Openbaar vervoer in Portugal

Goedkoop reizen over een goed netwerk van treinen en bussen

Over het algemeen is het openbaar vervoer in Portugal goed geregeld. Met een prima treinnetwerk door het hele land en busverbindingen die zelfs tot kleine afgelegen dorpen gaan, kun je Portugal goed verkennen met het openbaar vervoer. In sommige gevallen zul je wel goed moeten plannen, of probleemoplossend denken. Soms is er aan de dienstregeling namelijk geen touw vast te binden. Vooral in de weekeinden is dit het geval. Gelukkig zijn de belangrijke knooppunten, en eigenlijk de hele westkust, een stuk beter bediend.

Met de trein door Portugal

Het treinnetwerk wordt in Portugal beheerd door CP - Caminhos de Ferro Portugueses. De website is in het Engels te gebruiken en een kaartje kan ook online gekocht worden. Maar misschien wel makkelijker in het gebruik is de Nederlandse website van Omio, hét boekingsplatform voor het openbaar vervoer. Zo regel je eenvoudig, in het Nederlands, bus of treintickets in Portugal.
De trein is vooral voor lange afstanden het vervoersmiddel. Hoewel het iets duurder is dan (lange afstand) bussen heeft het zeker zijn voordelen.

Bekijk prijzen en boek direct je treintickets in Portugal via Omio

Let op: sommige treinstations hebben net even een andere ligging dan je verwacht. Zo komt het, voornamelijk in het binnenland, nog wel eens voor dat het station een paar kilometer buiten de stad ligt. Ook al heeft het dezelfde naam als de stad. En taxi's staan niet altijd standaard voor de uitgang. Zorg er dus voor dat je een telefoonnummer hebt of weet dat er een bus naar het centrum gaat.

Er worden in Portugal drie verschillende typen treinen gebruikt;

Alpha Pendular (AP)

Dit is misschien het beste te vergelijken met een hogesnelheidslijn, met maar enkele stops: Braga-Porto-Coimbra-Lissabon-Faro. De Alpha Pendular gaat twee keer per dag van Lissabon naar Faro en andersom (in ongeveer drie uur). Ook rijdt deze trein de hele dag tussen Porto en Lissabon (ongeveer tweeënhalf uur). Net als in Nederland kennen deze treinen twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €70,-) en Turista (2e klas, ongeveer €50,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Intercidades (IC)

Dit zijn onze intercity's maar stoppen vaak ook op de wat kleinere stations, zo duurt het traject tussen Porto en Lissabon bijvoorbeeld drie uur. Ook hier zijn er twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €35,-) en Turista (2e klas, ongeveer €25,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Regional (R of IR)

Dit is onze stoptrein, maar in tegenstelling tot de stoptrein in Nederland betaal je minder voor deze trein. Ook al leg je hetzelfde traject af als de Intercidades. Zo kost Porto - Lissabon bijvoorbeeld maar €18,-. Het duurt dan wel vierenhalf uur. De Regional kent geen verschillende klassen en zijn soms, vooral in de Algarve, verouderde treinen.

Opmerking: de prijs- en tijdsindicaties zijn voor het traject Porto - Lissabon.

Treinkaartjes kopen

De grote en middelgrote stations hebben, zoals we ook in Nederland hebben, een balie waar kaartjes gekocht kunnen worden. Als het niet mogelijk is om op het station kaartjes te kopen dan is het de bedoeling dat je dit in de trein doet. Portugal hanteert verschillende kortingstarieven, ook voor buitenlanders, bijvoorbeeld op basis van leeftijd. Je moet dit wel zelf aangeven, dus laat je ID of paspoort zien om deze korting ook te krijgen. Eenvoudig prijzen vergelijken van verschillende trein types of zelfs prijzen vergelijken met de bus doe je op Omio. Hier kan je ook direct en online je kaartjes kopen.

Let op: als je een kaartje koopt aan de balie dan verkopen ze je in de meeste gevallen een kaartje voor de eerst volgende trein. Er zit zoals je hebt kunnen zien een verschil in prijs en duur van de verschillende treinritten, vermeld dus altijd met welke trein je wilt gaan.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline