Openbaar vervoer in Portugal

Goedkoop reizen over een goed netwerk van treinen en bussen

Home » Europa » Reizen in Portugal » Praktische informatie Portugal » Openbaar vervoer in Portugal

Over het algemeen is het openbaar vervoer in Portugal goed geregeld. Met een prima treinnetwerk door het hele land en busverbindingen die zelfs tot kleine afgelegen dorpen gaan, kun je Portugal goed verkennen met het openbaar vervoer. In sommige gevallen zul je wel goed moeten plannen, of probleemoplossend denken. Soms is er aan de dienstregeling namelijk geen touw vast te binden. Vooral in de weekeinden is dit het geval. Gelukkig zijn de belangrijke knooppunten, en eigenlijk de hele westkust, een stuk beter bediend.

Met de trein door Portugal

Het treinnetwerk wordt in Portugal beheerd door CP – Caminhos de Ferro Portugueses. De website is in het Engels te gebruiken en een kaartje kan ook online gekocht worden. De trein is vooral voor lange afstanden het vervoersmiddel. Hoewel het iets duurder is dan (lange afstand) bussen heeft het zeker zijn voordelen.

Let op: sommige treinstations hebben net even een andere ligging dan je verwacht. Zo komt het, voornamelijk in het binnenland, nog wel eens voor dat het station een paar kilometer buiten de stad ligt. Ook al heeft het dezelfde naam als de stad. En taxi's staan niet altijd standaard voor de uitgang. Zorg er dus voor dat je een telefoonnummer hebt of weet dat er een bus naar het centrum gaat.

Er worden in Portugal drie verschillende typen treinen gebruikt;

Alpha Pendular (AP)

Dit is misschien het beste te vergelijken met een hogesnelheidslijn, met maar enkele stops: Braga-Porto-Coimbra-Lissabon-Faro. De Alpha Pendular gaat twee keer per dag van Lissabon naar Faro en andersom (in ongeveer drie uur). Ook rijdt deze trein de hele dag tussen Porto en Lissabon (ongeveer tweeënhalf uur). Net als in Nederland kennen deze treinen twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €70,-) en Turista (2e klas, ongeveer €50,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Intercidades (IC)

Dit zijn onze intercity's maar stoppen vaak ook op de wat kleinere stations, zo duurt het traject tussen Porto en Lissabon bijvoorbeeld drie uur. Ook hier zijn er twee klassen, Conforto (1ste klas, ongeveer €35,-) en Turista (2e klas, ongeveer €25,-). Het is aan te raden je kaartjes vooraf (online) te kopen.

Regional (R of IR)

Dit is onze stoptrein, maar in tegenstelling tot de stoptrein in Nederland betaal je minder voor deze trein. Ook al leg je hetzelfde traject af als de Intercidades. Zo kost Porto – Lissabon bijvoorbeeld maar €18,-. Het duurt dan wel vierenhalf uur. De Regional kent geen verschillende klassen en zijn soms, vooral in de Algarve, verouderde treinen.

Opmerking: de prijs- en tijdsindicaties zijn voor het traject Porto – Lissabon.

Treinkaartjes kopen

De grote en middelgrote stations hebben, zoals we ook in Nederland hebben, een balie waar kaartjes gekocht kunnen worden. Als het niet mogelijk is om op het station kaartjes te kopen dan is het de bedoeling dat je dit in de trein doet. Portugal hanteert verschillende kortingstarieven, ook voor buitenlanders, bijvoorbeeld op basis van leeftijd. Je moet dit wel zelf aangeven, dus laat je ID of paspoort zien om deze korting ook te krijgen.

Let op: als je een kaartje koopt aan de balie dan verkopen ze je in de meeste gevallen een kaartje voor de eerst volgende trein. Er zit zoals je hebt kunnen zien een verschil in prijs en duur van de verschillende treinritten, vermeld dus altijd met welke trein je wilt gaan.

 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Stads trajecten en de metro

Lissabon: De metro is misschien de meest makkelijke manier van reizen door Lissabon, voor €1,50 stap je in (enkeltje) en voor €6,40 maak je er de hele dag gebruik van. Met 52 metrostations en vier lijnen stap je altijd in de buurt van een hoogtepunt uit.

Porto: Ook in Porto is de metro een goed vervoersmiddel om de stad te ontdekken, de prijzen liggen net iets anders; het goedkoopste kaartje kost €1,20 en kan oplopen tot €5,50 afhankelijk van het aantal zones.

Tip: Citytrippen in Lissabon of Porto? Dan kan een Lisboa Card of Porto Card een uitkomst bieden. Hiermee kun je gebruik maken van alle openbaar vervoer mogelijkheden en krijg je ook nog eens korting op veel musea en bezienswaardigheden.

Rondom Porto en Lissabon is naast een metronetwerk ook nog een goed en betaalbaar treinnetwerk ofwel Urbanos. Een uur in de trein kost soms maar €2,-.

Met de bus door Portugal

Een andere mogelijkheid van reizen is gebruik maken van het busnetwerk van Portugal. Naast de voor de hand liggende lokale busdiensten, die je tot de kleinste dorpen van Portugal kunnen brengen, is het ook mogelijk om met de bus tussen de grote steden van Portugal te reizen.

Busdiensten worden per regio geregeld en houden over het algemeen geen rekening met andere busdiensten, treinen of zelfs treinstations. Ga er dus niet zomaar van uit dat je bijvoorbeeld uit de bus direct de trein in stapt of andersom.

Lange afstanden met de bus

Enkele grote busmaatschappijen hebben zich verenigd onder de naam Rede Expressos met een redelijk gebruiksvriendelijke website waarop je de bestemmingen en tijden kunt zien en kaartjes koopt voor de langere trajecten (tussen grote steden). Om wederom Porto – Lissabon als voorbeeld te nemen, dit duurt met de bus ongeveer drieënhalf uur en kost €19,-.

Korte afstanden met de bus

Lokale bussen zijn op de grote steden na een stuk moeilijker te regelen, dit zijn vaak kleine maatschappijen die bijna niet aanwezig zijn op internet. Geen handige 9292ov.nl, dus op locatie uitzoeken hoe en wat. Wat kan helpen is zoeken op “autocarros + bestemming” maar makkelijker is om informatie te vragen bij een toeristen- of informatiepunt.

Omdat het binnenland van Portugal dunbevolkter is gaan er minder bussen dan we in Nederland gewend zijn. Soms maar twee bussen per dag en rijden er geen bussen in het weekeind. Zorg dus dat je het op tijd uitzoekt en je niet net die ene bus op vrijdagmiddag mist. 😉

Toeristische hoogtepunten met de bus

Vanaf veel plaatsen gaan er bussen naar bezienswaardigheden in de buurt, deze rijden over het algemeen gezien het hele jaar door. Wel zijn er verschillende dienstregelingen in het hoog- en laagseizoen. Voor een paar euro kun je vaak mee.

Taxi's in Portugal

Hoewel het officieel geen openbaar vervoer is willen we je wel wijzen op de voordelen van taxi's. Helemaal als je met meerdere personen bent of als je van een busstation naar een treinstation moet en geen zin hebt om vier kilometer te lopen. Taxi's zijn relatief goedkoop, met een starttarief van €3,50 betaal je ongeveer €16,- voor 11 kilometer. Dit is afhankelijk van de drukte aangezien de meter ook doorloopt als er niet wordt gereden. In de grote steden hou je taxi's gewoon op de straat aan. Bellen kan ook, in de afgelegen gebieden is dit noodzakelijk en wordt er soms een vergoeding gevraagd, zie het als voorrijkosten.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

22 Reacties

 1. Henry

  Koop je het busticket in de bus zelf? Welke betaalmogelijkheden zijn er?

  Antwoord
  • Lars

   Dat is afhankelijk van het type bus dat je wilt gebruiken. De coaches (voor lange afstanden) kunnen online geboekt worden via de website van Rede Expressos, ook last minute. Het ticket op je telefoon is dan genoeg. Maar op de meeste opstap mogelijkheden is het ook mogelijk deze tickets aan de balie te kopen. Bij de normale busdienst wordt er in de regel cash betaald in de bus zelf, stap je op bij het busstation dan kan hier meestal ook een ticket gekocht worden met een bankpas. Fijne reis!

   Antwoord
 2. Jos Geens

  Wij willen graag reizen van Porto naar Cardas da Rainha met de trein.
  Is dit mogelijk?
  groetjes
  Jos

  Antwoord
  • Lars

   Ha Jos, klopt het dat je Caldas da Rainha bedoeld? Het lijkt erop dat er gewoon een trein verbinding is, en dat het station zelfs in de stad zit! Je moet dan wel overstappen in Coimbra. Via Google Maps kan je een redelijk goed beeld van de reis krijgen (en of het dus uberhaupt met de trein kan). Hier kan je de route zien. Ziet er mooi uit trouwens, gaan hem opnemen in onze bezienswaardigheden in Portugal, bedankt!

   Antwoord
 3. Mireille Mertens

  We willen Faro bezoeken en daarna verder reizen naar Sevilla. Heb je in Faro een auto nodig? Kan je met de trein van Faro naar Sevilla?
  We logeren graag in een B&B maar ik heb gemerkt dat die meestal verder uit de stad liggen. Kunnen we dan nog makkelijk de stad bezoeken?

  Dank u

  Antwoord
  • Lars

   Voor Faro is een auto niet direct nodig. Er is genoeg in de stad, of op loopafstand te doen. Uiteraard vergroot je de mogelijkheden flink met eigen vervoer. Rondom de stad is namelijk ook veel te zien en doen.
   Met de trein naar Sevilla, vanaf Faro, is volgens mij helaas niet te doen. Het spoor stopt namelijk bij de grens met Spanje. Er gaan wel directe bus verbindingen zoals deze. Er zijn meerdere aanbieders.

   Antwoord
 4. Marry

  Reizen begeleiders van mensen in rolstoel gratis in Portugal?
  Hebben 65+ korting in het OV van Portugal?

  Antwoord
  • Dasja

   Hallo Marry,

   Er is in Portugal korting voor mensen boven de 65 jaar. Wat betreft het reizen als begeleider van mensen in een rolstoel daar heb ik helaas geen antwoord op. Het is slim om van tevoren de tickets online te boeken, misschien kun je dan eerst contact met de maatschappij opnemen voor meer informatie. Veel plezier in Portugal!

   Antwoord
 5. Vanessa

  Is het aan te raden een wagen te huren in Porto? We gaan voor 8 dagen naar Porto en willen het natuurgebied en enkele steden bezoeken. Ik ben nogal argwanend in het huren van een auto. Als ik al die negatieve recensies lees.

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Vanessa,

   Onze ervaring met het huren van een auto in Portugal is positief. Natuurlijk zijn er negatieve reacties die zitten er altijd tussen. Ook veel vrienden van ons hebben geen problemen gehad met het huren van een auto in Porto. Het is maar net wat je allemaal wilt gaan bezoeken. Het openbaar vervoer is ook goed geregeld in Portugal. Maar dan ben je wel wat meer afhankelijk. Hou bij het huren van een auto rekening met de borg die je via een credit card moet betalen. Meer info over het huren van een auto lees je hier. Veel plezier in Porto 🙂

   Antwoord
 6. Sara

  Hoi,
  Als je een treinticket koopt, heb je dan ook gelijk een stoel gereserveerd?
  Ik ga deze zomer interrailen en daarvoor moet ik apart een stoel reserveren. Dat kost 7 euro extra. Ik ben aan het uitvogelen wat gunstiger is. Met de interrailpas doorreizen en stoel reserveren of een losse een treinticket kopen. Ik las elders dat het van Faro naar Lissabon 10 euro kost.

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Sara,

   Tof dat je gaat interrailen! Bij sommige treintickets koop je een ticket met een tijdslot en reserveer je gelijk een stoel. Maar dit is niet bij elke trein zo. Dus vraag het bij de treindiensten zeker na. De kosten van €10,- Faro naar Lissabon klopt volgens ons niet. Dit is een flinke afstand namelijk! Als je hier de stations invoert, zie je dat de prijs tussen de €20,- en €30,- ligt (afhankelijk van klasse en tijd).
   Slim om inderdaad goed uit te zoeken hoe je je interrail pas in Portugal kunt gebruiken. Heb je deze site al bekeken? Succes met het uitzoekwerk en veel plezier met je vakantie!

   Antwoord
 7. Nadia

  Wat is verstandiger voor een citytrip? Losse metrotickets kopen of die lisboacard?

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Nadia,

   Lastig om te zeggen wat voor jou verstandig is. Het hangt af van wat je plannen zijn. Ga je vaak gebruik maken van de metro of ga je ook regelmatig wandelen? Slim om even een berekening voor jezelf te maken. Een enkele metro kaart kost €1,50, een dagkaart €6,40 en er zijn ook meerdaagse kaarten verkrijgbaar. Maar hiermee kun je alleen gebruik maken van de metro lijnen. Stap je over op de bus dan moet je weer een ticket kopen. De Lisboa Card is hier zeker wel een uitkomst in. En geeft ook nog eens korting op een heel aantal musea en bezienswaardigheden. Veel plezier in Lissabon!

   Antwoord
 8. Leo

  is er voor het OV in Portugal een website, of liever een app als in NL OV9292?

  Antwoord
 9. Van Rompuy Valeer

  Beste

  Is het toegelaten om een treintraject te onderbreken en later terug op te stappen zonder extra kosten?

  Mvg

  Antwoord
  • Lars

   Helaas is het niet mogelijk om een kaartje van X naar Z te kopen, en dan een tussenstop te doen in Y. De kaartjes worden namelijk op vertrek tijd verkocht, en soms zelfs op stoelnummer, waardoor je niet zo maar van een andere trein gebruik kunt maken. Het is dus noodzakelijk om een los kaartje te kopen van en naar elke tussenstop die je wilt doen.

   Antwoord
   • John

    Werkt het i porto voo r de tram en metro ook met en ov kaart als je daar maar een keer gebruik van wenst te maken. Een tegoed op je kaart zetten en dan wordt het tegoed afgeschreven.

    Antwoord
    • Dasja

     Hoi John,
     Als je maar 1 keer van de metro of tram gebruik wilt maken kun je het beste een los kaartje kopen op het station zelf. De prijs is afhankelijk van het aantal zones dat je reist. Ga je vaker gebruik maken van de metro dan is het wel snel voordelig om bijvoorbeeld de Andante Tour Ticket te kopen. Je reist met deze kaart dan 24 uur voor €7,-. Veel plezier in Porto.

     Antwoord
  • Willem Visser

   We willen deze zomer in de trein onze fiets meenemen. Is dat mogelijk? Van Lissabon naar Lagos of in de buurt

   Antwoord
   • Lars

    Dat is zeker mogelijk, maar afhankelijk van het type trein dat je neemt gelden er (mogelijk) andere regels. Op deze pagina van het CP vind je per trein type de regels en richtlijnen in het Engels. In de meeste trajecten is het meenemen van een fiets gratis. Wel moet er tijdens het (online) aanschaffen van het ticket worden aangegeven dat er een fiets wordt meegenomen. Elke wagon heeft twee aangewezen plaatsen om fietsen te plaatsen. Let er ook op dat je een kaartje koopt voor een specifieke tijd en je een stoelnummer krijgt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *