Met een camper door Portugal

Op het gemakje de mooiste plekken bezoeken en overnachten in alle rust

Portugal is een populaire bestemming onder camperaars, en dat is niet zonder reden. Het is goedkoop, de mensen zijn aardig, er is genoeg te doen en ohja, het is er meestal lekker weer. Portugal, en dan vooral de Algarve, is een ideale overwinterbestemming. Met een breed aanbod aan camperplaatsen is er voor iedereen een geschikt plekje te vinden. Om voor lange tijd te genieten van de zon of juist om te hoppen van plek naar plek. Op deze pagina gaan we in op tips om Portugal met de camper te verkennen en de verschillende camperplekken. De voor de hand liggende campings laten we hier links liggen, die zijn besproken op de kamperen in Portugal pagina.

Wild kamperen

Wat Portugal tot een ideaal camperland maakt is dat er vrijwel overal overnacht mag worden. Van gewone parkeerplaatsen tot plekjes tussen de bossen langs achteraf weggetjes. En het mooie is, die zijn er veel. Zowel langs de kust als de binnenlandse meren (ofwel Barragem in het Portugees). Dit is, op betaalde parkeerplaatsen na, allemaal gratis. Voorzieningen zijn er dan echter bijna nooit. Maar gelukkig is er nog een groot aanbod officiële camperplaatsen.

Let op: er zijn toch plekken waar niet overnacht mag worden met de camper. Bijvoorbeeld Nationale Parken. Het opmerkelijke is, het staat niet aangegeven en je moet dus zelf doorhebben dat je in een nationaal park bent. Zo zijn wij één keer (zonder boete) weggestuurd. De vuistregel is, dat als er een parkeerplaatsbord staat je er ook mag overnachten.

Camperplaatsen

Portugal kent camperplaatsen in alle vormen en soorten, van massale plekken waar wel een camper of 100 staat (je moet er van houden) tot plekjes waar niet meer dan vijf campers kunnen staan. De prijzen verschillen enorm, sommige dorpjes bieden gratis plekken aan, andere vragen een kleine vergoeding. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de commerciële plaatsen, beginnend van ongeveer €5,- tot €15,- per dag. Sommige bieden zelfs een reeks aan activiteiten en de mogelijkheid om voor een paar euro een auto te lenen om boodschappen te kunnen doen. Op andere camperplaatsen wordt er voornamelijk genoten van de natuur of de zon.

Tip: goed zoeken en af en toe op de gok een bordje volgen kan goed uitpakken. Zo hebben wij een paar keer op plekken gestaan waar alle voorzieningen gratis waren, of maar een (paar) euro kost. En dat dan inclusief elektriciteit en een schitterend uitzicht.

Rijden en parkeren

Het wegdek in Portugal laat soms te wensen over, er zijn meer kuilen dan dat er vlakken stukken zijn. Maar over het algemeen zijn de hoofdwegen goed begaanbaar. De tolwegen zijn wel van de kwaliteit die wij gewend zijn, meer over tol- en autorijden is hier te lezen.

Het is niet aan te raden om zo maar elk dorp tot in het centrum binnen te rijden aangezien sommige straatjes wel erg smal worden, met balkons op een metertje of drie hoog. Parkeren is buiten het centrum vaak geen probleem en nog gratis ook. Zelfs in de grote steden is het geen probleem om een gratis plek op loopafstand van bezienswaardigheden te vinden al is het soms handiger om even de bus, tram of taxi te pakken. Ook die zijn in Portugal namelijk helemaal niet duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *