De Portugese cultuur

Achtergrondkennis over de cultuur van Portugal, van eten tot feesten

Het Zuid-Europese land Portugal is geliefd onder natuurliefhebbers en zonvakantiegangers. Het land is nog niet zo toeristisch als Spanje en heeft een heerlijke ontspannen sfeer. Na ruim 12 maanden in Portugal doorgebracht te hebben zijn we achter leuke Portugese kenmerken en gebruiken gekomen. We hebben zelfs een Portugese hond geadopteerd. Op deze pagina nemen we je mee in de Portugese cultuur. Zo heb jij alvast wat achtergrondkennis voordat je naar Portugal vertrekt, wel zo handig.

Inwoners

Met een populatie van 10 miljoen is Portugal aardig bevolkt. Rondom de hoofdstad Lissabon wonen de meeste Portugezen (1,9 miljoen). Daarna volgt de tweede grootste stad in het noorden; Porto. Over het algemeen leven er meer Portugezen in de kustgebieden aan de Atlantische Oceaan dan in het binnenland.

Taal

Je verwacht het misschien niet maar Portugees staat op nummer vijf van de meest gesproken taal op de wereld. Rond de 259 miljoen mensen wereldwijd spreken Portugees. De taal stamt af van het Latijns en Spaans maar heeft zich sinds de 15e eeuw verder ontwikkeld. Hierdoor kent de taal zijn eigen karakter en is het verschil met de Spaanse taal groot. Voor ons was de taal niet verstaanbaar en af en toe deden de klanken ons aan de Russische taal denken. Gelukkig spreken veel Portugezen Engels, Frans of Spaans.

Tip: Een aantal woorden die handig zijn voor jouw Portugal vakantie;

Dank u wel (als man) Obrigado
Dank u wel (als vrouw) Obrigada
Alsjeblieft Por favor
Goedendag Bom dia
Goedemiddag Boa tarde
Goedenavond Boa noite

Tradities en etiquette

Door de normen en waarden van de katholieke kerk zijn de gebruiken en tradities beïnvloed. De Portugezen zijn traditioneel en conservatief. Innovatie en grote veranderingen binnen de familie of community wordt niet gemakkelijk geaccepteerd. Het leven in Portugal draait om de familie en zelfs nu in de 21ste eeuw zijn oude gebruiken en tradities dagelijks terug te zien. De fundering is dus de familie en dit uit zich in bijvoorbeeld sociale contacten. Het sociale netwerk en zelfs het werk staat op de tweede plaats.

Bij binnenkomst in een ruimte is het beleefd om alle aanwezigen een hand te geven. Het betekent dat je nog niet iedereen kent. Dit geld zowel voor mannen, vrouwen als oudere kinderen. Het schudden van de hand in een sociale of zakelijke ontmoeting gaat gepaard met direct oogcontact en een begroeting. Wanneer je vertrekt wordt de hand weer geschud. Bij een ontmoeting met vrienden, kennissen of familie omhelzen de mannen elkaar en geven een klopje op de rug. Vrouwen geven twee kussen op de wang startend met de rechterwang.

Tip: Wees je bewust van je eigen lichaamshouding. De Portugezen zijn terughoudend in het gebruik van handgebaren en lichaamstaal. Want dit kan zomaar een verkeerde indruk geven. Net zoals in andere culturen wordt het met de vinger wijzen naar een andere persoon als beledigend ervaren.

Net zoals de Nederlanders zijn de Portugezen direct in hun communicatie. Over het algemeen zullen ze de waarheid zeggen op een correcte en beleefde manier. Natuurlijk is de communicatie in het openbaar formeler dan in privésituaties.

Opmerkelijk: De Portugezen praten erg snel en mega luid. Schrik dus niet wanneer je oude vrouwtjes op straat hoort schreeuwen. Ze zijn niet in oorlog maar hebben een levendig gesprek.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Uitzicht langs het Pena Palace
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Pitoresk straatje in Elvas
  anemptytextlline
 • Pitoresk Lindoso samengevat
  anemptytextlline