Oud en nieuw in Lissabon

Als vleermuizen verkennen we Lissabon in het donker

Geschreven door: Dasja

Het vieren van oud en nieuw in een ander land geeft een unieke kijk in de cultuur. Zo komt in Lissabon de uitbundigheid van de Portugezen naar boven. Maar tegelijkertijd wordt er vastgehouden aan tradities. Net zoals in Nederland zijn er verschillende manieren om oud en nieuw te vieren in Lissabon. Aan het strand, in de haven, boven op het fort, in één van de vele clubs of zoals wij doen; op het grootse plein van Portugal.

Lissabon verkennen, op zoek naar de oud en nieuw locatie

Lissabon kent verschillende openbare locaties waar gezamenlijk oud en nieuw gevierd wordt. Aangezien de stad voor ons nog onbekend is, besluiten we op 30 december alvast op onderzoek uit te gaan om zo een beslissing te maken voor onze ultieme oud en nieuw locatie.

Hoewel er enkele opties zijn om de camper gratis te parkeren langs een drukke weg besluiten we op de stadscamping te gaan staan. Redelijk duur (€35,- voor drie personen per nacht) maar dan zijn er wel faciliteiten. Met de bus is het bijna een uur naar het centrum. Na het uitstappen staan we direct bij de eerste locatie: Praca do Comércio, het grootste plein van Portugal. Het podium voor oudejaarsavond wordt opgebouwd. Met de geplande vuurwerkshow op het water en de Arca da Rua Augusta op de achtergrond een schitterende plek.

Onverwachts een lange nacht

Dwalend door de straten en steegjes komt ineens het fort naar voren. Gelegen op een heuvel overkijkt het de stad. Op het internet is te lezen dat het fort tijdens oud en nieuw open is om de vuurwerkshow te aanschouwen. Maar wij willen dichterbij de actie staan. Het wordt al laat en de honger neemt toe, via een blog weten we van het bestaan af van Time Out een foodcourt met wereldse keukens op één plek. Dasja en ons bezoek zijn er van overtuigd dat het gesloten is maar de vastberadenheid van Lars zorgt ervoor dat we onze buik vol eten aan pizza, sushi, hamburgers, macarons en taart.
Als blijkt dat er op nog geen minuut lopen een couchsurf meet-up is hebben we een avondplanning. Van enkele locals leren we direct meer over Lissabon en oud en nieuw. En er komen nieuwe opties bij, een couchsurf diner (€18,- p.p.) en daarna oud en nieuw vieren in een club (€30,- p.p.). Het plein blijft toch onze favoriet. Met 200.000 man buiten staan is al een hele belevenis.

Tip: Voor de Portugezen is oud en nieuw een echte feestdag, zelfs in Lissabon blijven veel restaurants en kleinere (snack)bars 31 december en 1 januari gesloten. Bij de tentjes die wel open zijn is het druk en moet je van tevoren reserveren.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De details van het Pena Palace
  anemptytextlline
 • portugal cultuur
  Monument voor ontdekkingsreizigers in Lissabon
  anemptytextlline
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Ponte 24 abril - Lissabon
  anemptytextlline