Portugal klimaat

Een heerlijk Mediterraan klimaat maakt Portugal een vakantiebestemming voor het hele jaar

Eén van de factoren die Portugal tot een fijn vakantieland maakt is het Mediterraan klimaat. De Atlantische oceaan heeft hier een grote invloed op. Zo zorgt het ervoor dat de temperatuur in de zomer lager blijft en in de winter hoger in vergelijking tot landen die op dezelfde breedtegraad liggen. Het weer verschilt per regio in Portugal. Zo kan er in het binnenland, op de hoger gelegen gebieden, sneeuw vallen in de winter. Lees je hier eerst in voordat je beslist waar en in welk jaargetijde jij naar Portugal op vakantie gaat.

Het Portugese klimaat

Ondanks dat het weer beïnvloed wordt door de Atlantische oceaan staat Portugal toch in het rijtje van warmste landen in Europa. Portugal staat vooral bekend om haar warme temperaturen en mediterraan klimaat. Waar het in de zomer droog en warm wordt is de winter het natte seizoen met een milde temperatuur. Door de lange kustlijn aan de Atlantische oceaan is het vaak winderig. Het noorden van Portugal is natter, vooral in de winter, en kouder.

Tip: Vergis je niet want ook in het zuiden (Algarve) kan het in de winter regenachtig zijn en winderig. Zo hebben wij in januari redelijk wat ‘Hollandse’ dagen gehad. Er valt soms zelfs sneeuw!

Temperatuur

De verfrissende zeewind in Portugal zorgt ervoor dat de lente en zomer aangenaam aanvoelen. In de zomer (juli & augustus) loopt de temperatuur op tot 30 graden en mag je elf tot twaalf uur zonneschijn verwachten per dag. Onder de overwinteraars is Portugal populair en dat is niet voor niets. Het winterse Portugese weer is mild met een gemiddelde temperatuur van 13 graden. Sneeuw kennen ze eigenlijk alleen in de berggebieden in het binnenland. Het natte seizoen loopt van november tot maart. Het verschil tussen noord- en zuid-Portugal is gemiddeld 2 graden.

  jan feb mar apr mei juni juli aug sep okt nov dec
Temperatuur (C) 11 12 14 15 17 20 23 23 22 18 15 12
Neerslag (mm) 110 111 69 64 39 21 5 6 26 80 114 108

Tabel: Gemiddelde temperatuur (Celsius) en neerslag (millimeters) per maand in Portugal.

De beste reistijd naar Portugal

Het voorjaar (april & mei) en najaar (september & oktober) worden gezien als de beste reistijd voor Portugal. De dagen zijn dan lekker zonnig en warm maar het land is niet overspoeld met toeristen. Doordat je buiten het hoogseizoen reist zijn de prijzen voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen lager en dat vinden wij uiteraard leuk! Daarnaast is het strand minder druk en zijn de restaurants niet afgeladen vol. Dus ben je in de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen te reizen, dan raden wij dat sterk aan. Zo leer je het echte Portugal kennen.

Comments

  1. wij zijn op 8 april in Peniche aangekomen , hebben in een paar dagen een huur woning gevonden in Alfeizerao vlakbij caldas da reisha , het weer is enorm slecht , regen-hagel en koud 13-15 c ! hiervoor zijn we 3 maanden in Cabo Verde geweest waar het weer ( veel wind) ook enorm tegen viel , wij zijn verwend na 12 jaar congo / kinshasa 365 dgn per jaar zomer , we blijven 1 jr in portugal en beslissen daarna of we blijven en een woning kopen , vriendelijke mensen , redelijke prijzen en mooie temperatuur , nu nog de zon en warmte !

    • Lars
      april 17th

      Haha zoals Congo gaat het nooit worden ben ik bang, daar zul je wat zon betreft inderdaad wel verwend zijn. Maar het voorjaar staat in de meeste regio’s van Portugal wel bekend als wisselvallig met veel regen en wind. Het is zeker niet ideaal als je zon zoekt, maar voor het land is het wel goed na de super droge zomer van afgelopen jaar. Maar in de zomer zit je rondom Peniche zeker goed, al is het er voor ons dan net iets te druk 😉 Geniet er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *