Oud en nieuw in Lissabon

Als vleermuizen verkennen we Lissabon in het donker

Geschreven door: Dasja

Het vieren van oud en nieuw in een ander land geeft een unieke kijk in de cultuur. Zo komt in Lissabon de uitbundigheid van de Portugezen naar boven. Maar tegelijkertijd wordt er vastgehouden aan tradities. Net zoals in Nederland zijn er verschillende manieren om oud en nieuw te vieren in Lissabon. Aan het strand, in de haven, boven op het fort, in één van de vele clubs of zoals wij doen; op het grootse plein van Portugal.

Lissabon verkennen, op zoek naar de oud en nieuw locatie

Lissabon kent verschillende openbare locaties waar gezamenlijk oud en nieuw gevierd wordt. Aangezien de stad voor ons nog onbekend is, besluiten we op 30 december alvast op onderzoek uit te gaan om zo een beslissing te maken voor onze ultieme oud en nieuw locatie.

Hoewel er enkele opties zijn om de camper gratis te parkeren langs een drukke weg besluiten we op de stadscamping te gaan staan. Redelijk duur (€35,- voor drie personen per nacht) maar dan zijn er wel faciliteiten. Met de bus is het bijna een uur naar het centrum. Na het uitstappen staan we direct bij de eerste locatie: Praca do Comércio, het grootste plein van Portugal. Het podium voor oudejaarsavond wordt opgebouwd. Met de geplande vuurwerkshow op het water en de Arca da Rua Augusta op de achtergrond een schitterende plek.

Onverwachts een lange nacht

Dwalend door de straten en steegjes komt ineens het fort naar voren. Gelegen op een heuvel overkijkt het de stad. Op het internet is te lezen dat het fort tijdens oud en nieuw open is om de vuurwerkshow te aanschouwen. Maar wij willen dichterbij de actie staan. Het wordt al laat en de honger neemt toe, via een blog weten we van het bestaan af van Time Out een foodcourt met wereldse keukens op één plek. Dasja en ons bezoek zijn er van overtuigd dat het gesloten is maar de vastberadenheid van Lars zorgt ervoor dat we onze buik vol eten aan pizza, sushi, hamburgers, macarons en taart.
Als blijkt dat er op nog geen minuut lopen een couchsurf meet-up is hebben we een avondplanning. Van enkele locals leren we direct meer over Lissabon en oud en nieuw. En er komen nieuwe opties bij, een couchsurf diner (€18,- p.p.) en daarna oud en nieuw vieren in een club (€30,- p.p.). Het plein blijft toch onze favoriet. Met 200.000 man buiten staan is al een hele belevenis.

Tip: Voor de Portugezen is oud en nieuw een echte feestdag, zelfs in Lissabon blijven veel restaurants en kleinere (snack)bars 31 december en 1 januari gesloten. Bij de tentjes die wel open zijn is het druk en moet je van tevoren reserveren.

Lees hieronder verder!
 • De details van het Pena Palace
  anemptytextlline
 • portugal cultuur
  Monument voor ontdekkingsreizigers in Lissabon
  anemptytextlline
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Ponte 24 abril - Lissabon
  anemptytextlline
 • Uitzicht langs het Pena Palace
  anemptytextlline
 • Torre de Belem
  anemptytextlline
 • Cabo da Roca het meest westelijke punt van het Europese vasteland
  anemptytextlline
 • Pena Palace door de bomen
  anemptytextlline
 • Vette tegels op de gevel
  anemptytextlline
 • Het Pena Palace mag je niet missen
  anemptytextlline
 • De vuurtoren op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Het Pena Palace in Sintra
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Oudejaarsdag

Oudejaarsdag worden we brak wakker na een avond stappen in het studentengebied Bairro Alto. Heel fijn om een douche in de buurt te hebben op de stadscamping. Het is begin middag als de bus ons weer naar het centrum brengt. Eerst staan er nog enkele bezienswaardigheden op het programma voordat we een plekje opeisen op het Praca do Comércio. Te beginnen bij Mosteiro dos Jerónimos, een oud klooster met een indrukwekkende kerk. Het klooster doet dienst als museum dat we links laten liggen. Vervolgens is het de rivier stroomopwaarts volgen tot uiteindelijk het plein tevoorschijn komt. Maar voor het zo ver is nog langs Torre de Belém, Padrão dos Descombrimentos en het hippe havengebied met restaurants en clubs.

Oud en nieuw op het Praca do Comércio

Rond negen uur is het aardig druk op het Praca do Comércio. Live muziek begint helaas pas tegen half elf. Best gek gezien de hoeveelheid mensen. Een Portugese band komt op, oude rotten. De eerste paar nummers zijn vrolijk en de heupen beginnen los te komen. Dan kakt het in en laat de band zich misschien het beste vergelijken met Marco Borsato. Alle oude Portugezen om ons heen zingen elk liedje mee, het heeft wel wat maar het is nog niet zoals we verwacht hadden. De band speelt tot bijna twaalf uur. Mensen worden onrustig, het eerste vuurwerk gaat al de lucht in en een scherm begint af te tellen. Iedereen ontkurkt zijn champagne en de vuurwerkshow barst los. Een kwartier lang wordt er waanzinnig vuurwerk de lucht ingeschoten. Het plein loopt wat leeg, zou dit het zijn? Gelukkig wordt er druk gebouwd op het podium en rond half één staat een nieuwe band klaar: Richie Campbell & the 911 Band. Up tempo reggae beats tot half drie! Het plein transformeert bij het eerste nummer direct van een tam publiek in een springende menigte. Die Portugezen kunnen wel een feestje bouwen!

Tip: Het is niet ongebruikelijk om je eigen drank en champagne mee te nemen. Ideaal voor ons Nederlanders, lekker goedkoop. Van jong tot oud loopt met zijn eigen fles te toosten met anderen die zo slim zijn een fles mee te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram