Kamperen in Portugal

Grote luxe campings tot kleinschalig bij de lokale bevolking

Met je tentje of caravan naar Portugal? Goede keuze, want Portugal is fijn om in te kamperen. Campings zitten door het hele land en zijn vaak het hele jaar geopend. Het weer in Portugal is goed vooral in de zomer is het warm en zonnig. In de winter kan je in de Algarve ook nog genieten van een mild klimaat. Het tranquilo leven in Portugal sluit heerlijk aan bij het kamperen. Lekker op het gemakje de dag doorkomen met leuke activiteiten. Of juist lekker luieren. Het maakt niet uit de faciliteiten van de campings in Portugal zijn ervoor ingericht. Ga je met de camper door Portugal trekken? Lees hier meer over op onze camper pagina.

ANWB-campings

De welbekende ANWB heeft een in totaal 77 campings in Portugal die aangesloten zijn bij hen. Strandcampings in bijvoorbeeld Albufeira in de Algarve, stadcampings in de schilderachtige steden Lissabon en Porto of wandelen in de bergen waar ook voldoende mogelijkheden zijn om kamp op te slaan. Ben je lid van de ANWB dan krijg je vaak een leden korting bij de aangesloten campings en dat is toch wel fijn!

Glamping campings

Geen zin om zelf te zeulen met een tent of helemaal met de caravan af te zakken naar het zuiden? Glamping campings zijn goed vertegenwoordigd in Portugal en een perfecte manier voor een kampeervakantie met bijvoorbeeld kinderen. De ingerichte tenten zijn voorzien van alle gemakken zoals een eigen keuken, sanitair en vaste bedden.

 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kleinschalige campings

Portugal kent een heel aantal kleinschalige campings waar rust en ruimte centraal staat. Vaak zijn het geen grote organisaties maar particulieren die de tent runnen. Je komt in aanraking met de Portugese cultuur en leert de gastvrijheid kennen.

Wildkamperen

Officieel is wildkamperen met een tent of camper niet toegestaan in Portugal. En zeker niet in (nationale) natuurparken. Er wordt steeds meer en strenger op wildkamperen gecontroleerd vooral aan de kust. Lange tijd werd wildkamperen met de camper gedoogd door de autoriteiten. Helaas is hier nu echt een einde aangekomen. In januari 2021 is er namelijk een nieuwe wetgeving ingegaan waardoor het niet meer is toegestaan om met een camper tussen 21:00 uur de ene dag en 07:00 uur de volgende dag te parkeren (overnachten) op niet daarvoor aangewezen camper parkeerplaatsen. Dit betekent dat waar je vroeger nog bij een blauw P-bord mocht overnachten met de camper (zonder kampeergedrag) ook dit niet meer wordt toegestaan.

Concreet, wildkamperen in Portugal is niet toegestaan. In de praktijk zal je waarschijnlijk zelf een beslissing maken of je op een afgelegen plek wel of niet je tent opzet of camper parkeert. Maar weet dat je een risico neemt en de wet overtreedt. Er staan boetes op die variëren van €60,- tot €300,- tenzij het een overnachting of parkeerplaats betreft in gebieden van het Natura 2000-netwerk en beschermde gebieden zoals nationale natuurparken, dan lopen de boetes op van €120,- tot €600,-.

Gelukkig zijn er voldoende mooie (kleinschalige) campings en (gratis) camperplaatsen in Portugal te vinden. Apps zoals Campercontact en Park4Night kunnen je extra helpen bij het vinden van mooie (legale) spots waar je je tent kunt opzetten of camper kunt parkeren.

Let op: Officieel (zeker in de zomer) is het niet toegestaan om een vuurtje te stoken in Portugal. Zorg dat als je gaat BBQ’en je hiervoor een BBQ of een openbare BBQ gebruikt en niet op een openvuurtje kookt.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

5 Reacties

 1. Sandy Beeckman

  Hallo,

  Wij denken eraan om te gaan kamperen in Portugal.
  We hebben een caravan. Mag je ook wildkamperen met je caravan in de minder toeristische gebieden?
  Ik vind veel terug over wildkamperen met camper maar over een caravan niet. Kunnen jullie me helpen?
  Alvast bedankt!
  Groeten, Sandy

  Antwoord
  • Lars

   Goede plannen Sandy! Officieel gezien mag het niet. Maar lokaal wisselt het heel erg of de regels nageleefd worden of juist niet. In het zuiden is het niet te doen verwacht ik, maar in het noorden en het binnenland komt het vaker voor. Het ligt ook maar net aan de plek die je tegenkomt. Rondom Viana do Castelo veranderden sommige parkeerplaatsen langs het strand in kleine campings, maar dan dus gratis. Maar dit is eerder een uitzondering. Er zijn ook veel gemeentecampings waar je vaak mooi staat voor een paar euro, of gebruik camper apps als Park4Night om te zoeken naar (betaalde) plaatsen, via de foto’s zie je snel genoeg of je er zou kunnen staan met de caravan. Weet me zo een paar leuke plekken bij een restaurantje te herinneren waar je waarschijnlijk prima zou mogen staan! Camping gedrag mag vaak ook met de camper niet trouwens, dus verwacht niet dat je een voortent zo maar overal kan opzetten ;). Veel succes met de voorbereiding en fijne vakantie!

   Antwoord
 2. Hannah

  Hoi! Ik ben benieuwd naar die kleinschalige natuur campings! Hebben jullie daar ook een lijstje van?

  Antwoord
  • Lars

   Hey Hannah,
   Kort gezegd, nee helaas niet. Wij zijn ze af en toe met meer geluk dan wijsheid tegengekomen op camper apps als Park4night en Campercontact. Hier en hier lijken er een aantal op te staan. Zoeken op termen in combinatie met Camping Municipal of Parque Municipal de Campismo kan je helpen om kleinschalige gemeente campings te vinden. Succes en veel plezier vast op de camping in Portugal!

   Antwoord
   • Natascha - Noord Portugal

    Hi, je zult weinig natuurcampings tegenkomen op de camper apps, vanwege de toegankelijkheid. Veel mooie natuurcampings liggen een beetje ´verstopt´ temidden van de natuur. De toegang bestaat vaak uit smalle weggetjes of zelfs onbestrate paden. Of het terrein zelf is hellend, niet altijd makkelijk toegankelijk voor de gemiddelde camper. Zeker met de steeds groter wordende campers, kiezen veel natuurcampings ervoor om op hun site te vermelden dat ze ´niet voor campers en caravans geschikt zijn´ om zo teleurstelling te voorkomen.
    Ook wij, met onze kleinschalige natuur camping glamping (www.quintarural.eu) kunnen enkel plek bieden aan camperbusjes. Er staat overigens best een leuke selectie bij gastvrij portugal en bij de site van rustiek kamperen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *