelfs netjes worden schoongehouden. De bordjes sanitarios wijzen de weg. Eenmaal gevonden dan zie je homems of senhores (mannen) en mulheres of senhoras (vrouwen) staan.
In het binnenland liggen kleinere dorpjes waar naast toiletvoorzieningen ook openbare douches aanwezig kunnen zijn. Voor ons was dat ideaal want je mag hier gratis gebruik van maken, en een gratis douche slaan wij niet af 😉

Tijdsverschil

Eerlijk is eerlijk wij waren hier niet van op de hoogte toen we Portugal voor het eerst inreden maar er is een tijdsverschil met Nederland. Portugal ligt geografisch gezien op de westrand van de Greenwich-tijdzone. Op 31 maart 1996 heeft de Portugezen regering besloten om de Greenwich-tijd weer in te voeren. Daardoor is het in Portugal een uur vroeger dan in de rest van Europa. Dit betekent dus ook een uur langer licht in de avond.

Vissen

Ultiem is het om in Portugal je eigen overheerlijke vis te vangen en te bereiden. De Portugezen zelf vissen heel veel. Let wel op want je dient een vergunning te hebben voor het vissen in zowel de binnenwateren (Licença de Pesca Desportiva em Águas Interiores) als in zout- of brakwater (Licença de Pesca Desportiva). Gelukkig zijn deze niet duur, €2,- voor een dag, €4,- voor een week en €8,- voor een jaar. Meer informatie vind je in dit PDF document. Let wel op, want er kunnen lokale beperkingen zijn, waardoor je er niet mag vissen of je een andere specifieke vergunning nodig hebt. Blijf dus, ook met vergunning, goed op de borden letten en voorkom problemen. Op zoek naar een unieke vis ervaring? Ga dan vissen vanaf steile rotsformaties. De Portugezen doen dit zelfs vanaf 60 meter hoogte en hengelen de gevangen vissen vervolgens met een mandje omhoog.

Huisdieren

Neem je een hond of kat mee naar Portugal? Dit is geen probleem maar er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo moet je in het bezit zijn van een recentelijk afgegeven officiële gezondheidsverklaring (honden- of kattenpaspoort). Ook moet je bewijs hebben dat het dier in het afgelopen jaar (en op z'n minst één maand voor vertrek) ingeënt is tegen rabiës. Meer informatie over het reizen met een huisdier vind je hier.

Apotheken in Portugal

Portugese apotheken (farmácia) hebben over het algemeen dezelfde medicijnen als die in Nederland, echter vaak wel onder een andere naam. Het is uiteraard beter om je eigen medicijnen mee te nemen, maar bewaar de bijsluiter apart in het geval er toch iets gebeurt. Dan kan er middels de bijsluiter in een apotheek gelijkwaardige medicatie gekocht worden.

2 comments on “Portugal Tips & Tricks”

 1. Jullie opmerkingen m.b.t. het vissen in zoutwater zonder vergunning is incorrect. Zelf ben ik woonachtig in Portugal dus op de hoogte van hun regelgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram