Wildkamperen in Portugal?

Nieuwe wetgeving voor campers

Wildkamperen in een tent, caravan of camper is officieel al lange tijd verboden. Toch werd wildkamperen met de camper gedoogd in Portugal. Helaas is daar nu een einde aangekomen. Daarom dat we deze pagina hebben bijgewerkt met de laatste regelgeving en legale alternatieven om nog steeds op waanzinnig mooie plekken te kunnen overnachten met de camper.

De regelgeving

Wildkamperen met een camper is weer toegestaan (begin 2021 werd dit kort helemaal verboden), maar met uitzonderingen. Volgens de wijzigingen in de Portugese verkeerswetsartikelen 48 en 50-A (goedgekeurd in juli 2021), zijn overnachtingen in campers goedgekeurd voor een maximale periode van 48 uur in een specifieke gemeente (concelho). En dan nog mag dit niet zo maar op elke plek...

Wildkamperen is officieel verboden op gronden die behoren tot het Natura 2000-netwerk, beschermde natuurgebieden, gebieden die onder de kustontwikkelingsplannen vallen en nationale parken. Doe je dit toch dan riskeer je een boete tussen de €120,- en €600,-

Belangrijke opmerking: Aan de kust, vooral in de Algarve, de zuidwestkust en een deel van Alentejo wordt al lange tijd strenger opgetreden tegen wildkampeerders. Ook wij zijn de afgelopen jaren weleens ergens weggestuurd en hebben waarschuwingsbrieven thuis in Nederland binnengekregen. Dat was in 2017, eind 2020 hebben we de GNR (politie) veel vanlifers en camperaars zien bekeuren op wildkampeerplekken. Daarnaast zijn een groep lokale Portugezen in de buurt van Sagres en Vila do Bispo klaar met de groten getale wildkampeerders.

Oké, wildkamperen is veel lastiger en nu? Ten eerste niet getreurd want Portugal kent veel officiële camper parkeerplaatsen. Vaak gesitueerd op mooie plekken voor een betaalbare prijs. Er zijn zelfs camperplaatsen die gratis zijn. Uiteraard zijn er ook voldoende campings het hele jaar open, helemaal in het laagseizoen vallen de prijzen mee.

Ontdek je plekje

Nog steeds is Portugal een fantastisch land voor ‘ontdek je plekje’. In het binnenland zijn vele ‘Barragems’ (meren) waar je aan het water kunt parkeren en makkelijk een dag spendeert. Of ontdek een nationaal park en maak een (uitdagende) dag wandeling. Met een kleine voorbereiding via de apps Campercontact of Park4night vind je makkelijk en snel in de buurt van waar je bent een legale overnachtingsplek.
Aan de stranden parkeren is tegenwoordig lastiger geworden vooral in de Algarve en Alentejo. Gemeentes hebben veel inrijverbodsborden en parkeerverbodsborden voor campers geplaatst. Er zijn plekken waar je overdag wel mag parkeren tussen bepaalde tijden. Vaak is er wat verder van het strand af wel een optie om je camper te parkeren. Ook aan de kust zijn campings en camperplaatsen te vinden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline