Hoe gevaarlijk is Australië?

Van slangen tot krokodillen, is Australië The deadliest country on earth?

Geschreven door: Charlotte

Australië wordt weleens het dodelijkste land op aarde genoemd. Slangen, krokodillen, haaien en afgelegen woestijnen: geen wonder dat sommige mensen het een beetje benauwd krijgen bij het idee van een vakantie down under. Tijdens onze 7,5 maand in Australië hebben we inderdaad de nodige exotische dieren en insecten gezien, waaronder de giftige red back spider en een paar dodelijke slangen. Maar de backpackers vallen heus niet bij bosjes neer. Hieronder zetten wij de grootste gevaren voor je op een rijtje – en leggen we je meteen uit dat je je eigenlijk niet zoveel zorgen hoeft te maken.

Crocodile Dundee

In Australië zorgt zelfs nationaal knuffelicoon de kangoeroe voor gevaar: ’s nachts gaan deze dieren massaal de weg op, en blijven dan stokstijf stilstaan doordat ze verblinden in het licht van je koplampen. Om die reden zal je vaak het advies krijgen overdag te rijden, en de schemering en het donker te vermijden. Maar er zijn natuurlijk veel engere dieren dan de aaibare Skippy. Zelf waren we vooral bang voor krokodillen, die wel zeven (!) meter lang kunnen worden. Ze bevinden zich vooral in het noorden, ook wel Crocodile Country, waar je nooit zonder navraag het water in moet gaan of überhaupt in de buurt van het water moet komen. Meer informatie vind je hier.

Tip: een krokodil zien zonder er door opgegeten te worden? In het gebied rondom Darwin boek je een crocodile cruise, boottochtjes waar je gegarandeerd krokodillen kunt spotten.

Lees hieronder verder!
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Stay away from the water!

Een andere reden voor sommigen om het water te vermijden, is de angst voor haaien. Vooral de witte haai wordt gevreesd. Gelukkig zijn haaienbeten meestal niet fataal (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aanval van een krokodil). Daarnaast is het extreem zeldzaam: wereldwijd gaan jaarlijks 15 keer zoveel mensen dood door vallende kokosnoten, dan door haaienaanvallen. Maar vergeet haaien. Het meest giftige wezen in Australië is een kwal. De box jellyfish om precies te zijn, een soort vierkant wezen met vijftien tentakels vol dodelijk gif. Gelukkig is het meestal heel duidelijk waar de box jellyfish zich bevinden: deze delen van de oceaan zijn vaak afgezet met netten. Laat je dus vooral niet teveel afschrikken. Krokodillen zullen je niet aanvallen als je ver genoeg van het water blijft, hetzelfde geldt natuurlijk voor haaien en kwallen. Ongelukken zijn zeldzaam en worden breed uitgemeten in het nieuws. En als er iets gebeurt, is dat vaak in een no-go zone, een plek waarvan bekend was dat er gevaarlijke dieren zitten. Let daarom altijd op waarschuwingsborden en volg de adviezen van de locals op.

Slangen

Veel medereizigers vroegen ons of we wel eens een slang hadden gezien. Dit geeft meteen al aan dat het vrij zeldzaam is er eentje tegen te komen. De meeste backpackers zullen namelijk geen slangen zien tijdens hun trip down under. Zelf zagen we er een aantal, waaronder de zeer giftige King Brown. Slangen zijn echter schuw en zullen je alleen iets doen als ze zich bedreigd voelen, let dus op waar je loopt. Gebruik ’s nachts een zaklamp en pas op in hoog gras. Als je gebeten wordt wil dat niet zeggen dat het voorbij is: zorg dat er zo snel mogelijk een antigif wordt toegediend en probeer tot die tijd zo min mogelijk te bewegen en de plek van de beet af te binden met verband of een kledingstuk. Zo verspreid het gif zich minder snel door je lichaam. Net als in het geval van haaien en krokodillen, zijn fatale slangenbeten gelukkig erg zeldzaam.

Spinnen en andere engerds

Slecht nieuws voor mensen met een spinnenfobie: in Australië zitten enorme spinnen die zich graag op donkere, beschutte plekjes verstoppen. Kijk bijvoorbeeld altijd onder de zonneklep in de auto voordat je begint met rijden, je wilt je niet dood schrikken tijdens het rijden omdat er een gigantische spin in je schoot valt. Check ook altijd je schoenen voor je ze aantrekt, een ander plekje waar ze zich graag verstoppen. De bekendste Australische spinnen zijn waarschijnlijk de kleine red back spider, met een rood kruis op zijn rug, en de funnel-web spider, die voorkomt rondom Sydney en een stuk groter is. Maar ook voor spinnen zijn volop antigiffen aanwezig, en de laatste keer dat iemand doodging door de beet van een red back was in 1956 (en van een funnel-web in 1980). Een beetje oplettendheid kan gaan kwaad, maar maak je vooral niet al te druk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram