Reisroute van Porto naar Lissabon

Een reisroute tussen de grootste steden van Portugal

De twee grootse steden van Portugal zijn totaal verschillend, het landschap er tussenin misschien nog wel meer. Gevuld met historie is dit een goed stukje Portugal om helemaal op te gaan in de Portugese cultuur en te duiken in de rijke historie die het land heeft. Van ongekende Romeinse opgravingen tot Moorse kastelen. Daarmee pak je gelijk de historie die gelinkt is aan de vele ontdekkingsreizigers die Portugal rijk was mee. Maar ook zit deze reisroute bomvol met uitgestrekte stranden en surfmogelijkheden. Tel daar het lekkere klimaat bij op en het is compleet. Ja, de 300 kilometers tussen Porto en Lissabon zijn verrassend mooi.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Uitzicht langs het Pena Palace
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Pitoresk straatje in Elvas
  anemptytextlline
 • Pitoresk Lindoso samengevat
  anemptytextlline
 • Het is druk in Baleal:Peniche
  anemptytextlline
 • Dit is waarom Peneda-Geres zo mooi is
  anemptytextlline
 • Studentenstad Coimbra
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Alentejo staat in bloei
  anemptytextlline
 • Deze wegen schreeuwen ROADTRIP
  anemptytextlline
 • De kerk van Coimbra
  anemptytextlline
 • Sagres het einde van de wereld?
  anemptytextlline
 • Kom je er nog uit vriend?
  anemptytextlline
 • Mertola van een afstand
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Reisroute langs de hoogtepunten tussen Porto en Lissabon

Hoewel we de route hier beschrijven vanuit Porto naar Lissabon, is de route ook prima in omgekeerde richting af te leggen. Zit je op een budget, overweeg dan om de route af te leggen met het openbaar vervoer. Het is even uitzoeken hoe je bij alle hoogtepunten komt, maar onmogelijk is het niet. De meeste zijn zelfs vrij goed bereikbaar met de trein en bus. Een andere optie is natuurlijk om een auto te huren.

Genieten in Porto

Het programma start met genieten in Porto. De stad is niet supergroot en relatief snel heb je het gevoel dat je de weg kent. Je hoeft niet moeilijk te doen met metro's om alle hoogtepunten af te vinken, alles kan lekker met de benenwagen. En met de bus sta je zo aan het strand. Wil je een tafeltje in een restaurant, dan is het bij de betere zaken slim om te reserveren. Met een paar dagen heb je Porto wel ontdekt en is het tijd om af te zakken naar Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd.

Tolwegen: Leg je de route af per auto of camper? Let dan op met de tolwegen van Portugal. Enkele tolwegen op deze route hebben geen tolpoortjes maar maken gebruik van elektronische tol.

De kust rondom Aveiro

Aveiro is een ontspannen en fotogeniek (toeristisch) stadje. Wanneer de lucht straalblauw is, komen de grachten echt goed tot hun recht. De gekleurde huisjes maken het plaatje compleet. Maar blijf niet alleen in Aveiro hangen, op nog geen tien kilometer afstand sta je aan de Atlantische Oceaan. Hoewel het een langgerekt strand is, zonder veel genot voor het oog, maak je hier heerlijke strandwandelingen met ruig weer of kan je chillen in de zon. Maar ook deze dorpjes hebben de Portugese charme, blijf er gerust een dag hangen als je een echte strandliefhebber bent, want hierna neemt de route je mee het binnenland in.

De geschiedenislessen rondom Coimbra

Na te hebben geluierd, of uit te hebben gewaaid aan het strand biedt Coimbra de ideale mogelijkheid om te duiken in de historie van Portugal. Deze studentenstad huisvest één van de oudste universiteiten van Europa en de studentensfeer lijkt hier al die jaren al te hangen. Heerlijk. Op de heuvel dwaal je lekker rond door de kleine straatjes om de universiteit op de top te bereiken. Onderweg kom je kleine barretjes en studentenkotten tegen. Na deze oude Portugese hoofdstad is het tijd om een andere periode van Portugal te leren kennen. De Romeinen hebben ook hier hun sporen achter gelaten, en je vindt net buiten Coimbra één van de vetste Romeinse opgravingen; Conimbriga. De mozaïekvloeren die je hier ziet zijn ongekend.

Route uitbreiden: Heb je meer tijd ga dan nog verder het binnenland van Portugal in. De hoogste berg, de Torre, is een ideale road trip bestemming. Maar het gebied eromheen nodigt ook uit om ontdekt te worden.

Op naar de kust

Voordat de kust wordt bereikt voert de route langs Fátima (en eventueel Tomar). Je kunt ervoor kiezen om de steden te bezoeken of door te gassen naar de oceaan. Want de kust roept! Peniche komt dan ook precies op het juiste moment. Dit gekke schiereiland, met een gezellig stadje, wordt omringd door schitterend langgerekte stranden, af en toe opgebroken door rotspartijen. En voor de liefhebbers, Peniche is een perfecte surflocatie! Verken ook zeker het schiereiland en niet alleen het stadje. De punt laat je voor even denken dat je op de maan rondloopt. Heb je een paar dagen in Peniche breng dan ook een bezoekje aan Foz do Arelho. Na weer de nodige portie strand, is Óbidos een interessante stop. Dit kleine ommuurde stadje laat je verwondert kijken naar de betegelde stadsmuur. De ronde over de stadsmuur, een wandeling van ongeveer één uur, maakt het bezoek af.

Het beste voor het laatst

Na Óbidos wordt het tijd om verder af te zakken richting Lissabon, maar niet voordat je eerst de sprookjeswereld bent ingestapt van Sintra. Dit unieke gebied, met een tal van paleizen en kastelen is een bijzondere verzameling van gebouwen uit verschillende tijdperken. Het Pena Palace was ons hoogtepunt, dit is wat ons betreft een must do. Na je te hebben verwonderd aan de paleizen en de mooi aangelegde parken daaromheen, ben je niet ver van een plek om af te strepen van je Europa-reislijst; Cabo da Roca. Dit is het meest westelijke deel van het Europese vasteland.

De route komt tot zijn einde en we sluiten af met een knaller, Lissabon! Lissabon is een stuk groter dan Porto, en je zult hier vaker een taxi willen pakken of zo een typisch geel trammetje. Trek een paar dagen uit om Lissabon te ontdekken, helemaal als je een liefhebber bent van musea en/of shoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram