Vale do Tejo

Barst uit haar voegen van de culturele pracht en praal

Lissabon, één van Europa’s charmantste steden, is een populaire hotspot in de streek Vale do Tejo. Niet alleen is deze oude stad fantastisch om te bezoeken ook de omgeving is prachtig. In het zuiden liggen uitgestrekte zandstranden tussen de mondingen van de Taag en de Sado en wandelen doe je in het natuurreservaat Serra da Arrábida. Ontdek je het westen van Lissabon dan vind je de badplaatsen Estoril en Cascais aan de Costa de Lisboa. Maar vergeet vooral het noordelijke gedeelte niet want hier is Serra de Sintra gelegen met sprookjesachtige paleizen, romantische rotskusten, kleine vissersdorpen en uitgestrekte wijngebieden.

Culturele pracht en praal zijn volop aanwezig in Vale do Tejo. Een echte cultuur liefhebber haalt hier zijn hart op. Moorse en Romeinse invloeden zijn in verschillende vestingen goed te zien. Obidos was bijvoorbeeld de bruidsschat voor iedere Portugese koningin. Het middeleeuwse ommuurde stadje is nog helemaal intact. Je wandelt met een uurtje langs of over de stadsmuur en kijkt over de hoekige straten die allemaal naar het Castello lijken te lopen. Hou je van sprookjes? Ontdek de paleizen rondom Sintra. Vooral het Pena Palace is een bezoek meer dan waard. Naast het kleurrijke paleis, waar je als een kind zo blij wordt, is het omliggende park idyllisch. Met gemak breng je hier een dag door. Het Parque Natural de Sintra-Cascais is een natuurgebied dat lonkt om ontdekt te worden. Schilderachtige kleine weggetjes waar auto’s elkaar op enkele millimeters passeren, mountainbike routes voor de adrenaline junkies, rots klimmen of heerlijk wandelen. En als je dan toch op onderzoek uit bent rij dan ook naar Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland en het Euraziatsche continent.

Genoeg te ontdekken in Vale do Tejo en een Portugal vakantie zal hier dan ook nooit vervelen. Maar een stedentrip naar Lissabon is ook niet mis. Het is hier waar de grote stad toch intiem aanvoelt. En wanneer je hier door de stad dwaalt snap je waarom het geldt als een van de mooiste steden ter wereld. Vanaf het Castelo heb je een fascinerend uitzicht over een heldere, lichte huizenzee. Drink een kersenlikeurtje in een van de kleine kioskjes op straat of zoek een plekje langs de waterkant waar genoeg te zien is.

Hoogtepunten Vale do Tejo

Het is onmogelijk om alle hoogtepunten van Vale do Tejo hier op papier te zetten. Met deze kleine selectie hopen we je enthousiast te maken en op weg te helpen voor jouw Portugal vakantie.

Lissabon – stad op zeven heuvelen. Ontdek het Portugezen stadsleven in de typische volksbuurtjes. Met tramlijn 28 (lekker toeristisch) rij je met het oude gele trammetje heuvel op en heuvel af. Dwaal door de straatjes, geniet van het heerlijke eten en bekijk de mooie gebouwen. Je bent hier nooit uitgekeken.

Obidos – een van de pittoreske dorpjes in Portugal. Een must see want het middeleeuwse dorp is nog bijna helemaal intact, niet gek dat het internationaal veel faam geniet. Vanaf Lissabon is het goed te bereiken met de bus of met een (huur) auto.

Sintra – unieke en fabelachtige stad. Door de UNESCO erkend als werelderfgoed van de mensheid. Vergeet vooral de paleizen niet. Het Pena Palace, gebouwd op één van de hoogste toppen van het gebergte geeft een prachtig uitzicht over de streek. Sintra is trouwens prima te bereiken met het openbaar vervoer, met de trein vanuit Lissabon ben je er met 45 minuten.

Alcobaca klooster – sinds 1989 erkend als werelderfgoed door de UNESCO. Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal. De buitenkant is imposant en de bouwstijl indrukwekkend maar verdiep je vooral in het liefdesverhaal en legende van Inês de Castro dat (gratis) in de kerk verteld wordt. De twee bijbehorende graftombes mogen niet gemist worden.

Cabo da Roca – het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Verwacht niet dat je alleen bent hier want het is een populaire plek onder toeristen. Geniet van de uitzichten over de oceaan en wandel over de rotsachtige kliffen.

Fatima – biedt veel te zien en te doen. Het dorp is een rooms-katholiek bedevaartsoort geworden nadat hier in 1917 een verschijning werd gemeld van onze-lieve-vrouw van Fatima. Sinds 1997 is Fatima erkend als stad.

Golfsurfen – in Portugal is populair. En dat is niet voor niets want Portugal kent een aantal goede surfspots. Ook de regio rondom Lissabon liegt er niet om. Meer over surfen in Portugal vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *