Peneda-Gerês National Park is roadtrip heaven

Van epische uitzichten naar gruwelijke hoogtepunten in Peneda-Gerês

Home » Europa » Portugal » Peneda-Gerês National Park is roadtrip heaven

door | 5 reacties

Peneda-Gerês National Park is een bijzonder natuurgebied in Noord-Portugal, op ongeveer 100 kilometer van Porto. Het park ligt tegen de grens aan van Spanje en is met geen ander deel van Portugal te vergelijken. Maar wat goed dat het sinds 1971 een nationaal park is! Hoewel het park met 72.000 hectaren groot klinkt, is het prima in een paar dagen te ontdekken. Al is het zeker mogelijk om er meerdere weken te verblijven zonder je te vervelen. Voor ons was Peneda-Gerês roadtrip heaven en ons advies is dan ook om lekker met de auto op onderzoek uit te gaan. Om deze uiteraard vaak ergens te parkeren voor een schitterende wandeling over één van de vele paden die door het park lopen.

Wat is er te zien in Peneda-Gerês National Park?

Laten we eerst een beeld geven van Peneda-Gerês, dan gaan we daarna in op alle hoogtepunten en dingen die je niet mag missen. Het park staat naast zijn schitterende natuur bekend om de dorpen in het park. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Door het park heen liggen honderden dorpen waarvan de huizen vaak uit graniet zijn opgetrokken. En dat is niet gek gezien het park bestaat uit vier bergketens (Peneda, Soajo, Amarela en Gerês) die vooral bestaan uit graniet. Het mooiste is nog dat het niet alleen de huizen zijn die ervoor zorgen dat het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan. De bewoners dragen ook hun steentje bij. Alles lijkt nog op de traditionele manier te gebeuren, van het verbouwen van groenten tot het houden van vee. Kijk niet gek op als er bijvoorbeeld koeien over de weg lopen, vee wordt makkelijk vijf maanden aan hun lot over gelaten tot ze voor de winter weer worden binnengehaald. Maar ook wat wildlife betreft, zit je hier goed. Hoewel het een hels karwei zal worden om alles te spotten bestaat er de kans dat je wilde reeën, zwijnen, dassen en paarden ziet. Lastiger zal het zijn om de carnivoren te zien, maar ze zitten er wel degelijk. Peneda-Gerês is namelijk het thuis van vossen en wolven. Inderdaad, wolven.

Wat mag je niet missen in Peneda-Gerês National Park?

Vaak denken we bij een nationaal park direct aan de natuur (en die is er zeker). Maar er zijn ook een tal van hoogtepunten die niet direct iets met de natuur te maken hebben. Al speelt het mee dat ze midden in heerlijke natuur gelegen zijn. Hieronder een bondig overzicht van toffe spots in het Peneda-Gerês National Park.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

1. Castro Laboreiro

Dit schattige dorpje is vernoemd naar het kasteel uit de 16e eeuw. Maar er is meer te zien dan de overblijfselen van het kasteel. Zo vind je er een liefelijk dorpscentrum, oude Romeinse bruggen, middeleeuwse kerken en een levensstijl dat niet veel lijkt te zijn veranderd.

2. Peneda

De trekpleister van Peneda is Nossa Senhora da Peneda. Een heiligdom uit de 18e en 19e eeuw met naast een gruwelijke trap een twintigtal kleine kapelletjes die het leven van Jezus uitbeelden (van rechts naar links). In het na- en voorjaar wordt het hier nog mooier, dan klettert op de achtergrond een waterval naar beneden. In de zomer is deze helaas opgedroogd.

Tip: Volg het pad achter de kerk naar boven tot het meer (ongeveer 1,5 uur naar boven en beneden).

3. Lindoso

Lindoso is, net als Castro Laboreiro, bekend om het kasteel dat in 1278 is gebouwd. Maar wat nog meer zal doen verwonderen zijn de stenen gebouwtjes op palen. Hoewel deze huisjes het meeste weg hebben van graftombes worden ze voor andere redenen gebruikt, namelijk het drogen van mais en graan. Een andere plek om deze ‘graanschuurtjes’ te zien is Soajo, waar ze zijn uitgeroepen tot nationaal monument van Portugal.

4. Vilarinho das Furnas

Als gevolg van het bouwen van de gelijknamige dam is het dorp ondergelopen. De overblijfselen zijn bij laag water van het meer (aan het einde van de zomer of in de herfst) te zien.

Overige hoogtepunten

Uiteraard zijn dit lang niet alle hoogtepunten van Peneda-Gerês. Dit zijn slechts de hoogtepunten die we zelf hebben bezocht. De onderstaande hoogtepunten staan nog op onze lijst, want hier komen we zeker terug. Dit zijn o.a. de Geira Roman Road, Miradouro da Pedra Bela, Cascata do Arado, Pitões das Júnias en het liefelijk ogende dorpje Germil.

De geschiedenis van Peneda-Gerês National Park

Het gebied dat tegenwoordig het Peneda-Gerês National Park is, wordt al eeuwen bewoond door mensen. Het gaat zelfs zo ver terug dat er bewijs is gevonden van menselijk leven in de protohistorische tijd (de tijd tussen de prehistorie en historie). Kijk daarom niet vreemd op van alle verschillende monumenten van uiteenlopende momenten uit de geschiedenis. Zo zijn er Megalithische, Keltische, Romeinse en middeleeuwse vestigingen terug te vinden. Nog dieper ingaan op de geschiedenis? Lees dan hier verder.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

5 Reacties

 1. Aurelia

  Is er een aanrader in dit park met kindje van drie? Wij gaan graag in september met onze auto (kadjar) naar portugal en ik verken heel graag dit gebied voor zover schappelijk te doen. Wat wordt hierin aangeraden?

  Antwoord
  • Lars

   Zeker. Er zijn veel campings, maar ook via AirBnB is er voldoende te vinden. Zelf hebben we goede ervaringen gehad met deze camping (De Lamas de Mouro). Deze zit praktisch naast een bezoekerscentrum en heeft leuke wandelingen in de omgeving. Ook op rijafstand van Castro Labeiro en Peneda. Ook deze camping (Ermida Gerês Camping) hebben we zelf gestaan. Vanaf hier zit je dichter bij de mooiste watervallen van dit gebied. Maar ook bij de strandjes van de meren. Beide campings hebben overigens ook huisjes e.d. te huur. Alvast een fijne reis en geniet van Noord-Portugal!

   Antwoord
 2. Jelle swolfs

  Mag men in het park overal met camper overnachten?

  Antwoord
 3. Elice Segers

  Ben benieuwd of dit gebied ook te doen is in januari qua temperatuur/sneeuw! Wie weet kunnen we dit gebied aandoen als we er langsrijden.

  Antwoord
  • Lars

   In januari zal het er wel al een stuk kouder zijn, en is de kans op sneeuw groot. Sommige delen van het park liggen boven de 1.000 meter en in de zomers waren de avonden zelfs koud. Maar het zal er niet minder mooi op worden, dus gewoon doen! Het is te zonde om er langs te rijden. Doe desnoods een paar van de hoogtepunten aan en overnacht aan de kust waar het warmer is 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals