Wildkamperen in Portugal?

Nieuwe wetgeving voor campers

Wildkamperen in een tent, caravan of camper is officieel al lange tijd verboden. Toch werd wildkamperen met de camper gedoogd in Portugal. Helaas is daar nu een einde aangekomen. Daarom dat we deze pagina hebben bijgewerkt met de laatste regelgeving en legale alternatieven om nog steeds op waanzinnig mooie plekken te kunnen overnachten met de camper.

De regelgeving

Wildkamperen met een camper is weer toegestaan (begin 2021 werd dit kort helemaal verboden), maar met uitzonderingen. Volgens de wijzigingen in de Portugese verkeerswetsartikelen 48 en 50-A (goedgekeurd in juli 2021), zijn overnachtingen in campers goedgekeurd voor een maximale periode van 48 uur. Maar dit mag niet op elke plek...

Wildkamperen is officieel verboden op gronden die behoren tot het Natura 2000-netwerk, beschermde natuurgebieden, gebieden die onder de kustontwikkelingsplannen vallen en nationale parken. Doe je dit toch dan riskeer je een boete tussen de €120,- en €600,-

Belangrijke opmerking: Aan de kust, vooral in de Algarve, de zuidwestkust en een deel van Alentejo wordt al lange tijd strenger opgetreden tegen wildkampeerders. Ook wij zijn de afgelopen jaren weleens ergens weggestuurd en hebben waarschuwingsbrieven thuis in Nederland binnengekregen. Dat was in 2017, eind 2020 hebben we de GNR (politie) veel vanlifers en camperaars zien bekeuren op wildkampeerplekken. Daarnaast zijn een groep lokale Portugezen in de buurt van Sagres en Vila do Bispo klaar met de groten getale wildkampeerders.

Oké, wildkamperen is veel lastiger en nu? Ten eerste niet getreurd want Portugal kent veel officiële camper parkeerplaatsen. Vaak gesitueerd op mooie plekken voor een betaalbare prijs. Er zijn zelfs camperplaatsen die gratis zijn. Uiteraard zijn er ook voldoende campings het hele jaar open, helemaal in het laagseizoen vallen de prijzen mee.

Ontdek je plekje

Nog steeds is Portugal een fantastisch land voor ‘ontdek je plekje’. In het binnenland zijn vele ‘Barragems’ (meren) waar je aan het water kunt parkeren en makkelijk een dag spendeert. Of ontdek een nationaal park en maak een (uitdagende) dag wandeling. Met een kleine voorbereiding via de apps Campercontact of Park4night vind je makkelijk en snel in de buurt van waar je bent een legale overnachtingsplek.
Aan de stranden parkeren is tegenwoordig lastiger geworden vooral in de Algarve en Alentejo. Gemeentes hebben veel inrijverbodsborden en parkeerverbodsborden voor campers geplaatst. Er zijn plekken waar je overdag wel mag parkeren tussen bepaalde tijden. Vaak is er wat verder van het strand af wel een optie om je camper te parkeren. Ook aan de kust zijn campings en camperplaatsen te vinden.

Lees hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Camperplaatsen & campings

Zoals bovenaan de pagina beschreven, Portugal is goed voorzien in camperplaatsen en campings. Met een klein beetje speurwerk op internet of via de eerder benoemde apps vind je schitterende plekken waar je gratis of tegen een klein bedrag kunt overnachten. Daarnaast hebben een heel aantal dorpen en steden speciale parkeerplaatsen ingericht voor campers inclusief voorzieningen om water te vullen en de wc of vuilwatertank te legen.
Campings zijn vaak het hele jaar open en nog betaalbaar ook. Zo is er voldoende aanbod van campings waar je onder de €15,- per nacht betaald voor de camper, twee personen, elektriciteit en een hond. Reis je alleen dan is het nog goedkoper. En eerlijk gezegd een heel aantal campings zijn op goede locaties gelegen, denk aan een wijds uitzicht over een vallei, midden in een bos van een nationaal park of op loopafstand vanaf het strand.

Een aantal voorbeelden;

 • Pereiro, Alcoutim - gratis camperplaats - sanizuil aanwezig bruikbaar tegen betaling.
 • Praia do Cabedelo, Viana do Castelo - gratis camperplaats - gratis leeg en vul faciliteiten aanwezig.
 • Parque Municipal de Campismo, Peniche - laagseizoen €5,70 incl. stroom - centraal gelegen van alle surfspots, warme douche en wifi.
 • Barril de Alva - gratis camperplaats - gratis leeg en vul faciliteiten, stroom tegen betaling (€3,50).
 • Camping Lamas de Mouro, Peneda-Geres nationaal park - camping voelt aan als wildkamperen, €16,- per nacht twee personen hoogseizoen.

De handhaving

Hoe de periode van 48 uur wordt gehandhaafd dat weten we niet. Dit is onze ervaring van de afgelopen jaren; zolang ze niet het idee hebben dat je bewust de regels overtreedt word je vriendelijk verzocht te vertrekken. In sommige situaties hebben we zelfs gehoord dat je de nacht nog mag blijven staan. In ons geval wilden ze de gegevens van de auto zien, om die te noteren. Dit alles om in de gaten te houden of we niet vaker de fout in zouden gaan. Tot nu toe geen boetes ontvangen. Maar door de nieuwe wetgeving kan dit dus veranderen zoals we eind 2020 in de Algarve al hebben zien gebeuren. Hoe je hier zelf in Portugal mee omgaat dat is natuurlijk aan jou maar wees gewaarschuwd.

16 comments on “Wildkamperen in Portugal?”

 1. Wij verblijven nu in de streek 50 km boven Lissabon waar het camperaars behoorlijk lastig wordt gemaakt. Het is vrijwel onmogelijk om binnen 5 km van het strand te komen; overal verbodsborden voor campers. Op een gegeven moment werden we verwezen naar een camperplaats in Peniche waar er al zo'n 200 stonden. Niet prettig. Maar ja, er rijden tegenwoordig zoveel campers rond, vaak complete woonhuizen dat is totaal doorgeslagen!

  1. He Arie, Thanks voor je update over de situatie rondom Lissabon. We kennen het probleem, vooral dat gebied is erg lastig geworden zelfs om overdag bij een strand te parkeren. Zeker niet prettig... Ondanks dat geniet van Portugal. In het noorden is het nog wel iets makkelijker hoor om langs de kust te parkeren voor een dagje strand of surf 🙂

 2. goedendag,
  heb op 19 mei 2021 een boete binnen gekregen uit Portugal over het staan op een plek waar het (blijkbaar) niet mocht. Datum: 4 juni 2018!!!!!!!. We hebben er niet gekampeerd of zoiets.
  Zit nu maar een bezwaarschrift in elkaar te flansen want het is niet juist wat er op de papieren staat. Boete : 251 euro

  1. Zo dat zijn geen grappen! Op de dag zelf dus niets gezien of aangesproken geweest? Zit er ook echt een acceptgiro o.i.d. bij om de betaling te doen? Wij hebben namelijk wel eens een pak papier binnen gekregen, maar daarin was de strekking vooral "je hebt iets gedaan wat niet mocht, daar kunnen boetes op staan". Toen we het zelf vertaalde leek het alsof er ook echt betaald moest worden. Toen Portugezen vrienden het laten lezen en die moesten vooral lachen, was vooral dreigend en een wijzend vingertje. Daarna nooit meer iets van gehoord. Hopelijk is dat ook hier het geval. Welk district was dit?

 3. Wij hebben in 2018 met veel plezier door portugal gereisd. Slechts 1x zijn onze details genoteerd, is er een foto van onze camper gemaakt en zijn we verzocht te vertrekken. Vandaag, vrijwel exact 3 jaar later, hebben wij alsnog een fikse boete thuis gekregen! We zijn nog niet helemaal zeker wat we daarmee moeten... ik hoop dat jullie deze niet ook alsnog thuis krijgen 😉

  1. Oe dat heeft goed lang geduurd! Wij hebben wel een keer een heel pak papier thuis gekregen, waarin gedreigd werd met een boete. Maar daar bleef het gelukkig bij. Al leek het er op alsof het een boete was. Die kwam na ruim een jaar binnen. Welk district was dit, en zitten er ook daadwerkelijk betaalinstructies bij?

  1. Hallo, dat is gek. Staat er misschien een filter ingesteld waardoor een aantal campings en camperplaatsen niet getoond worden? Vaak als je inzoomt op een bepaald gebied komen er ook steeds meer plekken bij. Wij zien in totaal 156 campings in Portugal. Gebruik je de laatste versie van de app? Mocht het niet lukken kun je altijd binnen de app de helpfunctie raadplegen. Succes en fijne reis!

 4. Hoi! Ik zie al een kleine ´disclamer´ staan over de boetes voor het wildcamperen. Ik heb namelijk gelezen dat onlangs de regels hierover zijn aangepast. Weet jij hier meer van? We willen overwinteren in Portugal, en hebben dus de tijd. We hoeven niet per se naar alle toeristische plekjes. Is er dan nog wel iets mogelijk? Alvast dank en veel plezier op je volgende reis!!

  1. Hai Nadia, toevallig was ik net deze pagina aan het herschrijven en bijwerken met de nieuwste regelgeving toen jouw comment binnenkwam. Het klopt dat de wetgeving vanaf 9 januari 2021 is aangepast. Hierdoor is overnachten in een camper verboden op niet aangewezen camper parkeerplaatsen. Gelukkig zijn er genoeg officiële camperplaatsen (ook gratis) en betaalbare campings in Portugal te vinden. Hopelijk wordt het nog duidelijker wanneer je de pagina hebt gelezen. Laat het vooral weten als je nog vragen hebt. Geniet van jullie avontuur in Portugal!

 5. Hallo!

  Het is me niet duidelijk of je (bijvoorbeeld via campercontact app) de staanplaats om te overnachten moet reserveren op voorhand? ☺️ Of gewoon naartoe gaan en kijken of er plaats is?

  1. Hai,

   In Portugal hebben wij nog nooit een reservering gemaakt voor een camperplaats. Waar het wel handig kan zijn is om in het hoogseizoen een echte camping te reserveren. Maar over het algemeen kun je bij camperplaatsen gewoon aankomen en is er vaak nog plek. Het kan af en toe voorkomen dat het volstaat maar vaak zitten er genoeg andere opties in de buurt. Veel plezier in Portugal 🙂

 6. Heb je tips voor een mooi kampterrein voor onze camper in de Algarve wat niet zo massaal is? Het liefst aan zee.. met een vuurplek zou het nog meer af maken 😉

 7. Hoi! Wat een leuke blog!
  Wij vragen ons af waar de warme douches zijn waar je over schrijft. Openbare toiletten zien we vaak, maar openbare douches?
  Groet Rob en Colette

  1. Ha Rob en Colette,
   De openbare douches zitten (op de koude stranddouches na) meestal in het binnenland. De mooiste (ofja, meest authentieke) die we zijn tegengekomen was in Mina Sao de Domingos in het binnenland van Alentejo (bijna tegen de Spaanse grens aan). Het gebied daar is trouwens niet alleen interessant voor de openbare douche 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram