Australische oostkust of westkust

West is best or stick to the east?

Geschreven door: Charlotte

Zoals Lonely Planet het omschrijft: kiezen tussen oost of west-Australië (WA) is als kiezen tussen Europa en Afrika. Hier kunnen we ons helemaal in vinden, want ondanks dat het één en hetzelfde land is, zijn de verschillen enorm. Het relatief onbekende westen wordt door veel reizigers overgeslagen en is precies om die reden een onontdekt walhalla. In het oosten zijn een stuk meer reizigers én Australiërs, waardoor je je er dan weer nooit hoeft te vervelen en de grootste steden van het land er liggen.

Hustle and bustle

Het grote verschil tussen oost en west is de drukte. WA is de grootste staat van het land, toch wonen er slechts 2,5 miljoen mensen. Dit merk je meteen als je er gaat roadtrippen: je waant je een pionier en krijgt er een flinke portie avontuur bij. Het grootste deel van de Aussies woont in het oosten, waar ook de meeste reizigers zitten. Je hebt er dus meer kans om andere mensen te ontmoeten. Als koppel is natuurlijk niets romantischer dan een west-Australisch privéstrand onder de sterrenhemel, ten opzichte van de veel drukkere (en gereguleerde) kampeerplekken aan de oostkust. Maar wil je vooral feesten? Dan is de oostkust een veiligere optie. Wereldsteden Melbourne en Sydney liggen er, net als de populaire strandplaatsjes Byron Bay en Noosa. Maar WA heeft Broome en Exmouth, prachtige kustplaatsen waar je ook prima andere backpackers kunt ontmoeten. Je moet er alleen wat verder voor rijden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Strand en zee

WA heeft meer stranden dan elke andere Australische staat. In het zuiden vind je rondom Perth en Margaret River meer dan genoeg prachtige, rustige (surf)stranden, aan de Coral coast ten noorden van Perth raak je als strandliefhebber nooit uitgekeken. Maar het oosten is een geduchte concurrent: denk aan het beroemde Whitehaven beach in de Whitsundays, met ’s werelds witste zand, de enorme duinen van Fraser Island of de beroemde stranden van Sydney. Lastig kiezen dus.. In het oosten ligt natuurlijk ook de Great Barrier Reef, voor velen al een reden op zich om naar Australië te komen. In WA heb je echter het even spectaculaire Ningaloo Reef, waar je kunt zwemmen met walvishaaien en dolfijnen en een van de beste shipwreck dives van de wereld kunt doen.

Werk & budget

Ook niet geheel onbelangrijk: het financiële plaatje. In West-Australië kun je goedkoper slapen, omdat er veel gratis kampeerplekken zijn. Zelf begonnen we in het westen, waarna we in het oosten vaak teleurgesteld waren tijdens het kamperen. We moesten niet alleen opeens betalen, kampeerplekken waren ook vaak minder mooi of ruim. Andere kosten kunnen echter hoger uitvallen in het westen: boodschappen zijn er duurder omdat alles van ver moet komen. De afstanden zijn over het algemeen groter dan in het oosten, waardoor je meer geld kwijt bent aan benzine. Daar staat tegenover dat je er ook meer zal verdienen: het gemiddelde inkomen ligt een stuk hoger in WA dan in de rest van het land. Dit komt o.a. door de mining boom, maar ook als fruitplukker of in de horeca zal je hier vaak meer verdienen dan in het oosten. Bovendien is de concurrentie een stuk schaarser, werk vinden zal dus makkelijker zijn.

Oost of west? De keus is aan jou. Hoewel zowel oost als west het vrijwel altijd goed doen bij reizigers, hoorden we van mensen die ze allebei hadden gedaan dat hun voorkeur meestal bij de nog onontdekte westkust lag. Maar wil je de bekende highlights zien en veel mensen ontmoeten, dan past de oostkust waarschijnlijk beter bij je. Succes met kiezen!

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram