Openbaar vervoer in Portugal

Goedkoop reizen over een goed netwerk van treinen en bussen

Over het algemeen is het openbaar vervoer in Portugal goed geregeld. Met een prima treinnetwerk door het hele land en busverbindingen die zelfs tot kleine afgelegen dorpen gaan, kun je Portugal goed verkennen met het openbaar vervoer. In sommige gevallen zul je wel goed moeten plannen, of probleemoplossend denken. Soms is er aan de dienstregeling namelijk geen touw vast te binden. Vooral in de weekeinden is dit het geval. Gelukkig zijn de belangrijke knooppunten, en eigenlijk de hele westkust, een stuk beter bediend.

Met de trein door Portugal

Het treinnetwerk wordt in Portugal beheerd door CP - Caminhos de Ferro Portugueses. De website is in het Engels te gebruiken en een kaartje kan ook online gekocht worden. De trein is vooral voor lange afstanden het vervoersmiddel. Hoewel het iets duurder is dan (lange afstand) bussen heeft het zeker zijn voordelen.

Let op: sommige treinstations hebben net even een andere ligging dan je verwacht. Zo komt het, voornamelijk in het binnenland, nog wel eens voor dat het station een paar kilometer buiten de stad ligt. Ook al heeft het dezelfde naam als de stad. En taxi's staan niet altijd standaard voor de uitgang. Zorg er dus voor dat je een telefoonnummer hebt of weet dat er een bus naar het centrum gaat.

Er worden in Portugal drie verschillende typen treinen gebruikt;

Alpha Pendular (AP)

Dit is misschien het beste te vergelijken met een hogesnelheidslijn, met maar enkele stops: Braga-Porto-Coimbra-Lissabon-Faro. De Alpha Pendular gaat twee keer per dag van Lissabon naar Faro en andersom (in ongeveer drie uur). Ook rijdt deze trein de hele dag tussen Porto en Lissabon (ongeveer tweeënhalf uur). Net als in Nederland kennen deze treinen twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €70,-) en Turista (2e klas, ongeveer €50,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Intercidades (IC)

Dit zijn onze intercity's maar stoppen vaak ook op de wat kleinere stations, zo duurt het traject tussen Porto en Lissabon bijvoorbeeld drie uur. Ook hier zijn er twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €35,-) en Turista (2e klas, ongeveer €25,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Regional (R of IR)

Dit is onze stoptrein, maar in tegenstelling tot de stoptrein in Nederland betaal je minder voor deze trein. Ook al leg je hetzelfde traject af als de Intercidades. Zo kost Porto - Lissabon bijvoorbeeld maar €18,-. Het duurt dan wel vierenhalf uur. De Regional kent geen verschillende klassen en zijn soms, vooral in de Algarve, verouderde treinen.

Opmerking: de prijs- en tijdsindicaties zijn voor het traject Porto - Lissabon.

Treinkaartjes kopen

De grote en middelgrote stations hebben, zoals we ook in Nederland hebben, een balie waar kaartjes gekocht kunnen worden. Als het niet mogelijk is om op het station kaartjes te kopen dan is het de bedoeling dat je dit in de trein doet. Portugal hanteert verschillende kortingstarieven, ook voor buitenlanders, bijvoorbeeld op basis van leeftijd. Je moet dit wel zelf aangeven, dus laat je ID of paspoort zien om deze korting ook te krijgen.

Let op: als je een kaartje koopt aan de balie dan verkopen ze je in de meeste gevallen een kaartje voor de eerst volgende trein. Er zit zoals je hebt kunnen zien een verschil in prijs en duur van de verschillende treinritten, vermeld dus altijd met welke trein je wilt gaan.

Lees hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Stads trajecten en de metro

Lissabon: De metro is misschien de meest makkelijke manier van reizen door Lissabon, voor €1,50 stap je in (enkeltje) en voor €6,40 maak je er de hele dag gebruik van. Met 52 metrostations en vier lijnen stap je altijd in de buurt van een hoogtepunt uit.

Porto: Ook in Porto is de metro een goed vervoersmiddel om de stad te ontdekken, de prijzen liggen net iets anders; het goedkoopste kaartje kost €1,20 en kan oplopen tot €5,50 afhankelijk van het aantal zones.

Tip: Citytrippen in Lissabon of Porto? Dan kan een Lisboa Card of Porto Card een uitkomst bieden. Hiermee kun je gebruik maken van alle openbaar vervoer mogelijkheden en krijg je ook nog eens korting op veel musea en bezienswaardigheden.

Rondom Porto en Lissabon is naast een metronetwerk ook nog een goed en betaalbaar treinnetwerk ofwel Urbanos. Een uur in de trein kost soms maar €2,-.

Met de bus door Portugal

Een andere mogelijkheid van reizen is gebruik maken van het busnetwerk van Portugal. Naast de voor de hand liggende lokale busdiensten, die je tot de kleinste dorpen van Portugal kunnen brengen, is het ook mogelijk om met de bus tussen de grote steden van Portugal te reizen.

Busdiensten worden per regio geregeld en houden over het algemeen geen rekening met andere busdiensten, treinen of zelfs treinstations. Ga er dus niet zomaar van uit dat je bijvoorbeeld uit de bus direct de trein in stapt of andersom.

Lange afstanden met de bus

Enkele grote busmaatschappijen hebben zich verenigd onder de naam Rede Expressos met een redelijk gebruiksvriendelijke website waarop je de bestemmingen en tijden kunt zien en kaartjes koopt voor de langere trajecten (tussen grote steden). Om wederom Porto - Lissabon als voorbeeld te nemen, dit duurt met de bus ongeveer drieënhalf uur en kost €19,-.

Korte afstanden met de bus

Lokale bussen zijn op de grote steden na een stuk moeilijker te regelen, dit zijn vaak kleine maatschappijen die bijna niet aanwezig zijn op internet. Geen handige 9292ov.nl, dus op locatie uitzoeken hoe en wat. Wat kan helpen is zoeken op "autocarros + bestemming" maar makkelijker is om informatie te vragen bij een toeristen- of informatiepunt.

Omdat het binnenland van Portugal dunbevolkter is gaan er minder bussen dan we in Nederland gewend zijn. Soms maar twee bussen per dag en rijden er geen bussen in het weekeind. Zorg dus dat je het op tijd uitzoekt en je niet net die ene bus op vrijdagmiddag mist. 😉

Toeristische hoogtepunten met de bus

Vanaf veel plaatsen gaan er bussen naar bezienswaardigheden in de buurt, deze rijden over het algemeen gezien het hele jaar door. Wel zijn er verschillende dienstregelingen in het hoog- en laagseizoen. Voor een paar euro kun je vaak mee.

Taxi's in Portugal

Hoewel het officieel geen openbaar vervoer is willen we je wel wijzen op de voordelen van taxi's. Helemaal als je met meerdere personen bent of als je van een busstation naar een treinstation moet en geen zin hebt om vier kilometer te lopen. Taxi's zijn relatief goedkoop, met een starttarief van €3,50 betaal je ongeveer €16,- voor 11 kilometer. Dit is afhankelijk van de drukte aangezien de meter ook doorloopt als er niet wordt gereden. In de grote steden hou je taxi's gewoon op de straat aan. Bellen kan ook, in de afgelegen gebieden is dit noodzakelijk en wordt er soms een vergoeding gevraagd, zie het als voorrijkosten.

2 comments on “Openbaar vervoer in Portugal”

 1. Wij fietsen de Atlantis coast route van Salamanca naar huelva naar Lagos en terug naar Lissabon. Is het mogelijk met de fiets per trein terug te reizen naar Salamanca? Of bv naar de grensplaats Vila formoso en dan weer verder op de fiets naar Salamanca? Graag uw advies. Onze elektrische fietsen wegen 19 kilo en 26 kilo en dus is de laatste niet mee te nemen in de flixbus vrees ik. Is er een alternatief?

  1. Klinkt als een heerlijk avontuur! Het is in Portugal mogelijk om de fiets mee in de trein te nemen. De regels verschillen echter per type trein. Op deze pagina van Comboios de Portugal zie je per trein type wat de regels zijn. Maar even een info punt bij een station opzoeken kan waarschijnlijk ook geen kwaad 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram