Wildkamperen in Portugal

Met je camper op de mooiste plekken van Portugal overnachten

Hoewel wildkamperen in een tent officieel verboden is, mag je met de camper praktisch overal staan. Er zijn uiteraard een paar uitzonderingen maar die nemen we graag voor lief, Portugal is een heerlijke plek voor wildkampeerders. In de bijna zeven maanden die we in Portugal doorbrachten stonden we maar een paar keer op een betaalde camperplek. De rest van de tijd genoten we zonder te betalen van de schitterende Portugese landschappen. Soms zelfs inclusief gratis stroom. Ja wildkamperen in Portugal is fijn.

Belangrijke opmerking: Vooral in de Algarve gelden er andere regels. Overnachten in de buurt van de kust wordt tegengegaan, ze zijn sinds kort aan het dreigen met boetes tussen de €150,- tot €200,- in het laagseizoen en €250,- tot €2500,- in het hoogseizoen. Niet grappig!
Het is ons recent overkomen dat de politie ons in de Algarve heeft weggestuurd. We stonden wild te kamperen bij Praia da Marinha, een populaire spot, vooral in het hoogseizoen. Nadat alle gegevens waren genoteerd moesten we een formulier ondertekenen. Een paar weken later ontvingen we in Nederland een aangetekende brief met daar dezelfde waarschuwingsbrief in als dat we van de politie meekregen. We hebben gelukkig geen boete ontvangen, we mochten zelfs nog een nachtje blijven, maar we staan nu helaas wel in het systeem…

Ontdek je plekje

Het overgrote deel van Portugal is een ‘ontdek je plekje’. Het is even zoeken, maar als je dan iets vindt is het schitterend. En de lokale bevolking? Die boeit het niet zo gek veel als je ergens tussen een paar bosjes staat met de camper. Zolang je maar niet op hun land staat of het vies achterlaat. Zo is het door heel Portugal, we hebben op fantastische plekken in de Algarve gestaan en langs één van de mooiste stranden van Portugal. In Alentejo vonden we gratis camperplekken inclusief stroom en heerlijke vergezichten. Zelfs in de wereldstad Lissabon hebben we gratis de nacht doorgebracht, in de wijk Belém, op loopafstand van de toren.

Het mooiste: Portugal heeft heel veel openbare wc’s en warme douches, ideaal na een paar dagen wildkamperen. Zin in een natuurlijk bad? Volg de Barragem bordjes. Je komt uit bij mooie meren waar je lekker kan zwemmen en de nacht kan doorbrengen.

De uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen wat wildkamperen in Portugal betreft, zo mag je NIET overnachten in nationale parken of beschermde natuurgebieden. Maar nu komt het ‘probleem’, het wordt niet altijd duidelijk aangegeven of je in een nationaal park of natuurgebied bent. Geen groot bord “parque nacional” of ook maar een klein bord waar je deze informatie achterhaalt. Niet eens een verboden te overnachten bordje. Nu vraag je je af, maar hoe weet ik dan of ik er wel of niet mag overnachten? Dat is lastig, wij zijn één keer weggestuurd door de politie. Gewoon op een vriendelijke manier trouwens. Ze gaven aan dat je bij een P-bord altijd goed zit.

Wat als je het toch doet: De politie controleert nationale parken of beschermde natuurgebieden regelmatig op wildkampeerders. Zolang ze niet het idee hebben dat je bewust de regels overtreed word je vriendelijk verzocht te vertrekken. In sommige situaties hebben we zelfs gehoord dat je de nacht nog mag blijven staan. In ons geval wilden ze de gegevens van de auto zien, om die te noteren. Dit alles om in de gaten te houden of we niet vaker de fout in zouden gaan. Tot nu toe geen boetes ontvangen.

Een P-bord is altijd raak

In Portugal is het geen enkel probleem om de nacht door te brengen op parkeerplaatsen. Zodra er een blauw P-bord staat, mag er overnacht worden. Dat geldt dus ook voor parkeerplaatsen langs het strand, in de bossen, bergen of in de stad. Pas als er staat dat het verboden is om te overnachten mag er niet gekampeerd worden. En dan denk je misschien, een parkeerplaats is zo wildkamperen toch niet? Maar Portugal kent een paar gruwelijk afgelegen parkeerplaatsen waar nagenoeg niemand komt, voor ons de ideale plek om de nacht door te brengen!

Tip: Sta je op een parkeerplaats hou er dan rekening mee dat je niet te veel kampeergedrag vertoont. Denk hierbij aan het uitdraaien van de luifel, stoeltjes en tafel buiten etc. We zien het wel gebeuren, ook door de Portugezen zelf. Dus een echt probleem is het niet.

Comments

 1. Volgens mij is wildcamperen (inmiddels?) in Portugal verboden (ook op P-plaatsen).

  We hebben inmiddels vele verhalen gehoord van andere reizigers dat de bekende overnachtingsplekken ‘s nachts door de politie worden bezocht. Soms worden bekeuringen uitgedeeld en soms wordt je zelfs op minder vriendelijke wijze verzocht te vertrekken! En inderdaad soms worden ook je gegevens genoteerd.

  Ondertussen staan ook op vele plaatsen borden voor camperverbod (zoals bijvoorbeeld ook op Praia da Marinha). Iets dat gezien de grote hoeveelheid campers in Portugal (en de rotzooi die sommige helaas achterlaten) ook wel weer te begrijpen is. En we hebben zelfs ook al ‘P-plekken’ gezien die bijna volledig door campers zijn overgenomen (niet echt leuk voor de lokale bevolking die een dagje naar het strand willen gaan).

  Soms wordt overnachten gedoogd, maar gelukkig wordt op verschillende plekken (gratis) overnachten op parkeerplaatsen / camperplaatsen toegestaan en zijn gratis leegpunten aanwezig, want Portugal is een prachtig land om met de camper te ontdekken (weten wij inmiddels uit eigen ervaring)!

  • Lars
   juni 23rd

   Hoi Jacqueline & Rogér,

   Thanks voor deze aanvullende info! Naar ons weten is het nog wel toegestaan om met een camper wild te kamperen in Portugal. Zeker op P-plaatsen, zolang je geen camping gedrag vertoond. Ook wij zien inderdaad steeds meer verbodsborden verschijnen (wat op de populaire plekken heel begrijpelijk is) en wij hebben het idee dat elke regio zijn eigen regels hanteert. De Algarve is erg populair daar mag je nu bijvoorbeeld niet meer binnen 200 meter van de kliffen staan en worden er ook dagelijks mensen weggestuurd uit het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Inderdaad een logisch gevolg van de drukte (en overlast) die ze hier het hele jaar door ondervinden. Maar er zijn, zeker in het binnenland en het noorden van Portugal, meer dan genoeg schitterende plekken om nog wild te kamperen. Uiteraard is het dan wel belangrijk om het netjes achter te laten om te voorkomen dat er straks wel een algeheel verbod komt.

   Veel plezier met jullie reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *