Australische oostkust of westkust

West is best or stick to the east?

Home » Oceanië » Australië » Australische oostkust of westkust

Zoals Lonely Planet het omschrijft: kiezen tussen oost of west-Australië (WA) is als kiezen tussen Europa en Afrika. Hier kunnen we ons helemaal in vinden, want ondanks dat het één en hetzelfde land is, zijn de verschillen enorm. Het relatief onbekende westen wordt door veel reizigers overgeslagen en is precies om die reden een onontdekt walhalla. In het oosten zijn een stuk meer reizigers én Australiërs, waardoor je je er dan weer nooit hoeft te vervelen en de grootste steden van het land er liggen.

Hustle and bustle

Het grote verschil tussen oost en west is de drukte. WA is de grootste staat van het land, toch wonen er slechts 2,5 miljoen mensen. Dit merk je meteen als je er gaat roadtrippen: je waant je een pionier en krijgt er een flinke portie avontuur bij. Het grootste deel van de Aussies woont in het oosten, waar ook de meeste reizigers zitten. Je hebt er dus meer kans om andere mensen te ontmoeten. Als koppel is natuurlijk niets romantischer dan een west-Australisch privéstrand onder de sterrenhemel, ten opzichte van de veel drukkere (en gereguleerde) kampeerplekken aan de oostkust. Maar wil je vooral feesten? Dan is de oostkust een veiligere optie. Wereldsteden Melbourne en Sydney liggen er, net als de populaire strandplaatsjes Byron Bay en Noosa. Maar WA heeft Broome en Exmouth, prachtige kustplaatsen waar je ook prima andere backpackers kunt ontmoeten. Je moet er alleen wat verder voor rijden.

 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Strand en zee

WA heeft meer stranden dan elke andere Australische staat. In het zuiden vind je rondom Perth en Margaret River meer dan genoeg prachtige, rustige (surf)stranden, aan de Coral coast ten noorden van Perth raak je als strandliefhebber nooit uitgekeken. Maar het oosten is een geduchte concurrent: denk aan het beroemde Whitehaven beach in de Whitsundays, met ’s werelds witste zand, de enorme duinen van Fraser Island of de beroemde stranden van Sydney. Lastig kiezen dus.. In het oosten ligt natuurlijk ook de Great Barrier Reef, voor velen al een reden op zich om naar Australië te komen. In WA heb je echter het even spectaculaire Ningaloo Reef, waar je kunt zwemmen met walvishaaien en dolfijnen en een van de beste shipwreck dives van de wereld kunt doen.

Werk & budget

Ook niet geheel onbelangrijk: het financiële plaatje. In West-Australië kun je goedkoper slapen, omdat er veel gratis kampeerplekken zijn. Zelf begonnen we in het westen, waarna we in het oosten vaak teleurgesteld waren tijdens het kamperen. We moesten niet alleen opeens betalen, kampeerplekken waren ook vaak minder mooi of ruim. Andere kosten kunnen echter hoger uitvallen in het westen: boodschappen zijn er duurder omdat alles van ver moet komen. De afstanden zijn over het algemeen groter dan in het oosten, waardoor je meer geld kwijt bent aan benzine. Daar staat tegenover dat je er ook meer zal verdienen: het gemiddelde inkomen ligt een stuk hoger in WA dan in de rest van het land. Dit komt o.a. door de mining boom, maar ook als fruitplukker of in de horeca zal je hier vaak meer verdienen dan in het oosten. Bovendien is de concurrentie een stuk schaarser, werk vinden zal dus makkelijker zijn.

Oost of west? De keus is aan jou. Hoewel zowel oost als west het vrijwel altijd goed doen bij reizigers, hoorden we van mensen die ze allebei hadden gedaan dat hun voorkeur meestal bij de nog onontdekte westkust lag. Maar wil je de bekende highlights zien en veel mensen ontmoeten, dan past de oostkust waarschijnlijk beter bij je. Succes met kiezen!

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte
Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis