Wildkamperen in Portugal

Met je camper op de mooiste plekken van Portugal overnachten

Home » Europa » Reizen in Portugal » Praktische informatie Portugal » Wildkamperen in Portugal

Hoewel wildkamperen in een tent officieel verboden is, mag je met de camper praktisch overal staan. Er zijn uiteraard een paar uitzonderingen maar die nemen we graag voor lief, Portugal is een heerlijke plek voor wildkampeerders. In de bijna zeven maanden die we in Portugal doorbrachten stonden we maar een paar keer op een betaalde camperplek. De rest van de tijd genoten we zonder te betalen van de schitterende Portugese landschappen. Soms zelfs inclusief gratis stroom. Ja wildkamperen in Portugal is fijn.

Belangrijke opmerking: Vooral in de Algarve gelden er andere regels. Overnachten in de buurt van de kust wordt tegengegaan, ze zijn sinds kort aan het dreigen met boetes tussen de €150,- tot €200,- in het laagseizoen en €250,- tot €2500,- in het hoogseizoen. Niet grappig!


Het is ons recent overkomen dat de politie ons in de Algarve heeft weggestuurd. We stonden wild te kamperen bij Praia da Marinha, een populaire spot, vooral in het hoogseizoen. Nadat alle gegevens waren genoteerd moesten we een formulier ondertekenen. Een paar weken later ontvingen we in Nederland een aangetekende brief met daar dezelfde waarschuwingsbrief in als dat we van de politie meekregen. We hebben gelukkig geen boete ontvangen, we mochten zelfs nog een nachtje blijven, maar we staan nu helaas wel in het systeem.

 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ontdek je plekje

Het overgrote deel van Portugal is een "ontdek je plekje". Het is even zoeken, maar als je dan iets vindt is het schitterend. En de lokale bevolking? Die boeit het niet zo gek veel als je ergens tussen een paar bosjes staat met de camper. Zolang je maar niet op hun land staat of het vies achterlaat. Zo is het door heel Portugal, we hebben op fantastische plekken in de Algarve gestaan en langs één van de mooiste stranden van Portugal. In Alentejo vonden we gratis camperplekken inclusief stroom en heerlijke vergezichten. Zelfs in de wereldstad Lissabon hebben we gratis de nacht doorgebracht, in de wijk Belém, op loopafstand van de toren.

Het mooiste: Portugal heeft heel veel openbare wc’s en warme douches, ideaal na een paar dagen wildkamperen. Zin in een natuurlijk bad? Volg de Barragem bordjes. Je komt uit bij mooie meren waar je lekker kan zwemmen en de nacht kan doorbrengen.

De uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen wat wildkamperen in Portugal betreft, zo mag je NIET overnachten in nationale parken of beschermde natuurgebieden. Maar nu komt het "probleem", het wordt niet altijd duidelijk aangegeven of je in een nationaal park of natuurgebied bent. Geen groot bord parque nacional of ook maar een klein bord waar je deze informatie achterhaalt. Niet eens een verboden te overnachten bordje. Nu vraag je je af, maar hoe weet ik dan of ik er wel of niet mag overnachten? Dat is lastig, wij zijn één keer weggestuurd door de politie. Gewoon op een vriendelijke manier trouwens. Ze gaven aan dat je bij een P-bord altijd goed zit.

Wat als je het toch doet: De politie controleert nationale parken of beschermde natuurgebieden regelmatig op wildkampeerders. Zolang ze niet het idee hebben dat je bewust de regels overtreed, word je vriendelijk verzocht te vertrekken. In sommige situaties hebben we zelfs gehoord dat je de nacht nog mag blijven staan. In ons geval wilden ze de gegevens van de auto zien, om die te noteren. Dit alles om in de gaten te houden of we niet vaker de fout in zouden gaan. Tot nu toe geen boetes ontvangen.

Een P-bord is altijd raak

In Portugal is het geen enkel probleem om de nacht door te brengen op parkeerplaatsen. Zodra er een blauw P-bord staat, mag er overnacht worden. Dat geldt dus ook voor parkeerplaatsen langs het strand, in de bossen, bergen of in de stad. Pas als er staat dat het verboden is om te overnachten mag er niet gekampeerd worden. En dan denk je misschien, een parkeerplaats is zo wildkamperen toch niet? Maar Portugal kent een paar gruwelijk afgelegen parkeerplaatsen waar nagenoeg niemand komt, voor ons de ideale plek om de nacht door te brengen!

Tip: Sta je op een parkeerplaats hou er dan rekening mee dat je niet te veel kampeergedrag vertoont. Denk hierbij aan het uitdraaien van de luifel, stoeltjes en tafel buiten etc. We zien het wel gebeuren, ook door de Portugezen zelf. Dus een echt probleem is het niet.

Zelf reizen in Portugal?

Ben je enthousiast geworden over Portugal en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

4 Reacties

 1. Avatar

  Heb je tips voor een mooi kampterrein voor onze camper in de Algarve wat niet zo massaal is? Het liefst aan zee.. met een vuurplek zou het nog meer af maken 😉

  Antwoord
  • Dasja

   He Doortje,

   De Algarve is over het algemeen wel wat druk aan de kustlijn. Heb je de apps Campercontact en Park4Night al ontdekt? Daar staan ook veel ‘wild’ plekken in om te overnachten, met reviews en foto’s. Ik denk dat je daar sowieso een aantal toffe plekken op gaat vinden! Gaan jullie met een camper? Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om ergens te overnachten. Enjoy Portugal 🙂

   Antwoord
 2. Avatar

  Hoi! Wat een leuke blog!
  Wij vragen ons af waar de warme douches zijn waar je over schrijft. Openbare toiletten zien we vaak, maar openbare douches?
  Groet Rob en Colette

  Antwoord
  • Lars

   Ha Rob en Colette,
   De openbare douches zitten (op de koude stranddouches na) meestal in het binnenland. De mooiste (ofja, meest authentieke) die we zijn tegengekomen was in Mina Sao de Domingos in het binnenland van Alentejo (bijna tegen de Spaanse grens aan). Het gebied daar is trouwens niet alleen interessant voor de openbare douche 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *