Peneda-Gerês National Park is roadtrip heaven

Epische uitzichten en hoogtepunten in Peneda-Gerês

Geschreven door: Lars

Peneda-Gerês National Park is een bijzonder natuurgebied in Noord-Portugal, op ongeveer 100 kilometer van Porto. Het park ligt tegen de grens aan van Spanje en is met geen ander deel van Portugal te vergelijken. Maar wat goed dat het sinds 1971 een nationaal park is! Hoewel het park met 72.000 hectaren groot klinkt, is het prima in een paar dagen te ontdekken. Al is het zeker mogelijk om er meerdere weken te verblijven zonder je te vervelen. Voor ons was Peneda-Gerês roadtrip heaven en ons advies is dan ook om lekker met de auto op onderzoek uit te gaan. Om deze uiteraard vaak ergens te parkeren voor een schitterende wandeling over één van de vele paden die door het park lopen.

Wat is er te zien in Peneda-Gerês National Park?

Laten we eerst een beeld geven van Peneda-Gerês, dan gaan we daarna in op alle hoogtepunten en dingen die je niet mag missen. Het park staat naast zijn schitterende natuur bekend om de dorpen in het park. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Door het park heen liggen honderden dorpen waarvan de huizen vaak uit graniet zijn opgetrokken. En dat is niet gek gezien het park bestaat uit vier bergketens (Peneda, Soajo, Amarela en Gerês) die vooral bestaan uit graniet. Het mooiste is nog dat het niet alleen de huizen zijn die ervoor zorgen dat het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan. De bewoners dragen ook hun steentje bij. Alles lijkt nog op de traditionele manier te gebeuren, van het verbouwen van groenten tot het houden van vee. Kijk niet gek op als er bijvoorbeeld koeien over de weg lopen, vee wordt makkelijk vijf maanden aan hun lot over gelaten tot ze voor de winter weer worden binnengehaald. Maar ook wat wildlife betreft, zit je hier goed. Hoewel het een hels karwei zal worden om alles te spotten bestaat er de kans dat je wilde reeën, zwijnen, dassen en paarden ziet. Lastiger zal het zijn om de carnivoren te zien, maar ze zitten er wel degelijk. Peneda-Gerês is namelijk het thuis van vossen en wolven. Inderdaad, wolven.

Wat mag je niet missen in Peneda-Gerês National Park?

Vaak denken we bij een nationaal park direct aan de natuur (en die is er zeker). Maar er zijn ook een tal van hoogtepunten die niet direct iets met de natuur te maken hebben. Al speelt het mee dat ze midden in heerlijke natuur gelegen zijn. Hieronder een bondig overzicht van toffe spots in het Peneda-Gerês National Park.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline