De laatste hoogtepunten van Normandië

Het uiterste puntje van Normandië tot aan Le Mont-Saint-Michel

Geschreven door: Dasja

Met de geschiedenisles vers in ons achterhoofd vervolgen we onze route door Normandië. Er is meer te zien dan alleen herinneringen aan de oorlog (al leek het er even niet op met al die musea e.d.). De eerste stop is de punt van Normandië, waar we de omgeving verkennen om vervolgens af te zakken naar misschien wel één van grootste trekpleisters van Frankrijk: Le Mont-Saint-Michel.

De punt van Normandië

Het willen volgen van de kust gaat bij ons vaak zo ver dat juist de uithoeken aangedaan moeten worden. Zo dus ook de punt van Normandië‚. En weer is het een goede keuze, het is hier schitterend. Halverwege de punt komen we bordjes tegen van Route des Capes met daarbij afgebeeld een vuurtoren. De bordjes brengen ons tot de camperplaats in Auderville met uitzicht op de vuurtoren, Phare de Goury, die op een rots net voor de kust staat. De camper staat net op zijn plek als het licht aanspringt en het donker wordt.

Op ontdekkingstocht

De volgende ochtend is het makkelijk uit bed komen. Er is zo veel te zien, zo veel te doen. Aangezien onze kaarten niet erg gedetailleerd zijn, pakken we de fietsen om een verkenningsronde te maken. Die anders uitpakt dan gepland. Na de haven en vuurtoren van dichterbij te hebben bekeken, heeft de gekozen route snel een doodlopend eind. Hij gaat over in een wandelroute over de kliffen langs de kust. De route ziet er zo verleidelijk uit dat de fietsen zonder overleg aan een boom op slot worden gezet, te voet gaan we verder.

Het is halverwege eb en de zee geeft steeds meer van de met rotsen beklede kustlijn weg. De drang om te snorkelen is bij Lars haast niet te houden, het scheelt dat het totaal niet praktisch is waardoor hij deze drang moet onderdrukken. Kilometerbordjes duiken op langs het pad; 21,5 km, 21 km dan weer even niets. Waarschijnlijk gaat er een route langs de hele punt. Helaas was het Office de Tourisme dicht dus dit weten we niet zeker. Op het punt waar we zien waar de route heen leidt, een groot strand tussen twee kliffen, komt voor het eerst de vraag op; wat doen we? Wijs besluiten we terug te lopen naar onze fietsen, hoe vinden we die anders nog terug?

Tip: Wandelingen langs de kustlijn zijn vaak het mooiste tijdens eb, er zit zoveel onder het water verscholen dat het de uitzichten ten goede komt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De Duitse begraafplaats, La Cambe, Normandië
  anemptytextlline
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Belangrijkste punt van Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Blij in de sneeuw
  anemptytextlline
 • De drie lagen van Pont du Gard
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Kustlijn van noord-Frankrijk
  anemptytextlline
 • camper naar frankrijk
  Overnachten in Fécamp
  anemptytextlline
 • Oude bunker bij Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Boottocht Calanques
  anemptytextlline
 • Pont du Gard Frankrijk
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Terug in de camper wordt het plan voor de rest van de dag opgesteld, we volgen de Route les Capes zodat we de hele punt zien. Vervolgens zakken we af naar Dargey, met een schitterend uitzicht op Le Mont-Saint-Michel. Maar eerst heeft de Routes les Capes nog een verrassing: de kleinste haven van Frankrijk. Port Racin is, met plek voor ongeveer een zestiental bootjes, inderdaad niet groot. De geschiedenis van de haven gaat terug tot 1700 als er een meteoor in de huidige haven valt en wordt nog steeds gebruikt. De bootjes liggen op een unieke manier in de haven, lijnen zijn gespannen van de boeg en de steven naar de wal. Elk bootje net op een andere hoogte zodat ze elkaar niet raken.

Le Mont Saint Michel

Na de Route des Capes te hebben verlaten rijden we snel de volgende route; Route du Bai. Dit betekent dat Le Mont-Saint-Michel dichterbij komt. Maar dit bezoek wordt nog even uitgesteld door eerst de baai verder te verkennen. Bij Dargey slapen we aan het strand, de donkere wolken die het zicht die avond belemmerden, zijn 's ochtends weggetrokken. De uitzichten zijn heerlijk. Om niet te overhaasten en zoveel mogelijk van de uitzichten te genieten rijden we een stuk terug om te wandelen bij Falaises De Carolles Champeaux. Het is er druk, logisch. Het is weekeind, mooi weer en de wandeling is met haar uitzichten op o.a. Le Mont-Saint-Michel meer dan de moeite waard.

Dan is het tijd om Le Mont Saint Michel van dichtbij te bekijken, het is onze tweede keer en het blijft een mooi gezicht. Ons vorige bezoek was in februari, het was er toen rustig en niet alles was open. Nu is dat anders, het ziet zwart van de mensen en alles probeert je aandacht te trekken. Na een kleine ronde hebben we het weer gezien, doe ons maar van die rustige dagen.

Tip: Le Mont-Saint-Michel is ook onder de Franse vakantiegangers een grote trekpleister, dit naast de vele Aziaten en andere toeristen. Tijdens weekeinden en Franse vakanties is het erg druk. Hou je niet van drukte, breng dan een bezoek buiten het seizoen. De belangrijke hoogtepunten zijn dan ook gewoon open.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk

One comment on “De laatste hoogtepunten van Normandië”