Portugal klimaat

Een heerlijk Mediterraan klimaat maakt Portugal een vakantiebestemming voor het hele jaar

Eén van de factoren die Portugal tot een fijn vakantieland maakt is het Mediterraan klimaat. De Atlantische oceaan heeft hier een grote invloed op. Zo zorgt het ervoor dat de temperatuur in de zomer lager blijft en in de winter hoger in vergelijking tot landen die op dezelfde breedtegraad liggen. Het weer verschilt per regio in Portugal. Zo kan er in het binnenland, op de hoger gelegen gebieden, sneeuw vallen in de winter. Lees je hier eerst in voordat je beslist waar en in welk jaargetijde jij naar Portugal op vakantie gaat.

Het Portugese klimaat

Ondanks dat het weer beïnvloed wordt door de Atlantische oceaan staat Portugal toch in het rijtje van warmste landen in Europa. Portugal staat vooral bekend om haar warme temperaturen en mediterraan klimaat. Waar het in de zomer droog en warm wordt is de winter het natte seizoen met een milde temperatuur. Door de lange kustlijn aan de Atlantische oceaan is het vaak winderig. Het noorden van Portugal is natter, vooral in de winter, en kouder.

Tip: Vergis je niet want ook in het zuiden (Algarve) kan het in de winter regenachtig zijn en winderig. Zo hebben wij in januari redelijk wat ‘Hollandse’ dagen gehad. Er valt soms zelfs sneeuw!

Temperatuur

De verfrissende zeewind in Portugal zorgt ervoor dat de lente en zomer aangenaam aanvoelen. In de zomer (juli & augustus) loopt de temperatuur op tot 30 graden en mag je elf tot twaalf uur zonneschijn verwachten per dag. Onder de overwinteraars is Portugal populair en dat is niet voor niets. Het winterse Portugese weer is mild met een gemiddelde temperatuur van 13 graden. Sneeuw kennen ze eigenlijk alleen in de berggebieden in het binnenland. Het natte seizoen loopt van november tot maart. Het verschil tussen noord- en zuid-Portugal is gemiddeld 2 graden.

  jan feb mar apr mei juni juli aug sep okt nov dec
Temperatuur (C) 11 12 14 15 17 20 23 23 22 18 15 12
Neerslag (mm) 110 111 69 64 39 21 5 6 26 80 114 108

Tabel: Gemiddelde temperatuur (Celsius) en neerslag (millimeters) per maand in Portugal.

De beste reistijd naar Portugal

Het voorjaar (april & mei) en najaar (september & oktober) worden gezien als de beste reistijd voor Portugal. De dagen zijn dan lekker zonnig en warm maar het land is niet overspoeld met toeristen. Doordat je buiten het hoogseizoen reist zijn de prijzen voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen lager en dat vinden wij uiteraard leuk! Daarnaast is het strand minder druk en zijn de restaurants niet afgeladen vol. Dus ben je in de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen te reizen, dan raden wij dat sterk aan. Zo leer je het echte Portugal kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *