De Portugese cultuur

Achtergrondkennis over de cultuur van Portugal, van eten tot feesten

Het Zuid-Europese land Portugal is geliefd onder natuurliefhebbers en zonvakantiegangers. Het land is nog niet zo toeristisch als Spanje en heeft een heerlijke ontspannen sfeer. Na ruim 12 maanden in Portugal doorgebracht te hebben zijn we achter leuke Portugese kenmerken en gebruiken gekomen. We hebben zelfs een Portugese hond geadopteerd. Op deze pagina nemen we je mee in de Portugese cultuur. Zo heb jij alvast wat achtergrondkennis voordat je naar Portugal vertrekt, wel zo handig.

Inwoners

Met een populatie van 10 miljoen is Portugal aardig bevolkt. Rondom de hoofdstad Lissabon wonen de meeste Portugezen (1,9 miljoen). Daarna volgt de tweede grootste stad in het noorden; Porto. Over het algemeen leven er meer Portugezen in de kustgebieden aan de Atlantische Oceaan dan in het binnenland.

Taal

Je verwacht het misschien niet maar Portugees staat op nummer vijf van de meest gesproken taal op de wereld. Rond de 259 miljoen mensen wereldwijd spreken Portugees. De taal stamt af van het Latijns en Spaans maar heeft zich sinds de 15e eeuw verder ontwikkeld. Hierdoor kent de taal zijn eigen karakter en is het verschil met de Spaanse taal groot. Voor ons was de taal niet verstaanbaar en af en toe deden de klanken ons aan de Russische taal denken. Gelukkig spreken veel Portugezen Engels, Frans of Spaans.

Tip: Een aantal woorden die handig zijn voor jouw Portugal vakantie;

Dank u wel (als man) Obrigado
Dank u wel (als vrouw) Obrigada
Alsjeblieft Por favor
Goedendag Bom dia
Goedemiddag Boa tarde
Goedenavond Boa noite

Tradities en etiquette

Door de normen en waarden van de katholieke kerk zijn de gebruiken en tradities beïnvloed. De Portugezen zijn traditioneel en conservatief. Innovatie en grote veranderingen binnen de familie of community wordt niet gemakkelijk geaccepteerd. Het leven in Portugal draait om de familie en zelfs nu in de 21ste eeuw zijn oude gebruiken en tradities dagelijks terug te zien. De fundering is dus de familie en dit uit zich in bijvoorbeeld sociale contacten. Het sociale netwerk en zelfs het werk staat op de tweede plaats.

Bij binnenkomst in een ruimte is het beleefd om alle aanwezigen een hand te geven. Het betekent dat je nog niet iedereen kent. Dit geld zowel voor mannen, vrouwen als oudere kinderen. Het schudden van de hand in een sociale of zakelijke ontmoeting gaat gepaard met direct oogcontact en een begroeting. Wanneer je vertrekt wordt de hand weer geschud. Bij een ontmoeting met vrienden, kennissen of familie omhelzen de mannen elkaar en geven een klopje op de rug. Vrouwen geven twee kussen op de wang startend met de rechterwang.

Tip: Wees je bewust van je eigen lichaamshouding. De Portugezen zijn terughoudend in het gebruik van handgebaren en lichaamstaal. Want dit kan zomaar een verkeerde indruk geven. Net zoals in andere culturen wordt het met de vinger wijzen naar een andere persoon als beledigend ervaren.

Net zoals de Nederlanders zijn de Portugezen direct in hun communicatie. Over het algemeen zullen ze de waarheid zeggen op een correcte en beleefde manier. Natuurlijk is de communicatie in het openbaar formeler dan in privésituaties.

Opmerkelijk: De Portugezen praten erg snel en mega luid. Schrik dus niet wanneer je oude vrouwtjes op straat hoort schreeuwen. Ze zijn niet in oorlog maar hebben een levendig gesprek.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Uitzicht langs het Pena Palace
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Pitoresk straatje in Elvas
  anemptytextlline
 • Pitoresk Lindoso samengevat
  anemptytextlline
 • Het is druk in Baleal:Peniche
  anemptytextlline
 • Dit is waarom Peneda-Geres zo mooi is
  anemptytextlline
 • Studentenstad Coimbra
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Alentejo staat in bloei
  anemptytextlline
 • Deze wegen schreeuwen ROADTRIP
  anemptytextlline
 • De kerk van Coimbra
  anemptytextlline
 • Sagres het einde van de wereld?
  anemptytextlline
 • Kom je er nog uit vriend?
  anemptytextlline
 • Mertola van een afstand
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Lifestyle

De sfeer in Portugal is fijn. Er wordt veel buiten geleefd maar toch zitten de luiken van het huis altijd potdicht. In de winter om de warmte binnen te houden en in de zomer om de warmte buiten te houden.
Portugal is een modern land met een goede infrastructuur. Dit geldt voor de (meeste) wegen maar ook het openbaar vervoer. De meeste banen zijn te vinden in en rondom Lissabon en Porto. Waar Lissabon aanvoelt als een wereldstad is Porto een stuk kleiner. Mensen genieten hier en zoeken elkaar op voor de gezelligheid. Portugezen zijn over het algemeen goede dansers en houden van hun feestjes.

Opmerkelijk: In het binnenland hebben we veel oude baasjes op de terrasjes gezien van de lokalen kroegen. Later zagen we de oude dames op het land werken. De baasjes drinken kleine flesjes bier en hebben altijd iets te praten met elkaar.

Kinderen in Portugal blijven over het algemeen laat op. De Portugezen zijn erg kindvriendelijk en betrekken hun kind ook bij alle sociale activiteiten. Het is dus niet gek dat 's avonds laat kinderen nog lekker op straat spelen.

Tip: Het is ongebruikelijk en zelfs raar om alleen af te spreken bij een Portugees thuis voor een drankje en de gezelligheid. Eten is belangrijk binnen de cultuur, kom dus met een lege maag als je wordt uitgenodigd bij iemand thuis 😉

Eten

Eten en drinken is belangrijk binnen de Portugese cultuur. Met een diverse keuken en de verschillende traditionele gerechten binnen de regio's is het aanbod niet verkeerd. Er zijn door het hele land goede restaurants en kleine typische tascas te vinden. Over het algemeen eten de Portugezen veel buiten de deur. Voornamelijk wordt er vis gegeten wat niet gek is door de kustlijn van 850 kilometer.
Populaire visgerechten zijn de bacalhau recepten die gebruikt wordt voor de bereiding van gedroogde kabeljauw. Er wordt gezegd dat er een bacalhau recept voor elke dag van het jaar is. Naast gedroogde kabeljauw zijn gegrilde sardines en caldeirada, stoofpot met aardappel en verschillende soorten vis, favoriet.

Fun fact: Per jaar eten de Portugezen ongeveer acht kilo kabeljauw.

Niet alleen visrecepten doen het goed er wordt ook vlees gegeten. Rund, varken, lam en kip worden in veel gerechten gebruikt. Populaire schotels zijn arroz de sarrabulho, rijst gestoofd in varkensbloed, of arroz de cabidela, rijst en kippenvlees gestoofd in kippenbloed. De francesinha uit Porto en bifanas (gegrild varkensvlees) of prego (gegrild rundvlees) sandwiches zijn populaire fastfoodgerechten.

Opmerkelijk: De gerechten in een Portugees restaurant worden vaak met rijst en patat geserveerd. Aardappels zouden ook worden gezien als groente. Het ziet er gek uit maar je eet je dus makkelijk vol aan een Portugees gerecht.

Portugese wijnen staan tegenwoordig internationaal op de kaart. Niet alleen is de Port uit Porto populair maar kent Portugal een aantal heerlijke wijnen. De beste Portugese wijnen zijn Vinho Verde, Vinho Alvarinho, Vinho do Douro, Vinho do Alentejo, Vinho do Dão, Vinho da Bairrada en de zoete portwijnen, Madeira, en de Moscatel van Setúbal en Favaios.

Tip: Ben jij een echte zoetekauw? Stap dan eens een gebakszaakje of Portugese snackbar in. Er zijn hier ontelbare lekkere gebakjes die op jou liggen te wachten. En het mooie is dat ze niet allemaal mierzoet zijn, er zijn ook overheerlijke hartige "gebakjes".

Kunst

Van literatuur tot architectuur en van theater tot dans, Portugal heeft een bruisende kunstscene die inzicht geeft in de Portugese cultuur. Of je nu op zoek bent naar muziek, hippe clubs, musea of exposities je vindt een gevarieerd aanbod. Vooral Lissabon is een levendige stad waar altijd wat te doen is.

Benieuwd naar echt traditionele muziek dan zit je goed met de Fado. De Fado is het Portugese levenslied en wordt zeer gewaardeerd. Vroeger alleen te horen in armoedige kroegen maar vanaf de 20ste eeuw is Fado een erkende zangkunst.

Religie

Bijna 97% van de bevolking is rooms-katholiek. Niet gek dat het katholicisme door heel Portugal een grote rol speelt. Men is vrij om een keuze te maken in religie en er leven bijvoorbeeld ook Joden, Hindoes en protestanten in Portugal. Twee bekende bedevaartsoorden zijn Maria en Fátima. Portugal staat bekend om de uitgebreide Mariaverering.

Opmerkelijk: Wat wij erg interessant en opvallend vinden in Portugal zijn de Moorse invloeden. Maar ook de Romeinen kennen hier een verleden.

Festival en feestdagen

Wordt verrast door de diversiteit en mix aan Portugese festivals. De meeste steden en dorpen in Portugal hebben hun eigen traditionele festas of romarias. Romarias zijn lokalen religieuze festivals dat de heiligen eert van een bepaald gebied in Portugal. Mocht je in de buurt zijn van zo een evenement neem dan zeker een kijkje. Dit is een perfecte manier om met de Portugese cultuur in aanraking te komen. Buiten de traditionele evenementen kent Portugal ook muziekfestivals, zandsculptuur festivals, een gay pride en meer. Nieuwsgierig welke evenementen er worden gehouden wanneer jij in Portugal bent? Neem dan hier een kijkje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram