Kamperen in Portugal

Grote luxe campings tot kleinschalig bij de lokale bevolking

Met je tentje of caravan naar Portugal? Goede keuze, want Portugal is fijn om in te kamperen. Campings zitten door het hele land en zijn vaak het hele jaar geopend. Het weer in Portugal is goed vooral in de zomer is het warm en zonnig. In de winter kan je in de Algarve ook nog genieten van een mild klimaat. Het tranquilo leven in Portugal sluit heerlijk aan bij het kamperen. Lekker op het gemakje de dag doorkomen met leuke activiteiten. Of juist lekker luieren. Het maakt niet uit de faciliteiten van de campings in Portugal zijn ervoor ingericht. Ga je met de camper door Portugal trekken? Lees hier meer over op onze camper pagina.

ANWB-campings

De welbekende ANWB heeft een in totaal 77 campings in Portugal die aangesloten zijn bij hen. Strandcampings in bijvoorbeeld Albufeira in de Algarve, stadcampings in de schilderachtige steden Lissabon en Porto of wandelen in de bergen waar ook voldoende mogelijkheden zijn om kamp op te slaan. Ben je lid van de ANWB dan krijg je vaak een leden korting bij de aangesloten campings en dat is toch wel fijn!

Glamping campings

Geen zin om zelf te zeulen met een tent of helemaal met de caravan af te zakken naar het zuiden? Glamping campings zijn goed vertegenwoordigd in Portugal en een perfecte manier voor een kampeervakantie met bijvoorbeeld kinderen. De ingerichte tenten zijn voorzien van alle gemakken zoals een eigen keuken, sanitair en vaste bedden.

Lees hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
Portugal reis ebook

Kleinschalige campings

Portugal kent een heel aantal kleinschalige campings waar rust en ruimte centraal staat. Vaak zijn het geen grote organisaties maar particulieren die de tent runnen. Je komt in aanraking met de Portugese cultuur en leert de gastvrijheid kennen.

Wildkamperen

Officieel is wildkamperen met een tent niet toegestaan in Portugal. Wildkamperen met een camper is weer toegestaan (begin 2021 werd dit kort helemaal verboden), maar met uitzonderingen. Volgens de wijzigingen in de Portugese verkeerswetsartikelen 48 en 50-A (goedgekeurd in juli 2021), zijn overnachtingen in campers goedgekeurd voor een maximale periode van 48 uur. Maar dit mag niet op elke plek...

Wildkamperen is officieel verboden op gronden die behoren tot het Natura 2000-netwerk, beschermde natuurgebieden, gebieden die onder de kustontwikkelingsplannen vallen en nationale parken. Doe je dit toch dan riskeer je een boete tussen de €120,- en €600,-

Gelukkig zijn er voldoende mooie (kleinschalige) campings en (gratis) camperplaatsen in Portugal te vinden. Apps zoals Campercontact en Park4Night kunnen je extra helpen bij het vinden van mooie (legale) spots waar je je tent kunt opzetten of de camper zorgeloos kunt parkeren.

Let op: Officieel (zeker in de zomer) is het niet toegestaan om een vuurtje te stoken in Portugal. Zorg dat als je gaat BBQ'en je hiervoor een BBQ of een openbare BBQ gebruikt en niet op een openvuurtje kookt.

5 comments on “Kamperen in Portugal”

 1. Hallo,

  Wij denken eraan om te gaan kamperen in Portugal.
  We hebben een caravan. Mag je ook wildkamperen met je caravan in de minder toeristische gebieden?
  Ik vind veel terug over wildkamperen met camper maar over een caravan niet. Kunnen jullie me helpen?
  Alvast bedankt!
  Groeten, Sandy

  1. Goede plannen Sandy! Officieel gezien mag het niet. Maar lokaal wisselt het heel erg of de regels nageleefd worden of juist niet. In het zuiden is het niet te doen verwacht ik, maar in het noorden en het binnenland komt het vaker voor. Het ligt ook maar net aan de plek die je tegenkomt. Rondom Viana do Castelo veranderden sommige parkeerplaatsen langs het strand in kleine campings, maar dan dus gratis. Maar dit is eerder een uitzondering. Er zijn ook veel gemeentecampings waar je vaak mooi staat voor een paar euro, of gebruik camper apps als Park4Night om te zoeken naar (betaalde) plaatsen, via de foto's zie je snel genoeg of je er zou kunnen staan met de caravan. Weet me zo een paar leuke plekken bij een restaurantje te herinneren waar je waarschijnlijk prima zou mogen staan! Camping gedrag mag vaak ook met de camper niet trouwens, dus verwacht niet dat je een voortent zo maar overal kan opzetten ;). Veel succes met de voorbereiding en fijne vakantie!

  1. Hey Hannah,
   Kort gezegd, nee helaas niet. Wij zijn ze af en toe met meer geluk dan wijsheid tegengekomen op camper apps als Park4night en Campercontact. Hier en hier lijken er een aantal op te staan. Zoeken op termen in combinatie met Camping Municipal of Parque Municipal de Campismo kan je helpen om kleinschalige gemeente campings te vinden. Succes en veel plezier vast op de camping in Portugal!

   1. Hi, je zult weinig natuurcampings tegenkomen op de camper apps, vanwege de toegankelijkheid. Veel mooie natuurcampings liggen een beetje ´verstopt´ temidden van de natuur. De toegang bestaat vaak uit smalle weggetjes of zelfs onbestrate paden. Of het terrein zelf is hellend, niet altijd makkelijk toegankelijk voor de gemiddelde camper. Zeker met de steeds groter wordende campers, kiezen veel natuurcampings ervoor om op hun site te vermelden dat ze ´niet voor campers en caravans geschikt zijn´ om zo teleurstelling te voorkomen.
    Ook wij, met onze kleinschalige natuur camping glamping (www.quintarural.eu) kunnen enkel plek bieden aan camperbusjes. Er staat overigens best een leuke selectie bij gastvrij portugal en bij de site van rustiek kamperen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram