Reisroute door Zuid-Portugal

Ontdek in twee of meer weken dit gevarieerde gebied

Home » Europa » Reizen in Portugal » Reisroutes Portugal » Reisroute door Zuid-Portugal

Zuid-Portugal is zoveel meer dan de Algarve. Dus heb je iets meer tijd, een week of twee is al voldoende, ga dan een stap verder dan onze reisroute voor de Algarve. Verken het zuiden van Portugal inclusief Lissabon en de wondere wereld van Sintra. De route volgt nagenoeg de gehele kustlijn van Zuid-Portugal maar duikt ook het binnenland in om je kennis te laten maken met de magische heuvellandschappen van de Algarve en Alentejo. Ja, als je deze route volgt krijg je een goed beeld van hoe het leven eraan toe gaat in het zuiden van Portugal en uiteraard voert hij je langs de mooiste plekjes. We hebben de route laten beginnen in Lissabon, maar hij kan net zo makkelijk in Faro starten. Het is aan jou of je eerst de kust doet, of eerst het binnenland verkent.

Opmerking: Langs de hele route zijn een tal van campings, hotels en B&B’s te vinden. Deze reisroute is prima af te leggen met een huurauto of camper maar ook met een eigen camper.

 • De oude tempel van Evora
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • Het Pena Palace mag je niet missen
  anemptytextlline
 • De vuurtoren op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Monument voor ontdekkingsreizigers in Lissabon
  anemptytextlline
 • De typische kustlkijn van de Algarve
  anemptytextlline
 • Vervallen mijn bij Mina de São Domingos
  anemptytextlline
 • Glooiende landschappen zo ver je kijkt
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Uitzicht over Beiras
  anemptytextlline
 • Covão dos Conchos op een koude dag
  anemptytextlline
 • Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Iconische brug van Porto
  anemptytextlline
 • Verkoeling zoeken in de bergen
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reisroute langs de hoogtepunten van de Zuid-Portugal

Aangekomen op Lissabon zijn er natuurlijk eerst alle hoogtepunten in de stad. Afhankelijk van je voorliefde voor musea en/of shoppen is het slim hier een paar dagen voor te reserveren. Vanuit Lissabon is een dagtripje naar Sintra makkelijk gemaakt en bezoek je ook Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. In Sintra kunnen we het Pena Palace sterk aanraden.

Via de kust naar de Algarve

Na een paar dagen te zijn ondergedompeld in de rijke cultuur en historie van Portugal is het tijd om te genieten van de schitterende kustlijn. Te beginnen bij Setúbal, dat wordt omringd door natuur en heerlijke stranden. Vanaf Setúbal adviseren we je om de kustweg te volgen en de E1 te laten voor wat hij is. Al vrij snel, net onder Sines, begint hier het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Een nationaal park wat bijna de complete westkust van Alentejo en de gehele westkust van de Algarve bestrijkt. Enkele van de hoogtepunten zijn Aljezur met Praia da Amoreira, Praia Da Bordeira, Sagres en dan vooral Cabo de São Vicente.

De stranden van de Algarve

Hoewel we al een tijdje in de Algarve zitten, begint het echte werk wat gruwelijke stranden nu pas. De eerste is nog wat voorzichtig, net buiten de stad Portimão; Praia dos Três Irmãos. Dan kun je ervoor kiezen een uitstapje naar Silves te maken, met zijn leuke winkelstraatjes is het hier goed souvenirs shoppen. Denk bijvoorbeeld aan unieke producten van kurk en leer. Daarna is het echt los wat stranden betreft met Praia da Marinha en Praia de Albaneira, ontdek ook de verscholen strandjes rondom deze twee knallers. Uiteindelijk gaat de route door tot Faro, waar het Parque Natural da Ria Formosa een bezoek waard is voor een heerlijke wandeling. Wij slaan Albufeira om zijn massatoerisme over, uiteraard kan je de stad zelf opnemen in jouw reisroute.

Tijd voor het binnenland van Zuid-Portugal

Na Faro is het genoeg geweest met de kust. Het is tijd voor het unieke binnenland van Zuid-Portugal. Tijd voor glooiende heuvels en heerlijke landschappen. Vanaf Faro gaat de N2 naar het noorden, een gruwelijke roadtrip weg die je kunt volgen tot Almodôvar om dan af te steken naar het westen richting Mértola. Mértola is een kleinschalig stadje met een leuk stadcentrum waar je met een paar uur doorheen loopt. De stad wordt omringd door ooievaars, zo ook de weg naar Mina de São Domingos. Dit oude mijndorp toont op een hele rauwe manier hoe hier vroeger gewerkt en geleefd werd. Voor wandelliefhebbers, er vertrekken hier enkele mooie wandelroutes.

Na je ogen uit te hebben gekeken bij de verlaten mijn van Mina de São Domingos wordt het rustig aan tijd om weer richting Lissabon te gaan. Maar niet voordat er een bezoek is gebracht aan de studentenstad Évora. Hier heerst een ontspannen en relaxte sfeer en aan één dag heb je zeker genoeg.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

2 Reacties

 1. Fons

  Hallo reisfanaten, wij zijn van plan met onze buscamper naar Portugal te gaan in Juni/Juli?augustus ( is de bedoeling)
  Ik ben 82J en mijn grootste probleem is Parijs,wat is de optie Parijs mijden .? Hulp mogelijk betreffende routes ? ook in Portugal , en eventueel Tips ? uiteraard tegen vergoeding.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *