De laatste hoogtepunten van Normandië

Het uiterste puntje van Normandië tot aan Le Mont-Saint-Michel

Geschreven door: Dasja

Met de geschiedenisles vers in ons achterhoofd vervolgen we onze route door Normandië. Er is meer te zien dan alleen herinneringen aan de oorlog (al leek het er even niet op met al die musea e.d.). De eerste stop is de punt van Normandië, waar we de omgeving verkennen om vervolgens af te zakken naar misschien wel één van grootste trekpleisters van Frankrijk: Le Mont-Saint-Michel.

De punt van Normandië

Het willen volgen van de kust gaat bij ons vaak zo ver dat juist de uithoeken aangedaan moeten worden. Zo dus ook de punt van Normandië‚. En weer is het een goede keuze, het is hier schitterend. Halverwege de punt komen we bordjes tegen van Route des Capes met daarbij afgebeeld een vuurtoren. De bordjes brengen ons tot de camperplaats in Auderville met uitzicht op de vuurtoren, Phare de Goury, die op een rots net voor de kust staat. De camper staat net op zijn plek als het licht aanspringt en het donker wordt.

Op ontdekkingstocht

De volgende ochtend is het makkelijk uit bed komen. Er is zo veel te zien, zo veel te doen. Aangezien onze kaarten niet erg gedetailleerd zijn, pakken we de fietsen om een verkenningsronde te maken. Die anders uitpakt dan gepland. Na de haven en vuurtoren van dichterbij te hebben bekeken, heeft de gekozen route snel een doodlopend eind. Hij gaat over in een wandelroute over de kliffen langs de kust. De route ziet er zo verleidelijk uit dat de fietsen zonder overleg aan een boom op slot worden gezet, te voet gaan we verder.

Het is halverwege eb en de zee geeft steeds meer van de met rotsen beklede kustlijn weg. De drang om te snorkelen is bij Lars haast niet te houden, het scheelt dat het totaal niet praktisch is waardoor hij deze drang moet onderdrukken. Kilometerbordjes duiken op langs het pad; 21,5 km, 21 km dan weer even niets. Waarschijnlijk gaat er een route langs de hele punt. Helaas was het Office de Tourisme dicht dus dit weten we niet zeker. Op het punt waar we zien waar de route heen leidt, een groot strand tussen twee kliffen, komt voor het eerst de vraag op; wat doen we? Wijs besluiten we terug te lopen naar onze fietsen, hoe vinden we die anders nog terug?

Tip: Wandelingen langs de kustlijn zijn vaak het mooiste tijdens eb, er zit zoveel onder het water verscholen dat het de uitzichten ten goede komt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De Duitse begraafplaats, La Cambe, Normandië
  anemptytextlline
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Belangrijkste punt van Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Blij in de sneeuw
  anemptytextlline
 • De drie lagen van Pont du Gard
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Kustlijn van noord-Frankrijk
  anemptytextlline
 • camper naar frankrijk
  Overnachten in Fécamp
  anemptytextlline