Reisroute door de Algarve

Combineer in één week het glooiende binnenland met de schitterende kust

Home » Europa » Reizen in Portugal » Reisroutes Portugal » Reisroute door de Algarve

De Algarve is waarschijnlijk de drukstbezochte streek van Portugal. Maar waar de meeste mensen zich compleet richten op de kust, of maar een klein deel ervan, neemt deze route je mee door heel de Algarve. En je zult verstelt staan hoe rustig en afgelegen het op sommige plekken kan zijn. Ja de Algarve heeft het allemaal, van schitterende stranden met kliffen waar je betoverd naar kan blijven kijken tot uitgestrekte heuvellandschappen die een genot zijn om doorheen te rijden. We raden dan ook aan om een auto of camper te huren of ervaar al dit moois met je eigen camper. Aangezien de meeste mensen zullen landen op Faro, laten we de route voor het gemak daar beginnen. Natuurlijk is het ook mogelijk om ergens in te haken. We raden aan om minimaal één week uit te trekken voor deze route, simpelweg omdat er veel te zien en doen is maar vooral omdat je de tijd moet nemen om te genieten van Portugal!

Opmerking: Langs de hele route zijn een tal van campings, hotels en B&B’s te vinden. Een andere optie is om een centrale positie te zoeken en dagtrips te maken naar de hoogtepunten van de Algarve.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Uitzicht langs het Pena Palace
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Pitoresk straatje in Elvas
  anemptytextlline
 • Pitoresk Lindoso samengevat
  anemptytextlline
 • Het is druk in Baleal:Peniche
  anemptytextlline
 • Dit is waarom Peneda-Geres zo mooi is
  anemptytextlline
 • Studentenstad Coimbra
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Alentejo staat in bloei
  anemptytextlline
 • Deze wegen schreeuwen ROADTRIP
  anemptytextlline
 • De kerk van Coimbra
  anemptytextlline
 • Sagres het einde van de wereld?
  anemptytextlline
 • Kom je er nog uit vriend?
  anemptytextlline
 • Mertola van een afstand
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reisroute langs de hoogtepunten van de Algarve

De route start in Faro, hier begint direct een interessant natuurgebied (Parque Natural da Ria Formosa) welke ideaal is om de benen te strekken nadat je uit het vliegtuig komt. Of rij naar het langgerekte strand op nog geen vier kilometer van het vliegveld voor een eerste duik in de Atlantische Oceaan. Helaas gaat er geen weg direct langs de kust, en dus ben je gebonden aan de N125 of de A22 (tolweg). Al vrij snel kom je langs Albufeira, maar ons heeft dit door zijn aantrekkingskracht op massatoeristen niet tot een bezoek weten te verlijden. We kunnen je de kleinere dorpen en stranden iets verderop aanraden, Praia de Albaneira, Praia da Marinha en Praia de Benagil mag je echt niet missen. Maar ook een stad als Portimâo is al minder toeristisch en heeft met Praia dos Três Irmãos één van de mooiste stranden van de Algarve.

Let op: De tolwegen van Portugal zijn net even anders dan andere landen in Europa. Helemaal in de Algarve, waar alleen nog maar elektronische tolpoorten staan. Vooral met eigen auto of camper is dit opletten.

Een ruw stukje Portugal

Na het Portugese ritme op deze gruwelijke stranden te hebben gevonden wordt het tijd voor de ruwe kant van Portugal. Via Lagos vervolgt de route zich naar Sagres met het uiteindelijke doel Cabo de São Vicente. Kliffen van 60 meter hoog en alleen maar uitzicht op de Atlantische Oceaan. Niet gek dat er lange tijd werd gedacht dat dit het einde van de wereld was.

Hoewel er rondom Sagres genoeg stranden te vinden zijn, geven de kliffen het idee dat de zee niet bereikbaar is. Praia Da Bordeira is daarom een ideale eerste stop, voor een wandeling of een lekker dagje chillen aan het strand. Aljezur is een ontspannen stadje die bij het grote publiek nog niet bekend is maar op en top Portugees is. En ook hier is een heerlijk strand in de buurt: Praia da Amoreira. Na Aljezur wordt het tijd om de schitterende stranden echt even achter ons te laten om te genieten van het onderschatte binnenland van de Algarve.

Deze route met de camper? Bij bijna alle stranden kan je gratis overnachten, maar ook bij de dorpen in het binnenland vind je gratis plekken. In Ameixial zelfs met gratis stroom. Wat wil je nog meer!?

Het binnenland in

Silves is een lief klein stadje, dat vooral bekend lijkt te staan om zijn kasteel. Het kasteel is niet mega speciaal maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Vooral leuk zijn de kleine winkelstraatjes in Silves, het is de ideale plek om souvenirs te kopen. Je vindt er vooral veel unieke kurk- en leerproducten. Na Silves begint het dunbevolkte gedeelte van de Algarve, de wegen hier zijn een puur genot om te rijden. Met de auto of op de fiets. De N2 is echt een roadtrip pareltje die je naar Ameixial brengt. Hoewel het groot op de kaart staat stelt Ameixial zelf eigenlijk niet zo veel voor. Maar de omgeving des temeer.

Uitstapje naar Alentejo

Na Ameixial kunnen we het niet laten om stiekem toch even de Algarve achter ons te laten en Alentejo in te duiken. Net over de ‰”grens” liggen namelijk twee hoogtepunten die we je niet willen onthouden; Mértola en Mina de São Domingos. Mértola is een heerlijke kleine stad, met nog geen 4.000 inwoners, gevuld met schitterende gebouwen en omringd door honderden ooievaars. Mina de São Domingos toont een heel ander gezicht van Portugal, dit oude mijndorp toont op een hele rauwe manier hoe hier vroeger gewerkt en geleefd werd. Voor wandelliefhebbers, er vertrekken hier enkele mooie wandelroutes.

Na dit korte uitstapje naar Alentejo is het tijd om terug naar de Algarve te rijden en de weg terug naar Faro te vinden. Mocht je Parque Natural da Ria Formosa nog niet hebben bezocht overweeg dat nu dan nog eens om de reisroute af te sluiten met nog een fijn Portugees strand.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

2 Reacties

 1. Ivan Hector Demarez

  Geachte, Ik heb mijn gedachten gezet op Portugal en ben zeer benieuwd om het land liefst vlug te gaan verkennen.
  Ik heb een cursus Portugees ontvangen en nu wil ik leren over Portugal en de taal én wellicht enkele keren gaan kijken.
  Ik flirt met de gedachte om daar definitief te gaan wonen. Ik wil dus echte kameraden en vrienden vinden in Portugal.
  Welke reizen zou U mij aanraden van Noord tot Zuid Portugal + indien mogelijk alle nuttige informatie is welkom.
  Veel dank en vriendelijke groeten,
  IVAN

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Ivan,
   Portugal is een fantastisch land dus we denken dat je het naar je zin gaat hebben daar. Wat ons betreft leer je het land kennen door met eigen vervoer lekker op onderzoek uit te gaan. Het binnenland is minder toeristisch en daar kom je al snel in het echte Portugal terecht. Maar ook aan de kust zijn nog genoeg plekken waar het in tegenstelling tot de Algarve niet overloopt met campers en vakantiegangers. Wij vinden het Noorden erg mooi, met enkele grote steden en veel natuurgebieden. Bekijk meer over Noord-Portugal hier. Als je meerdere tripjes wilt maken zouden we je aanraden om een trip in het zuiden te maken, een trip in het midden en een trip in het noorden. Dan heb je de diversiteit van Portugal zeer zeker leren kennen. Veel plezier met je ontdekkingstocht!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *